Amfipoli News: Η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου βρισκόταν στην Πελοπόννησο

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου βρισκόταν στην Πελοπόννησο



  Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, έχεις περάσει δεκάδες φορές από την πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου και ενδεχομένως να μην το γνώριζες καν. Αυτό θα έχει συμβεί αν έχεις διασχίσει έστω και μία φορά τη Διώρυγα της Κορίνθου. Τότε, έχεις βρεθεί σε μία τις σημαντικότερες πόλεις στα χρόνια της αρχαιότητας. Την Αρχαία Κόρινθο. Ο ρόλος της στο πέρασμα του χρόνου ήταν σπουδαίος αν αναλογιστείς πως εμπλέκεται στον Περσικό Πόλεμο, στον Πελοποννησιακό, εκεί βρέθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά και ο Απόστολος Παύλος

Αρχαία Κόρινθος: Η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου

Αρχαία Κόρινθος - Ακροκόρινθος
Η Αρχαία Κόρινθος ήταν η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου

Τα σύνορα της σημαντικής πόλης-κράτος της αρχαίας Πελοποννήσου, όπως είπαμε ήταν η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου, εκτείνονταν από τα ανατολικά του σημερινού νομού Κορινθίας έως τα βορειοανατολικά του νομού Αργολίδας και συνόρευε με το Άργος, τα Μέγαρα, την Επίδαυρο και τη Σικυώνα. Η Αρχαία Κόρινθος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους πολέμους της Κλασικής περιόδου. Μέλος της ελληνικής συμμαχίας κατά των Περσών, συμμετείχε με 40 πλοία στη μάχη της Σαλαμίνας ενώ έστειλε 5.000 οπλίτες στην περίφημη μάχη των Πλαταιών.

Οι Κορίνθιοι έλεγχαν τον Ισθμό, έχοντας έντονη εμπορική δραστηριότητα – έως ότου απειληθήκαν από την Αθήνα. Αυτή ήταν και μία από τις αιτίες για την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π.Χ.) καθώς ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πόλεων ήταν μεγάλος. Η Αρχαία Κόρινθος τάχθηκε με την πλευρά των Σπαρτιατών, κατά των Αθηναίων, προσφέροντας τόσο ισχυρό στόλο, το μοναδικό που μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτόν της Αθήνας!

Ο Ακροκόρινθος

Ακροκόρινθος - Αρχαία Κόρινθος
Ο Ακροκόρινθος έχει ύψος 575 μέτρα

Ο Ακροκόρινθος, με ύψος 575 μέτρα, άρχισε να οχυρώνεται για πρώτη φορά κάπου στον 7ο – 6ο αιώνα π.Χ. και μετέπειτα εξελίχθηκε σε Ακρόπολη. Η μορφολογία προσέφερε τη δυνατότητα άμυνας σε οποιαδήποτε μορφή επίθεσης, με το κάστρο-φρούριο να έχει ουσιαστικά ενεργό ρόλο μέχρι την Επανάσταση του 1821. Για να βρεθεί σήμερα ο επισκέπτης στον αρχαιολογικό χώρο, η είσοδος βρίσκεται στα δυτικά και περνάει από τις οχυρωματικές ζώνες που κατασκευάστηκαν με τείχη τριών επιπέδων. Τα σημάδια του χρόνου έχουν αποτυπωθεί ξεκάθαρα στον Ακροκόρινθο.

Αρχαία Κόρινθος
Η Αρχαία Κόρινθος διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον αρχαίο κόσμο

Η πρώτη πύλη έχει καταρρεύσει σχεδόν ολοκληρωτικά. Εκατό μέτρα πιο πέρα, στη δεύτερη πύλη, ξεκινά ο ελικοειδής δρόμος που φτάνει στην τρίτη πύλη και το κυρίως κάστρο. Από την περιήγηση στο χώρο, διατηρείται η δεξαμενή νερού, την πρώτη κρήνη που απέκτησε το κάστρο χάρη στον βασιλιά Σίσυφο για να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Αρχαία Κόρινθος: Από τον Μέγα Αλέξανδρο, στον Απόστολο Παύλο

Αρχαία Κόρινθος: Ναός του Απόλλωνα
Ο Ναός του Απόλλωνα

Στην Αρχαία Κόρινθο, το 331 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος συγκρότησε τη συμμαχία κατά των Περσών ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια (51-52 μ.Χ.), την πόλη επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος και μάλιστα έζησε δύο έτη. Τα χρόνια της μεγάλης παρακμής της πλουσιότερης πόλης του αρχαίου κόσμου ξεκινούν το 267 μ.Χ., μετά την εισβολή των Ερούλων και η πόλη παίρνει την κάτω βόλτα μέχρι και την Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωσή της, ένα χρόνο αργότερα.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, βλέπεις τη σημερινή Κόρινθο με άλλο μάτι. Η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου μπορεί να μην έχει σχέση με αυτή των αρχαίων χρόνων αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που ενώνουν τις δύο εποχές. Εκτός από το κάστρο, ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας, ο Ναός του Απόλλωνα είναι ένα εισιτήριο για περιήγηση στα αρχαία χρόνια. Βρίσκεται περίπου δέκα λεπτά από τη σημερινή πόλη και είναι καλοδιατηρημένο ναός – αν και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ.

exploringgreece.tv

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου