Amfipoli News: Η μεγάλη πλημμύρα στην Αθήνα: Νοέμβριος 1961: 43 νεκροί, 300 τραυματίες, 400 καταρρεύσεις σπιτιών, 500 οικογένειες άστεγες! Υπερχειλίζουν Κηφισός και Ιλισσός – λίμνη η Αθήνα!

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Η μεγάλη πλημμύρα στην Αθήνα: Νοέμβριος 1961: 43 νεκροί, 300 τραυματίες, 400 καταρρεύσεις σπιτιών, 500 οικογένειες άστεγες! Υπερχειλίζουν Κηφισός και Ιλισσός – λίμνη η Αθήνα!

 


Το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου και το ξημέρωμα της 6ης Νοεμβρίου του 1961 καταρρακτώδεις βροχές σημειώνονται στην Αθήνα.

Σε λίγες ώρες ο Κηφισός και ο Ιλισσός υπερχειλίζουν, οι δρόμοι γίνονται ποτάμια και η Αθήνα μετατρέπεται σε λίμνη.

Πλήττονται ιδιαίτερα οι περιοχές Μπουρνάζι, Περιστέρι, Ανθούπολη, Νέα Λιόσια, Νέα Σφαγεία (Ταύρος), Θησείο, Αιγάλεω, Μοσχάτο, Νέο Φάληρο, Νίκαια και Άγιος Ιωάννης Ρέντη.

Το αποτέλεσμα της νεροποντής ήταν:

            - 43 νεκροί,

            - 300 τραυματίες,

            - 400 καταρρεύσεις σπιτιών

και

            - 500 οικογένειες άστεγες.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκάλεσαν και πολιτική κρίση, αφού η αντιπολίτευση κατηγορούσε την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν προχώρησε στην προηγούμενη θητεία της στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους φυλάσσεται το αρχείο του Πατριωτικού Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως (ΠΙΚΠΑ), όπου αποτυπώνονται οι προσπάθειες του ΠΙΚΠΑ να συνδράμει στην περίθαλψη των πλημμυροπαθών, ιδίως των παιδιών, αλλά και το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πλημμύρα.

Δείτε μέσα από τεκμήρια των αρχειακών συλλογών της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων των Κράτους:

Έκθεση του ΠΙΚΠΑ για την συνδρομή της υπηρεσίας στους πλημμυροπαθείς της 6ης Νοεμβρίου 1961.

Δελτίο εισαγωγής συσκευασιών ζαχαρούχου γάλακτος σε αποθήκη του ΠΙΚΠΑ στα Νέα Σφαγεία (Ταύρος) για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών. Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 1961:

Έγγραφο του ΙΗ΄ Αστυνομικού Τμήματος Αθηνών προς τον ΠΙΚΠΑ σχετικά με την περίθαλψη αστέγων πλημμυροπαθών του Ταύρου. Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 1961:

Έγγραφο της Κοινότητας Νέων Λιοσίων προς το ΠΙΚΠΑ σχετικά με την οργάνωση συσσιτίου για τους πλημμυροπαθείς συνοικιών της Κοινότητας. Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 1961:

Έγγραφα του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας προς το ΠΙΚΠΑ για την παραλαβή δωρεών παπουτσιών από το εργοστάσιο ελαστικών «Η Μέλισσα»:

...και πλακών σοκολάτας από την «Σοκολατοποιία Παυλίδου» για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών. Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 1961:

ΠΗΓΗΓΑΚ, 6.11.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.11.2023.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου