Ένα τέτοιο αρχαίο ελληνικό στέμμα βρέθηκε κάτω από ένα κρεβάτι ενός άνδρα στην Αγγλία. Πίστωση: Dillo 2005 / Wikimedia Commons / CC by-SA 2.0
Στο Somerset της Αγγλίας, ένας Βρετανός συνταξιούχος που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος βρήκε ένα ελληνικό στέμμα 2.300 ετών γεμάτο τσαλακωμένες εφημερίδες σε ένα παλιό κουτί από χαρτόνι κάτω από το κρεβάτι του.
Σύμφωνα με Daily Mail, Πήρε συνέντευξη από τον άντρα, ο οποίος είχε πολλά υπάρχοντα με τον παππού του, ο οποίος ήταν έμπειρος ταξιδιώτης και συλλέκτης κόσμου.
“Κληρονόμησα πολλά πράγματα από αυτόν. Το άφησα στην άκρη για σχεδόν μια δεκαετία και δεν το σκέφτηκα ποτέ”, είπε ο γέρος.
Αυτός, μαζί με ένα χρυσό στέμμα και κάποια άλλα αντικείμενα, αξιολογήθηκε πριν από πέντε χρόνια από τον κοντινό οίκο δημοπρασιών, τον Δούκα του Ντόρτσεστερ.
Ασυνήθιστη εφεύρεση
Εκεί ο Γκάι Σουίνγκ, ένας από τους εκτιμητές, ανακάλυψε το στέμμα. Περιέγραψε εκείνη την αξέχαστη στιγμή Daily Mail. «Η καρδιά μου χτύπησε όταν ο ιδιοκτήτης φορούσε μια χρυσή γιρλάντα από ένα επίπεδο χαρτόκουτο γεμάτο χαρτί», είπε η Swinge.
«Το τελευταίο πράγμα που περίμενα όταν πήγα στο εξοχικό ήταν ένα κομμάτι χρυσού από την αρχαιότητα».
Το χειροποίητο στέμμα, κατασκευασμένο από καθαρό χρυσό, έχει μήκος περίπου οκτώ ίντσες και ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια (περίπου 11 ουγγιές, λιγότερο από μια λίβρα). Η σπάνια ανακάλυψη εξέπληξε τον ιδιοκτήτη και τον εκτιμητή.
“Ξέρω ότι ο παππούς μου ταξίδεψε πολύ τη δεκαετία του 1940 και του ’50 και πέρασε χρόνο στα βορειοδυτικά σύνορα, όπου ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, οπότε ίσως να το είχε πάρει όσο ήταν εκεί”, είπε το άτομο. «Αλλά δεν μου είπε τίποτα για αυτό το βράδυ».
Έτσι, το μυστήριο παραμένει.
Το αρχαίο ελληνικό στέμμα μπορεί να χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους
Το στέμμα πιστεύεται ότι προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα στους προελληνιστικούς χρόνους, με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και την εμφάνιση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη μάχη του Ακτίου το 31 π.Χ. Η αξία του στέμματος λέγεται ότι είναι μεταξύ 100 100.000 και 200.000.
Η ακριβής γενεαλογία του στέμματος δεν είναι εύκολο να βρεθεί επειδή δεν έχει χάρτινη διαδρομή ή έγγραφα, αλλά πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν θαμμένη κάποια στιγμή καθώς βρέθηκε με ίχνη βρωμιάς.
«Είναι πολύ δύσκολο να αναφέρω αυτόν τον τύπο χρυσής γιρλάντας», είπε η Swinge. “Στιλιστικά ανήκει στην ομάδα των σπάνιων γιρλάντων που ταιριάζουν στην ελληνιστική περίοδο και το σχήμα μπορεί να υποδηλώνει ότι κατασκευάστηκε στη βόρεια Ελλάδα.”
Οι κορώνες που βρέθηκαν συνήθως απεικονίζουν τα κλαδιά της δάφνης, της μυρτιάς, της βελανιδιάς και της ελιάς, συμβολίζοντας τα ιδανικά και τα ήθη της αρχαίας Ελλάδας όπως η σοφία, η επιτυχία, η γονιμότητα, η ειρήνη και η αρετή.
Ασυνήθιστα εύθραυστα στέφανα, φορεμένα σε ειδικές περιπτώσεις ή αφιερωμένα στον Θεό και τοποθετημένα ως προσφορές σε αρχαιολογικούς τάφους στην αρχαιότητα.
Πηγή: prevezaposto
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου