Amfipoli News: Αίγυπτος: Αποκαλύφθηκε νεκροταφείο με χιλιάδες «μυστικά» (Φωτογραφίες)

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Αίγυπτος: Αποκαλύφθηκε νεκροταφείο με χιλιάδες «μυστικά» (Φωτογραφίες)

 


Η πρόσφατη ανακάλυψη υπόσχεται να είναι μια σημαντική προσθήκη στα χρονικά της αρχαιολογίας


Ελένη Θεοδωρίδου
Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες στην τοποθεσία Al-Ghoreifa στο Tuna Al-Gabal της Minya, στην Άνω Αίγυπτο, αποκάλυψε για πρώτη φορά το νεκροταφείο του Νέου Βασιλείου του 15ου αρχαίου αιγυπτιακού νομού, δήλωσε ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιότητες.

Ενώ νεκροταφεία από το Παλαιό και το Μέσο Βασίλειο είχαν ανακαλυφθεί πριν από πολλά χρόνια, η πρόσφατη ανακάλυψη υπόσχεται να είναι μια σημαντική προσθήκη στα χρονικά της αρχαιολογίας. 


 Το νεκροταφείο περιλαμβάνει μια σειρά από λαξευμένους στο βράχο τάφους γεμάτους με ανθρωποειδείς ασβεστολιθικές σαρκοφάγους και περίτεχνα διακοσμημένα ξύλινα φέρετρα στολισμένα με θρησκευτικές παραστάσεις. Η ανακάλυψη περιελάμβανε επίσης 25.000 αγάλματα που απεικονίζουν αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες και ειδώλια ushabti κατασκευασμένα από φαγεντιανή. 

Ανακαλύφθηκε επίσης μια συλλογή από βάζα και φυλαχτά, μαζί με μάσκες μούμιας και ένας εξαιρετικά καλά διατηρημένο πάπυρο, μήκους 13 έως 15 ποδιών και φέρει κείμενο από το Βιβλίο των Νεκρών.

  Αυτός ο πάπυρος θα μεταφερθεί στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο για δημόσια προβολή. 
 
Ο Waziri είπε ότι μεταξύ των πιο σημαντικών και αισθητικά σαγηνευτικών αντικειμένων σε αυτήν την ταφική συλλογή είναι αυτά που αποδίδονται στον Djehuty, τον επόπτη του Ναού του Ταύρου του Amun, και τη Nany, την τραγουδίστρια του Djehuty, μαζί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ιερείς. 


 Ο Waziri τόνισε περαιτέρω το εντυπωσιακά ζωγραφισμένο ανθρωπόμορφο φέρετρο της Tadi Essah, της κόρης του Αρχιερέα Djehuty, μαζί με τα διακεκριμένα κανωπικά βάζα του. Οι προκαταρκτικές έρευνες αποκάλυψαν ότι ένα τμήμα αυτού του νεκροταφείου επαναχρησιμοποιήθηκε κατά την Ύστερη Περίοδο (664 π.Χ.-332 π.Χ.), με χιλιάδες φυλαχτά, ειδώλια ushabti, αγάλματα και φέρετρα που περιείχαν μούμιες εκείνης της εποχής να έρχονται στο φως. Η αιγυπτιακή αποστολή ξεκίνησε τις ανασκαφικές εργασίες της στην Al-Ghoreifa το 2017. 


Περισσότερες ανασκαφές προγραμματίζονται για να αποκαλυφθούν όλα τα μυστικά αυτού του νεκροταφείου.
Με πληροφορίες από ahram.org.eg
Πηγή : www.makthes.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου