Amfipoli News: Αρχαίο χαλκωρυχείο βρέθηκε στην Χερσόνησο του Άρεως, απ’ όπου πριν 4.700 χρόνια εξαγόταν χαλκός για Ινδία - Μεσοποταμία

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Αρχαίο χαλκωρυχείο βρέθηκε στην Χερσόνησο του Άρεως, απ’ όπου πριν 4.700 χρόνια εξαγόταν χαλκός για Ινδία - Μεσοποταμία

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Στοιχεία για την επεξεργασία μεταλλεύματος χαλκού ευρέθησαν στην βραχώδη ορεινή περιοχή Qumayrah της Χερσονήσου του Άρεως / Αραβίας  στην νυν έκταση του Ομάν. H Κοιλάδα Qumayrah κείται στο βόρειο Ομάν, στον 23ο παράλληλο, στα βουνά Al-Hajar, στο Κυβερνείο Ad Dhahirah. Εκτείνεται για 10 χλμ. μεταξύ των χωριών Ayn Bani Sa’dah (al-Ayn), Qumayrah και Bilt.

Οι P. Bieliński και η Agn. Pieńkowska (του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας) έψαχναν για ίχνη εξόρυξης, επεξεργασίας και τήξης χαλκού επειδή είναι γνωστό ότι το μέταλλο εξήχθη από την περιοχή προς την Ινδία και την Μεσοποταμία σε όλην την περίοδο Umm an-Nar (Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 2700 - 2000 π.Χ.) στην οποία βασίσθηκε η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής Qumayrah, με το υπερπόντιο εμπόριο μεγάλων αποστάσεων. Το ερώτημα είναι ποιοι έκαναν εκείνη την εποχή αυτό το εμπόριο;

«Στην επιφάνεια του εδάφους, βρήκαμε αποθέτες σκωρίας διαστάσεων περίπου 220 x 50 μ. και πάχους 25 - 40 εκατ. δεκάδες πέτρινα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την σύνθλιψη μεταλλεύματος και πολλά θραύσματα κλιβάνων, που χρησιμοποιούνται για την τήξη χαλκού», είπε η κ. Pieńkowska. «Τα ερείπια κτηρίων, που πιθανότατα χρησίμευαν ως εργαστήρια, έχουν επίσης διατηρηθεί», πρόσθεσε.

Τα υλικά δεν έχουν ακόμη χρονολογηθεί, αλλά οι ερευντηές προτείνουν ότι το μεταλλεύμα χαλκού επεξεργαζόταν στην τοποθεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανακάλυψαν επίσης απομεινάρια οικισμού της Εποχής του Σιδήρου, σε έναν λόφο της περιοχής. Ο οικισμός, που κατοικήθηκε μεταξύ 1300 και 300 π.Χ., αποτελείτο από παρακείμενα σπίτια, που βρίσκονταν και στις δύο πλευρές ενός στενού δρόμου. «Αυτό το είδος πολεοδομικού σχεδίου απέχει πολύ από τον αγροτικό χαρακτήρα των οικισμών που θα περίμενε κανείς σε ένα τόσο μικρό ορεινό κέντρο», είπε ο κ. Bieliński.

Θυμίζω ότι η τοποθεσία QA 2 έκτασης περίπου 0,3 εκτ. Έφερε στο φως εγκατάσταση, πιθανώς εποχική, από την Πρώιμη έως την Ύστερη Νεολιθική. Σε δοκιμαστικές τομές ανακαλύφθηκαν εστίες και ίχνη σπιτιών. Η έρευνα το 2016-2017 έδωσε πολλά διακοσμητικά κελύφη και 2.585 πέτρινα τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένων 576 εργαλείων με ρετουσάρισμα. Κατασκευάζονταν κυρίως από τοπικές πρώτες ύλες: πυριτόλιθο, τσερτ και ραδιολαρίτη.[1]

ΠΗΓΗ: Polish archaeologists discover traces of copper processing in Oman dig», Science in Poland, 23.2.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] ΠΗΓΗ: Białowarczuk M., Szymczak A. «Overview of the latest prehistoric research in Qumayrah Valley, Sultanate of Oman», Proceedings of the Seminar for Arabian Studies 49, 2019.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου