Amfipoli News: Το αίσχος της Δύσης προς τον Ελληνικό Πολιτισμό: Ένας Ενετός γκρεμίζει τον Παρθενώνα και οι φίλοι μας Δυτικοί αγοράζουν τα σπαράγματά του

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Το αίσχος της Δύσης προς τον Ελληνικό Πολιτισμό: Ένας Ενετός γκρεμίζει τον Παρθενώνα και οι φίλοι μας Δυτικοί αγοράζουν τα σπαράγματά του


  Πάντοτε η Δύση... αγαπούσε την Ελλάδα. Ένας Ενετός, ο Φραγκίσκος Μοροζίνης γκρέμισε με τα κανόνια του τον Παρθενώνα και οι φίλοι μας οι Δυτικοί έσπευσαν να αγοράσουν τα κομμάτια του από τους Τούρκους. Τέτοια αγάπη…

Οι Βυζαντινοί Χριστιανόπληκτοι μετέτρεψαν τον Παρθενώνα σε ναό: της Αγίας Σοφίας. Προς τιμήν τους, δεν άγγιξαν τα αετώματα, αν και απεικόνιζαν θρησκευτικές και λατρευτικές σκηνές με τη θεά Αθηνά, τον Ποσειδώνα και άλλους.

Επί Φραγκοκρατίας ο χώρος γύρω από τον Παρθενώνα μετατράπηκε σε τόπος ενδιαίτησης του πρώτου φράγκου άρχοντα των Αθηνών, του Όθωνα ντε λα Ρος, ενώ η Ακρόπολη έγινε η έδρα της φραγκικής βαρωνίας· ο Παρθενώνας αποδίδεται στη Δυτική Εκκλησία και μετατρέπεται σε ναό αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία. Παραπέμπει στην θεά Αθηνά ο συμβολισμός.

Και έρχονται οι Οθωμανοί. Το 1458, ο Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής ανεβαίνει στον Ιερό Βράχο, που αποκτά πλέον το όνομα Ατίνα Καλεσί, δηλαδή φρούριο των Αθηνών· ο Παρθενώνας γίνεται τζαμί και υψώνεται πλάι του μιναρές. Κι όταν οι Τούρκοι δυσφορούν σαν ανεβαίνουν για να προσευχηθούν εκεί ψηλά, το τζαμί γίνεται πυριτιδαποθήκη και φρούριο των Οθωμανών.

Και μέχρι τότε αράδα βάρβαρες φυλές, Χριστιανοί μαινόμενοι, Φράγκοι μπεκρήδες και ανυπότακτοι, Τούρκοι απαίδευτοι και άγριοι, ένα κομμάτι μάρμαρο δεν έσπασαν, που λέει ο λόγος. Κι ήρθε ο πολιτισμένος με τις αρχές και την παιδεία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, ο Φραγκίσκος Μοροζίνης, ο απόγονος των μακελάρηδων της Πόλης και των αρπάγων του Τέθριπου Θριάμβου του Λύσιπου (τα τέσσερα μπρούτζινα αγάλματα που κοσμούν τον περίβολο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου) και μετέτρεψε τον Ιερό ναό του Παρθενώνα σε ερείπια!

Ο Παρθενών πριν από την... αισθητική επέμβαση του Μοροζίνι

Μια μπάλα κανονιού γκρέμισε αιώνες πολιτισμού
Ο πειρατής Μοροζίνης, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1687 βομβάρδισε δίχως περίσκεψη κι αιδώ (και) τον Παρθενώνα που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι του Αλή Αγά ως μπαρουταποθήκη. Αποτέλεσμα; Ερείπια παντού! Ο ναός διαμελίστηκε και το θαυμαστό κτίσμα της κλασικής τέχνης έγινε κομμάτια! Οι Βενετοί ξέσπασαν σε ζητωκραυγές! Από την έκρηξη κατέρρευσαν ολοσχερώς οι τρεις από τους τέσσερις τοίχους του σηκού και κατέπεσαν τα τρία πέμπτα από τα ανάγλυφα της ζωφόρου. Από τη στέγη δεν έμεινε απολύτως τίποτε στη θέση του. Γκρεμίστηκαν έξι κίονες της νότιας πλευράς, οκτώ της βόρειας και ό,τι απέμεινε από την ανατολική πρόσταση εκτός από έναν κίονα. Οι κίονες συμπαρέσυραν στην πτώση τους τα τεράστια μάρμαρα των επιστυλίων, τα τρίγλυφα και τις μετόπες. Ολόκληρο το κτίσμα υπέστη φοβερό κλονισμό. Όλη τη νύχτα καθώς και όλη την επομένη μέρα η Ακρόπολη καιγόταν! Φεύγοντας μάλιστα, ο Μοροζίνης, προσπάθησε να πάρει μαζί του κάποια γλυπτά, αλλά καταστράφηκαν κατά την προσπάθεια μεταφοράς τους.

Ο Μοροζίνης, δικαιολογούμενος αργότερα, είπε ότι κατά λάθος μια από τις οβίδες του έπεσε στον Παρθενώνα· έλεγε ψέματα! Ο Ενετός ανόσιος μακελάρης γνώριζε για την πυριτιδαποθήκη και είχε δώσει εντολή στους πυροβολητές του να στοχεύσουν τον Παρθενώνα με τα κανόνια του που ήταν στημένα πλάι στον ναό της Αγίας Αικατερίνης, στην Πλάκα.

Και μια μέρα σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου του 1687, οι Οθωμανοί παρέδωσαν την ημιθανή Ακρόπολη της Αθήνας στα μιαρά χέρια του Φραντσέσκο Μοροζίνι.

Ανήκομεν εις την Δύσην...

Ένας Ευρωπαίος με πατρίδα ενδόξου παρελθόντος και πολιτισμού (για την εποχή) κατέστρεψε ό,τι ωραιότερο είχε να παρουσιάσει η Κλασσική Αρχαιότητα στον κόσμο. Κι έπειτα πήραν σειρά οι Οθωμανοί που επιδόθηκαν σε ένα ξεπούλημα των γλυπτών σε Δυτικούς και μετά ήρθε και ο Τόμας Μπρους, ο 7ος κόμης του Έλγιν και έκλεισε ο κύκλος των ασεβών εμπόρων.

Και μια επισήμανση: οι Δυτικοί έχουν προκαλέσει μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ελλάδα από τους βάρβαρους της Ανατολής. Λιγότερο από τρία χρόνια Κατοχής και λέρωσαν οι Γερμανοί τον τόπο μας με τις στιλβωμένες μπότες τους και προκάλεσαν σφαγές σαν των Καλαβρύτων, του Διστόμου, της Βιάννου, που θα έκαναν τους Τούρκους να χαμηλώνουν το κεφάλι από ντροπή. Το «Ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι Δυτικοί το είχαν εκφράσει εκατοντάδες χρόνους πριν με διαφορετική σημασία: η Ελλάδα μας ανήκει, είναι κτήμα μας και την γκρεμίζουμε αν θελήσουμε. Και την γκρέμισαν όταν θέλησαν!

Νίκος Τζιανίδης - ethnos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου