Amfipoli News: Πάπυρος μήκους 16 μέτρων βρέθηκε στην Αίγυπτο

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Πάπυρος μήκους 16 μέτρων βρέθηκε στην Αίγυπτο



  Ο πάπυρος στην εικόνα είναι ο πάπυρος Yuya, ο μακρύτερος πάπυρος στην Αίγυπτο. Α: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην περιοχή Saqqara της Αιγύπτου ανακάλυψαν έναν άθικτο αρχαίο πάπυρο που χρονολογείται από το 50 π.Χ., τον οποίο οι ειδικοί περιγράφουν ως «τον μοναδικό στο είδος του τον περασμένο αιώνα».

Ο πάπυρος μήκους 16 μέτρων βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Σακκάρα. Ο αρχαίος πάπυρος περιέχει περιγραφές και ξόρκια από το Βιβλίο των Νεκρών του Φαραώ για να βοηθήσει τα άτομα στη μετά θάνατον ζωή τους.

Η ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε ένα πλήρες έγγραφο παπύρου τον περασμένο αιώνα.

Το Βιβλίο των Νεκρών, μια συλλογή από ξόρκια ή φόρμουλες, ετοιμάστηκε για να καθοδηγήσει τους αρχαίους Αιγύπτιους στον κάτω κόσμο. Το Βιβλίο των Νεκρών είναι το σύγχρονο όνομα που δόθηκε σε ένα σύνολο αρχαίων αιγυπτιακών κειμένων που οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι θα βοηθούσαν τους νεκρούς να περιηγηθούν στον κάτω κόσμο και να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς. Αντίγραφα αυτών των κειμένων μερικές φορές θάβονταν μαζί με τους νεκρούς. 

Δεν υπήρχε κανένα πρότυπο βιβλίο για τους νεκρούς. Αντίθετα, κάθε τάφος είχε αντίγραφα διαφορετικών ξόρκων. Δεν υπάρχει κανένα βιβλίο που να περιέχει όλα τα ξόρκια, αντίθετα το καθένα περιέχει αρκετά διαφορετικά ξόρκια και κανένα Βιβλίο των Νεκρών δεν είναι το ίδιο.

Ο Mostafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανακοίνωσε την ανακάλυψη στην εκδήλωση "Ημέρα των Αρχαιολόγων" που διοργάνωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων γιορτάζει την Ημέρα των Αιγυπτίων Αρχαιολόγων στις 14 Ιανουαρίου. Η ημερομηνία τιμά την επέτειο του διορισμού του Mostafa Amer, του πρώτου Αιγύπτιου προέδρου της Αρχής Αρχαιοτήτων, το 1953.

Ο μακρύτερος πάπυρος στην Αίγυπτο είναι ο πάπυρος Yuya, μήκους 20 μέτρων. Α: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Ο Ουαζίρι είπε ότι ο πάπυρος, ο οποίος αποκαταστάθηκε πλήρως στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Ταχρίρ, μεταφράστηκε στα αραβικά και θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου.

Ο εν λόγω πάπυρος βρέθηκε μέσα σε μία από τις 250 ξύλινες σαρκοφάγους που ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Saqqara τον περασμένο Ιούνιο. Το όνομα του παπύρου ονομάστηκε «Waziri Papyrus» από τον γενικό γραμματέα Mostafa Waziri.

Ερευνητές και αρχαιολόγοι εργάζονται στο χώρο για περισσότερα από δύο χρόνια. Μόνο το 2022, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκατοντάδες μούμιες, την πυραμίδα μιας άγνωστης βασίλισσας, πέντε ζωγραφισμένους τάφους, τον τάφο ενός αρχαίου αξιωματούχου και τα λείψανα του βασιλιά Ερρίκου Β'. Ανακάλυψαν μια σαρκοφάγο που ανήκε στον ταμία του Ραμσή.


Ανεξάρτητη Αίγυπτος. 18 Ιανουαρίου 2023.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου