Amfipoli News: Οι «Ειδοί του Μαρτίου» το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου!!! Το «ιερό δισκοπότηρο της Νομισματικής!!! »

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Οι «Ειδοί του Μαρτίου» το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου!!! Το «ιερό δισκοπότηρο της Νομισματικής!!! »

 


Οι «Ειδοί του Μαρτίου» το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου, το «ιερό δισκοπότηρο της Νομισματικής », όπως έχει χαρακτηριστεί σήμερα, λόγω της σπανιότητάς του, αφού τρία μόνον έχουν διασωθεί, ανήκει πλέον στην Ελλάδα.

Το νόμισμα κατασχέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023, στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Εισαγγελία του Μανχάταν ενώ ο διακινητής του, ιδιοκτήτης οίκου δημοπρασιών νομισμάτων με έδρα το Λονδίνο είναι υπό κράτηση με πολλαπλές κατηγορίες.

Το νόμισμα «Ειδοί του Μαρτίου» και στις δύο όψεις

Το νόμισμα «Ειδοί του Μαρτίου» και στις δύο όψεις

Το νόμισμα του Βρούτου

Το εν λόγω αρχαίο νόμισμα, το οποίο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα που υπάρχουν, πουλήθηκε το 2020 για 4,2 εκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, ωστόσο, ύστερα από έρευνα της αμερικανικής HSI (Homeland Security Investigations), το συγκεκριμένο χρυσό κέρμα είχε “ψευδή προέλευση”.

Ο Richard Beale, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Roma Numismatics, ενός οίκου δημοπρασιών με έδρα το Λονδίνο που διακινούσε αρχαία νομίσματα, συνελήφθη στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο με πολλαπλές κατηγορίες σχετικά με την πώληση του ακριβότερου αρχαίου νομίσματος στον κόσμο.

Το σπάνιο χρυσό νόμισμα των 2000 ετών  με τις λέξεις «Eid Mar» στην μία του όψη και στην δεύτερη το πορτρέτο του Βρούτου είχε κοπεί το 42 π.Χ. ως θριαμβική αναφορά στη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα το 44 π.Χ.  Γι΄αυτό και κάτω από τις λέξεις εμφανίζονται ο σκούφος της Δημοκρατίας και δύο ξίφη. Μόνο τρία από αυτά τα νομίσματα «Eid Mar» (Ειδοί του Μαρτίου) είναι γνωστό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η κοπή τους είχε γίνει σε νομισματοκοπείο, που είχε ιδρύσει ο Βρούτος, μεταξύ Φιλίππων και Καβάλας στο διάστημα των δύο ετών, που διεξαγόταν ο πόλεμος εναντίον της Ρώμης. Έτσι και τα νομίσματα που κόβονταν είχαν  ως προορισμό την πληρωμή των στρατευμάτων του Βρούτου μετά τη φυγή του στην Ελλάδα. Στους Φιλίππους άλλωστε δόθηκε η τελική μάχη το 42 π.Χ. με την ήττα Βρούτου και Κάσσιου από τον Οκταβιανό και τον Μάρκο Αντώνιο.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μανχάταν το νόμισμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά τέχνης το 2016, όταν προσφέρθηκε προς πώληση στο Μόναχο, χωρίς όμως να αναφέρεται η προέλευσή του. 

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε λαθραία στο Λονδίνο, όπου πουλήθηκε σε έναν αγοραστή με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικώς κατασχέθηκε από το Γραφείο της Εισαγγελίας κατά τη διάρκεια μιας κοινής έρευνας με πολλές ξένες αστυνομικές υπηρεσίες.

Ο 40χρονος έμπορος που το διακινούσε ειδικευόταν στην πώληση αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων και είχε προκαλέσει από χρόνια την προσοχή, καθώς δεν είχε καμία προϋπηρεσία στο χώρο ενώ διαπραγματευόταν νομίσματα σε εκατομμύρια.

Καθώς το συγκεκριμένο νόμισμα ωστόσο, δεν είχε αναφορά προέλευσης ο ίδιος, συνεργαζόμενος με έναν ακόμη έμπορο προσπάθησε να κατασκευάσει πλαστά έγγραφα γνησιότητας. Το μόνο που ανέφερε πάντως, σε επίδοξους αγοραστές ήταν, ότι το νόμισμα προερχόταν από «παλιά ελβετική συλλογή», φράση γνωστή στο εμπόριο αρχαιοτήτων για αντικείμενα αμφιβόλου προέλευσης.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου