Amfipoli News: Τί συμβολίζει Σφίγγα ;

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Τί συμβολίζει Σφίγγα ;



 Η Σφίγγα είναι ένα μυθικό πλάσμα με κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού που έχει μακρά ιστορία στην αρχαία ελληνική τέχνη και μυθολογία. Η Σφίγγα απεικονίζεται συχνά ως ένα ισχυρό και μυστηριώδες πλάσμα που ταυτόχρονα προκαλεί φόβο και σεβασμό.

Στην αρχαία ελληνική τέχνη, η Σφίγγα χρησιμοποιείται συχνά ως σύμβολο δύναμης, σοφίας και μυστηρίου. Το σώμα του λιονταριού αντιπροσωπεύει τη φυσική δύναμη και τη δύναμη, ενώ το ανθρώπινο κεφάλι συμβολίζει τη νοημοσύνη και τη σοφία. 

Η σφίγγα συνδέεται επίσης με τους γρίφους και τα μυστικά, καθώς συχνά απεικονίζεται να θέτει έναν γρίφο ή να φυλάει έναν κρυμμένο θησαυρό. Η Σφίγγα συχνά αναπαριστάνεται ως φύλακας, τοποθετημένος στην είσοδο πόλεων, ναών ή τάφων για να προστατεύει τα μυστικά που βρίσκονται μέσα σε αυτούς.

Η Σφίγγα ήταν στενά συνδεδεμένη με τη θεά Αθηνά, η οποία ήταν γνωστή ως θεά της σοφίας και λέγεται ότι έδωσε στη Σφίγγα τον γρίφο της. Συνδέθηκε επίσης με τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος ήταν γνωστός ως θεός της προφητείας, της μουσικής και της ποίησης. Η Σφίγγα συνδέθηκε επίσης με τον θεό Ώρο στην αιγυπτιακή θρησκεία. Η Σφίγγα θεωρούνταν φύλακας των νεκρών και λέγεται ότι είχε τη δύναμη να επαναφέρει τους νεκρούς στη ζωή.

Στην Αρχαία Ελλάδα, η Σφίγγα θεωρούνταν επίσης σύμβολο της δύναμης των αινιγμάτων και των μυστικών και συχνά συνδεόταν με χρησμούς, μάντεις και άλλους επαγγελματίες της μαντικής. Συνδέθηκε επίσης με τον κάτω κόσμο και με τον θάνατο και την αναγέννηση.

Η Σφίγγα συμβολίζει επίσης την ανθρώπινη επιθυμία να αποκαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος, τα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής και της ανθρώπινης κατάστασης και την αναζήτηση της γνώσης. Η Σφίγγα συνδέεται επίσης με τις θεές Αθηνά και Νέμεση, που αντιπροσωπεύουν τη σοφία και τη θεία τιμωρία.

Η Σφίγγα συχνά αναπαριστάνεται ως φύλακας, τοποθετημένος στην είσοδο πόλεων, ναών ή τάφων για να προστατεύει τα μυστικά που βρίσκονται μέσα σε αυτούς.

Η Σφίγγα ήταν στενά συνδεδεμένη με τη θεά Αθηνά, η οποία ήταν γνωστή ως θεά της σοφίας και λέγεται ότι έδωσε στη Σφίγγα τον γρίφο της. Συνδέθηκε επίσης με τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος ήταν γνωστός ως θεός της προφητείας, της μουσικής και της ποίησης.

Η Σφίγγα συνδέθηκε επίσης με τον θεό Ώρο στην αιγυπτιακή θρησκεία. Η Σφίγγα θεωρούνταν φύλακας των νεκρών και λέγεται ότι είχε τη δύναμη να επαναφέρει τους νεκρούς στη ζωή.

Στην αρχαία ελληνική τέχνη, η απεικόνιση δύο αντιμέτωπων σφιγγών αποτελεί κοινό μοτίβο. Οι δύο σφίγγες, η μία στραμμένη προς τα αριστερά και η άλλη προς τα δεξιά, απεικονίζονται συχνά ως φύλακες ή προστάτες. Οι δύο αντιμέτωπες σφίγγες συναντώνται συχνά σε αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως πόρτες, πύλες και τάφους.

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, η σφίγγα συνδεόταν με αινίγματα και δοκιμασίες σοφίας, και η επίλυση των αινιγμάτων που έθετε η σφίγγα θεωρούνταν ένας τρόπος να κερδίσει κανείς την εύνοια των θεών Αθηνάς και Νέμεσης. Οι δύο αντιμέτωπες σφίγγες σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να θεωρηθούν ως σύμβολο της δυαδικότητας της γνώσης και της σοφίας. Η σφίγγα που είναι στραμμένη προς τα αριστερά αντιπροσωπεύει το παρελθόν και η σφίγγα που είναι στραμμένη προς τα δεξιά αντιπροσωπεύει το μέλλον, και μαζί συμβολίζουν τη γνώση και τη σοφία που πρέπει να έχει κανείς για να περιηγηθεί στο παρόν.

Στην ταφική τέχνη, οι δύο αντικριστές σφίγγες χρησιμοποιούνταν συχνά ως φρουροί στην είσοδο των τάφων και πίστευαν ότι προστάτευαν την ψυχή του νεκρού στη μετά θάνατον ζωή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο αντιμέτωπες σφίγγες μπορούν να θεωρηθούν ως σύμβολα της δυαδικότητας της ζωής και του θανάτου. Η αριστερά στραμμένη σφίγγα αντιπροσωπεύει την προηγούμενη ζωή και η δεξιά στραμμένη σφίγγα αντιπροσωπεύει τη μελλοντική μετά θάνατον ζωή και μαζί συμβολίζουν τη μετάβαση της ψυχής από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, οι δύο αντικριστές σφίγγες χρησιμοποιούνταν συχνά ως διακοσμητικά στοιχεία σε πόρτες, πύλες και άλλες εισόδους, όπου λειτουργούσαν ως φύλακες και προστάτες της κατασκευής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο αντικριστές σφίγγες μπορούν να θεωρηθούν ως σύμβολα της δυαδικότητας της προστασίας και του κινδύνου. Η σφίγγα που είναι στραμμένη προς τα αριστερά αντιπροσωπεύει τους κινδύνους που αφήνονται πίσω και η σφίγγα που είναι στραμμένη προς τα δεξιά αντιπροσωπεύει την προστασία που προσφέρεται και μαζί συμβολίζουν την ισορροπία της ασφάλειας και της προστασίας.

Δημήτρης Σαββίδης, Συγγραφέας - Ερευνητής


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου