Amfipoli News: Πώς ανέπτυξαν οι Κινέζοι το πολύπλοκο σύστημα γραφής τους; – Βίντεο

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πώς ανέπτυξαν οι Κινέζοι το πολύπλοκο σύστημα γραφής τους; – Βίντεο

 


Το κινεζικό σύστημα γραφής, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σανγκ γύρω στο 1600 π.Χ., αποτελεί απόδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας.

Σε αντίθεση με τα αλφαβητικά συστήματα που απαντώνται σε πολλές δυτικές γλώσσες, οι κινεζικοί χαρακτήρες είναι ιδεογραφικοί, αντιπροσωπεύοντας άμεσα έννοιες ή ιδέες και όχι φωνητικούς ήχους. Αυτή η μοναδική προσέγγιση, που έχει τις ρίζες της στην εικονογραφική προέλευση, συνέβαλε στην πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητα του συστήματος.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σανγκ, η γραφή αποτελούνταν από εικονογραφήματα, όπου οι χαρακτήρες έμοιαζαν με τα αντικείμενα που αναπαριστούσαν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα εικονογράμματα εξελίχθηκαν σε πιο αφηρημένα σύμβολα, που αποτέλεσαν τη βάση της γραφής της Μεγάλης Σφραγίδας και αργότερα της Μικρής Σφραγίδας. Παρά τις εξελίξεις αυτές, η ουσία της ιδεογραφικής αναπαράστασης παρέμεινε, επιτρέποντας μια ποικιλία χαρακτήρων, ο καθένας με το δικό του μοναδικό νόημα.

Η γνώση της γραφής προσέδιδε καθεστώς ελίτ στην αρχαία Κίνα, δημιουργώντας έναν κοινωνικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν και εκείνων που δεν ήξεραν. Αυτή η διαίρεση επηρέασε διάφορες πτυχές της κινεζικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της διακυβέρνησης και της κοινωνικής κινητικότητας. Η πολυπλοκότητα του κινεζικού συστήματος γραφής προώθησε επίσης τις πολιτιστικές ανταλλαγές και το εμπόριο με γειτονικές περιοχές, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα.

Μετά την επαφή με την Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα υιοθέτησαν τους κινεζικούς χαρακτήρες και τους ενσωμάτωσαν στα δικά τους συστήματα γραφής. Αυτή η πολιτιστική ανταλλαγή διευκόλυνε όχι μόνο τη διάδοση της γραφής αλλά και τη μετάδοση ιδεών, τεχνολογίας και θρησκείας.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου