[Credit: Magnesia Ad Maeandrum Excavation Project] |
Ο βωμός που χρησιμοποιήθηκε στις τελετές θυσίας αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στον Ναό του Διός στην αρχαία Μαγνησία του Μαιάνδρου στο Αϊδίνιο.
Ανασκαφές πραγματοποιούνται στην αρχαία Μαγνησία από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού από το 2021, με επικεφαλής τον δρ. Görkem Kökdemir, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Ο στόχος είναι μέχρι το 2030 η πλήρης αποκάλυψη της αρχαίας πόλης με την αποκατάσταση της Αγοράς να κατέχει την πρώτη θέση.
Ο Ναός του Διός, ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα της εποχής του, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πλατείας της Αγοράς, είναι η αφετηρία των ανασκαφών και της αναστήλωσης που στον συγκεκριμένο χώρο.
Δηλώνοντας ότι ο Ναός του Διός αποκαλύφθηκε πλήρως με τις ανασκαφές που έγιναν τις ανασκαφικές περιόδους 2021-2022, ο Δρ Görkem Kökdemir είπε: «Παρατηρήθηκε ότι περίπου το 70-80% των δομικών στοιχείων των κιόνων, του σηκού και της ανωδομής του κτιρίου ήταν παρόντα και διατηρημένα. Αυτή η κατάσταση καθιστά απαραίτητη την αναστήλωση του κτηρίου με τα υπάρχοντα δομικά στοιχεία. Για το λόγο αυτό, μετά την ανασκαφή του ναού του Διός το 2022, καταρτίστηκε το σχέδιο ερειπωμένων ευρημάτων του κτηρίου, αριθμήθηκαν ένας προς ένας οι ογκόλιθοι και προέκυψαν από την ανασκαφή περίπου 600 μαρμάρινοι ογκόλιθοι αριθμημένοι και ταξινομημένοι».
Αεροφωτογραφία των ανασκαφών στην αρχαία Μαγνησία του Μαιάνδρου. [Credit: Magnesia Ad Maeandrum Excavation Project] |
Βωμός που χρησιμοποιήθηκε σε ιεροτελεστίες θυσίας
Κατά τις εργασίες στο δυτικό τμήμα του ναού, βρέθηκε βωμός διαστάσεων 353 εκ. πλάτος, 510 εκ. μήκος και 70 εκ. ύψος. Θεωρείται ότι ο βωμός χρησιμοποιήθηκε σε τελετές θυσίας στα πλαίσια λατρείας του Δία.
Το 2023 συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στην Ιερά Αγορά και γύρω από τον ναό. Μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν φέτος, αποκαλύφθηκε πλήρως η δομή του βωμού που ανήκε στο ναό. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την προετοιμασία του έργου αναστήλωσης του κτηρίου.
Σύμφωνα με τον Δρ Görkem Kökdemir: «Ο στόχος μας είναι να υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο της αναστήλωσης του Ναού λαμβάνοντας τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους».
Ο Ναός του Διός
Πέρυσι, ο Ναός του Διός βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Μαγνησίας, σε βάθος 4 μέτρων στην αρχαία Αγορά, που καλύπτει μία έκταση 26.000 τετραγωνικών μέτρων της αρχαίας πόλης.
Ο ναός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λατρευτική δομή της Μαγνησίας. Ο κύριος θεός της πόλης ήταν η Άρτεμις και ο δεύτερος θεός ήταν ο Δίας. Οι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούσαν τον τίτλο «Σωσίπολις» για τον Δία, που σημαίνει ο σωτήρας της πόλης. Ο ναός της Αρτέμιδος ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Μαγνησίας. Ο ναός του Δία πιστεύεται ότι είναι παλαιότερος από αυτόν τον ναό.
Ο ναός της Αρτέμιδος στη Μαγνησία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος γνωστός ιωνικός ναός στην Μικρά Ασία μετά από εκείνους στην Έφεσο, στα Δίδυμα και τις Σάρδεις. Αυτός ο ναός περιγράφεται ως το αριστούργημα του Ερμογένη, ενός από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της περιόδου.
Ο Ναός του Διονύσου, που βρίσκεται στην αρχαία πόλη Τέως, μια από τις 12 πόλεις της Ιωνίας, είναι γνωστός ως το αρχιτεκτονικό έργο του Ερμογένη.
Ο ναός του Διός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην αρχαία πόλη της Μαγνησίας μπορεί να είναι η μαθητεία αυτού του διάσημου αρχιτέκτονα. Αν αυτός ο ναός στη Μαγνησία είναι η μαθητεία του Ερμογένη, είναι πολύ σημαντικός για τη χρονολόγηση της αρχιτεκτονικής ιστορίας της ελληνιστικής περιόδου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να ληφθούν πληροφορίες για το αν η κατασκευή αυτή ανήκει στον διάσημο αρχιτέκτονα.
Πηγή: Arkeofili
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου