Amfipoli News: Οι Σφίγγες του Καστα, η ευθυγράμμιση με το Γαλαξία και η άρνηση του ανθρώπινου γένους να συνθηκολογήσει με το θάνατο ...

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Οι Σφίγγες του Καστα, η ευθυγράμμιση με το Γαλαξία και η άρνηση του ανθρώπινου γένους να συνθηκολογήσει με το θάνατο ...



  Οι Σφίγγες του Καστα, η ευθυγράμμιση με το Γαλαξία και η άρνηση του ανθρώπινου γένους να συνθηκολογήσει με το θάνατο ...

Η ευθυγράμμιση του μνημείου με το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι κάτι που ήταν αναμενόμενο να παρατηρηθεί από τους εργαζόμενους εντός του μνημείου, ακόμα από το Δεκεμβριο του 2014.

Αρκούσε να υπάρχει κάποιος μέσα στο μνημείο για να παρατηρήσει το φαινόμενο τις επίμαχες μέρες, όπως και έγινε.

Όμως η ευθυγράμμιση των Σφιγγών του Μνημείου με το καθημερινό πέρασμα του Γαλαξία κάθε ξημέρωμα, είναι κάτι που ανιχνεύεται πρώτα με την έρευνα και μετά επαληθεύεται από επιτόπιες μετρήσεις.

Στην γραφική αναπαράσταση φαίνεται το φαντασμαγορικό θέαμα που θα αντίκρυζε κάποιος στο εσωτερικό του Μνημείου στο απόλυτο σκοτάδι, με θέα το Στρυμονικό κόλπο.

Το θέαμα απόκοσμο. Οι συμβολισμοί ανατριχιαστικοί.

Η ευθυγράμμιση των Σφιγγών του Καστά με τον Γαλαξία μας θα μπορούσε να υποδηλώνει καταρχήν ότι οι κατασκευαστές του Μνημείου είχαν κάποιο σημαντικό επίπεδο αστρονομικών γνώσεων. Οι Σφίγγες που χρησιμεύουν ως φύλακες του τάφου θα μπορούσαν να σημειώνουν την πίστη στο  μετά θάνατον ταξίδι ή σε ένα κοσμικό πέρασμα, το οποίο πρέπει να πραγματοποιήσει η ψυχή του αποθανόντος. Αν ο Γαλαξίας είναι σκόπιμα ευθυγραμμισμένος με αυτόν τον τάφο, μπορεί να χρησίμευε ως συμβολικός ή κυριολεκτικός οδηγός για αυτό το ταξίδι, λειτουργώντας ως ουράνιος οδικός χάρτης.

Αυτό μας φέρνει το νου τις Ορφικές Δοξασίες για το ταξίδι της Ψυχής.

Στον Ορφισμό, ο γαλαξίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα από τα υψηλότερα κοσμικά επίπεδα που πρέπει να διαβεί η ψυχή στο ταξίδι της προς την αθανασία. Ο γαλαξίας, ως ένας απεριόριστος χώρος γεμάτος αστέρια, μπορεί να συμβολίζει το πεδίο της αιώνιας γνώσης, της αρμονίας και της θείας ενότητας.

Από μια πιο κοσμολογική προοπτική, ο γαλαξίας  αντιπροσωπεύει την "κοσμική τάξη"  στην οποία οι αθάνατες ψυχές επιδιώκουν να ενταχθούν. Η μετάβαση της ψυχής μέσα από αυτή την τάξη θα μπορούσε να αποτελέσει την τελική φάση του αστρικού ταξιδιού της, ολοκληρώνοντας την πορεία της προς την απελευθέρωση και την αθανασία.

Ο Καστάς προσφέρει την κατανόηση της διαχρονίας του Ελληνικού μύθου μέσα από τη αναγέννηση ιδεών και σχημάτων που ήταν για αιώνες θαμένες.

Κρυμμένες αλλά όχι πεθαμένες.

Τα Ἀπόῤῥητα του Τύμβου Καστά


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου