Amfipoli News: Επιδημίες πανώλης εμφανίζονταν στην Νυρεμβέργη Γερμανίας κάθε 10 χρόνια!

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Επιδημίες πανώλης εμφανίζονταν στην Νυρεμβέργη Γερμανίας κάθε 10 χρόνια!

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Οκτώ λάκκοι – ομαδικοί τάφοι – πανώλης, που εκτιμάται ότι φιλοξενούν τα λείψανα περισσότερων από 1.500 ανθρώπων ανακαλύφθηκαν στην Βαυαρία της νότιας Γερμανίας, κατά την διάρκεια έρευνας που, διεξήχθη πριν από ένα κατασκευαστικό έργο.

Είναι γνωστό ότι οι επιδημίες πανώλης εμφανίζονταν στην Νυρεμβέργη περίπου κάθε 10 χρόνια, ξεκινώντας από τον 14ο αιώνα.

Η χρονολόγηση ενός από τους λάκκους με ραδιενεργό άνθρακα δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ του τέλους του 15ου αιώνα και των αρχών του 17ου αιώνα, ενώ ανακτήθηκαν επίσης κεραμικά και νομίσματα επίσης των αρχών του 17ου αιώνος, είπε η κ. M. Langbein (του Τμήματος Διατήρησης Κληρονομιάς της Νυρεμβέργης).

Εν τω μεταξύ, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι ένα ξέσπασμα πανώλης σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους στην Νυρεμβέργη  (το 1632 και το 1633), με αποτέλεσμα την ταφή περισσότερων από 2.000 ανθρώπων στην περιοχή, όπου διεξάγεται η ανασκαφή.

Οι δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τον Τριακονταετή Πόλεμο, που διεξήχθη από το 1618 έως το 1648, πιθανότατα έκαναν αυτό το συγκεκριμένο ξέσπασμα πανώλης πιο θανατηφόρο και απαιτούσαν την χρήση «λάκκων πανώλης», για να φιλοξενήσουν τους νεκρούς, πρόσθεσε η κ. Langbein. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενταφιάστηκαν σε κανονικό νεκροταφείο, αν και έχουν βρεθεί νεκροταφεία πανώλης στην Νυρεμβέργη», είπε.

Γιατί;

Ποια ήταν η ταυτότητα των θυμάτων;

ΠΗΓΗ: «Mass grave with 1,000 skeletons found in Germany», CNN, 6.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.3.2024.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου