Amfipoli News: Από την επιστημονική εξωστρέφεια στην ενίσχυση του Ελληνικού Πολιτισμού

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Από την επιστημονική εξωστρέφεια στην ενίσχυση του Ελληνικού Πολιτισμού



Το σύστημα αξιολόγησης με κριτές, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγηση επιστημονικών εργασιών από ειδικούς στον ίδιο τομέα, θα μπορούσε να ενισχύσει την τεκμηρίωση της σπουδαίας ανακάλυψης του Μνημείου στον Καστά και γενιότερα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, διασφαλίζοντας ότι η δημοσιευμένη έρευνα είναι ακριβής, αξιόπιστη και υψηλής ποιότητας. Τα άρθρα με κριτές παρέχουν μια αξιόπιστη μορφή επιστημονικής επικοινωνίας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της ιστορίας.

Η εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης από ομότιμους στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής ιστορίας περιλαμβάνει την υποβολή ερευνητικών άρθρων σε κορυφαία ιστορικά περιοδικά, όπου αυτά αξιολογούνται από μελετητές με εξειδίκευση στο αντικείμενο, την περίοδο και τις σχετικές γλώσσες και έγγραφα. Η διαδικασία αυτή θα βοηθούσε στη διατήρηση της ακεραιότητας και της ποιότητας της δημοσιευμένης έρευνας για το Μνημείο του Καστά, καθώς και στην προώθηση της ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του τομέα.

Εκτός από τη διασφάλιση της ποιότητας της δημοσιευμένης έρευνας, το σύστημα αξιολόγησης από ομοτίμους θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών και προσεγγίσεων στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής ιστορίας καθώς και στη διάδοση και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος του Ελληνικού πολιτισμού. Για παράδειγμα, το Journal of Hellenic Studies, ένα κορυφαίο περιοδικό στον τομέα της κλασικής επιστήμης, δημοσιεύει άρθρα για μια ευρεία ποικιλία ελληνικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της τέχνης και της αρχαιολογίας στην αρχαία, τη βυζαντινή και τη σύγχρονη περίοδο. Υποβάλλοντας τα άρθρα αυτά σε διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους, το περιοδικό συμβάλλει στην προώθηση των ελληνικών σπουδών διεθνώς αλλά και στη διάδοση νέων ιδεών και ευρημάτων.

Η μη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ανασκαφικών ευρημάτων ενός μεγάλου αρχαιοελληνικού μνημείου όπως του Μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης, σε διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά μόνο στον τοπικό τύπο και η αναβολή της δημοσίευσης στην επιστημονική κοινότητα μπορεί να έχει διάφορες σημαντικότατες συνέπειες:

1. Περιορισμένη διάδοση της γνώσης: Με τη μη δημοσίευση των ευρημάτων σε περιοδικά με κριτές, οι πληροφορίες παραμένουν γνωστές μόνο σε ένα τοπικό κοινό, περιορίζοντας την εμβέλεια της έρευνας και τον πιθανό αντίκτυπό της στην παγκόσμια κατανόηση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

2. Απώλεια αξιοπιστίας: Η δημοσίευση σε περιοδικά με κριτές διασφαλίζει ότι η έρευνα υποβάλλεται σε αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης από ειδικούς στον τομέα. Με τη μη δημοσίευση σε τέτοια περιοδικά μπορεί να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των ευρημάτων και η έρευνα να μην ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

3. Χαμένες ευκαιρίες για συνεργασία: Η δημοσίευση σε περιοδικά με κριτές επιτρέπει στους ερευνητές να συνδεθούν με άλλους διεθνείς εμπειρογνώμονες του τομέα, προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών. Με τη μη δημοσίευση των ευρημάτων σε τέτοια περιοδικά, μπορεί να χαθεί η ευκαιρία για συνεργασία και περαιτέρω έρευνα.

4. Παρεμπόδιση των προσπαθειών συντήρησης: Η τεκμηρίωση και η δημοσίευση των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και την προστασία των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τη μη δημοσίευση των ευρημάτων σε περιοδικά με κριτές, το μνημείο ενδέχεται να μην λάβει την προσοχή και τους πόρους που απαιτούνται για τη διατήρησή του.

Η μη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ανασκαφικών ευρημάτων ενός μεγάλου αρχαιοελληνικού μνημείου σε επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά μόνο στον τοπικό τύπο και η αναβολή της δημοσίευσης στην επιστημονική κοινότητα μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

5. Μειωμένη ελκυστικότητα και δημοτικότητα: Η δημοσίευση των ευρημάτων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το μνημείο στην Αμφίπολη και την αρχαία ελληνική ιστορία, καθιστώντας το πιο ελκυστικό και δημοφιλές μεταξύ των επιστημόνων, των τουριστών και του ευρύτερου κοινού. Με τη μη δημοσίευση των ευρημάτων σε τέτοια περιοδικά, μπορεί να χαθεί η ευκαιρία προβολής του μνημείου και της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Η μη δημοσίευση των ανασκαφικών ευρημάτων ενός μεγάλου αρχαίου ελληνικού μνημείου όπως του Μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης σε επιστημονικά περιοδικά μπορεί να περιορίσει τη διάδοση της γνώσης, να μειώσει την αξιοπιστία, να εμποδίσει τη συνεργασία και να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες διατήρησης και τη δημοτικότητα του μνημείου. Για να διασφαλιστεί ότι το μνημείο τεκμηριώνεται παγκοσμίως και ότι η αρχαία ελληνική ιστορία παραμένει ελκυστική και δημοφιλής, είναι απαραίτητη η δημοσίευση των ευρημάτων σε έγκριτα περιοδικά με κριτές.

Η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο σε έναν κόσμο αναταραχής και έντονων εθνικισμών μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την Ελλάδα. Τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας, τα οικονομικά οφέλη, τις διπλωματικές σχέσεις, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την πολιτιστική της ταυτότητα και κληρονομιά, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του αισθήματος ενότητας και υπερηφάνειας μεταξύ των πολιτών της. Η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μπορεί να προσελκύσει τουρίστες, μελετητές και επενδυτές που ενδιαφέρονται για την πλούσια ιστορία, την τέχνη και τη φιλοσοφία της χώρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα.

Αναδεικνύοντας τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο, η Ελλάδα θα μπορούσε να προωθήσει θετικές διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη συνεργασία και υποστήριξη σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση και η έρευνα. Η προβολή του ελληνικού πολιτισμού μπορεί να διευκολύνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και το διάλογο με άλλα έθνη, προωθώντας την αμοιβαία κατανόηση και το σεβασμό. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του εθνικισμού και στην προώθηση μιας πιο περιεκτικής και ποικιλόμορφης παγκόσμιας κοινότητας.

Με την προώθηση και την εξωστρέφεια της γνώσης, η Ελλάδα θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι η πολιτιστική της κληρονομιά διατηρείται και μεταβιβάζεται στις μελλοντικές γενιές. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της συνέχειας των ελληνικών παραδόσεων, της γλώσσας και των τεχνών, οι οποίες διαφορετικά θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν με παρακμή λόγω της παγκοσμιοποίησης και της πολιτιστικής αφομοίωσης.

Όμως τι αντικρύζουμε στην Ελληνική καθημερινότητα; 

Σε κάθε επίπεδο και όχι μόνο στην αρχαιολογία η μεθολογία αντιμετώπισης των προκλήσεων είναι εκπληκτικά ίδιο.

Απροθυμία, έλλειψη μεθοδικού προγραμματισμού, μηδενικό όραμα, αδυναμία και ανικανότητα κατανόησης της αξίας της τεκμηρίωσης. Μηδενική καλλιέργεια του Ελληνικού πολιτισμού σύμφωνα με τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις και εργαλεία. Απομάκρυνση από τις αξίες που οδήγησαν τον Ελληνικό πολιτισμό στην κορυφή των Ανθρώπινων ικανοτήτων.

Η Ελλάδα δεν μένει πίσω.

Τρέχει ολοταχώς προς τα πίσω και αν θέλουμε να δούμε ποιος φταίει, ας μην ψέξουμε για μια άλλη φορά τους ξένους που τρώγανε βελανίδια.

Ας κοιταχτούμε στον καθρέπτη.

ΑΠΟΛΕΙΠΕΙΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΝ

Σὰν ἔξαφνα, ὥρα μεσάνυχτ᾽, άκουσθεῖ

ἀόρατος θίασος νὰ περνᾶ

μὲ μουσικὲς ἐξαίσιες, μὲ φωνὲς—

τὴν τύχη σου ποὺ ἐνδίδει πιά, τὰ ἔργα σου

ποὺ ἀπέτυχαν, τὰ σχέδια τῆς ζωῆς σου

ποὺ βγῆκαν ὅλα πλάνες, μὴ ἀνωφέλετα θρηνήσεις.

Σὰν ἕτοιμος ἀπὸ καιρό, σὰ θαρραλέος,

ἀποχαιρέτα την, τὴν Ἀλεξάνδρεια ποὺ φεύγει.

Πρὸ πάντων νὰ μὴ γελασθεῖς, μὴν πεῖς πὼς ἦταν

ἕνα ὄνειρο, πὼς ἀπατήθηκεν ἡ ἀκοή σου·

μάταιες ἐλπίδες τέτοιες μὴν καταδεχθεῖς.

Σὰν ἕτοιμος ἀπὸ καιρό, σὰ θαρραλέος,

σὰν ποὺ ταιριάζει σε ποὺ ἀξιώθηκες μιὰ τέτοια πόλι,

πλησίασε σταθερὰ πρὸς τὸ παράθυρο,

κι ἄκουσε μὲ συγκίνησιν, άλλ᾽ ὄχι

μὲ τῶν δειλῶν τὰ παρακάλια καὶ παράπονα,

ὡς τελευταία ἀπόλαυσι τοὺς ἤχους,

τὰ ἐξαίσια ὄργανα τοῦ μυστικοῦ θιάσου,

κι ἀποχαιρέτα την, τὴν Ἀλεξάνδρεια ποὺ χάνεις.


Τα Ἀπόῤῥητα του Τύμβου Καστά


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου