Amfipoli News: Μυστήριο με τεράστιο αρχαίο πιθάρι που ανακαλύφθηκε – Βρέθηκε άθικτο και οι αρχαιολόγοι έχουν μπερδευτεί

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Μυστήριο με τεράστιο αρχαίο πιθάρι που ανακαλύφθηκε – Βρέθηκε άθικτο και οι αρχαιολόγοι έχουν μπερδευτεί



  Φωτογραφία: Turarbek Abdyrahmanov

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών στην πόλη Ούζγκεν στην επαρχία Ος της Κιργιζίας, ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο πιθάρι ύψους 1.75 μέτρων, γνωστό ως “hum”.

Ανατριχιαστική ανακάλυψη για αρχαία τελετουργικά πριν από 5.000 χρόνια – Μυστήριο με την κόκκινη σκόνη που δηλητηρίασε μια ολόκληρη κοινότητα

Ο αρχαίος οικισμός του Ουζγκέν είναι η καρδιά μίας όασης, πλούσιας σε μνημεία μόνιμων κατοίκων και νομάδων, που χρονολογούνται σε ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα.  Θεωρείται ότι ήταν μία σημαντική πόλη στον Δρόμο του Μεταξιού, αποτελώντας το ανατολικό κέντρο της πόλης Νταβάν. Στην ίδια περιοχή με τον οικισμό Ουζγκέν  πιστεύεται ότι βρισκόταν η πόλη Τζου-Τσεν που αναφέρεται στις κινεζικές πηγές, στο πλαίσιο των στρατιωτικών εκστρατειών της περιόδου 104-99 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη υπήρχε ήδη εκείνη την εποχή. Η κύρια περίοδος ανάπτυξης του οικισμού ήταν από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ.

Θησαυρός με αρχαία κεραμικά βρέθηκε σε θαμμένη πόλη – Το ιστορικό μυστήριο των 1.000 ετών πίσω από την ανακάλυψη

Ωστόσο, η πόλη άκμασε υπό την κυριαρχία του κράτους των Καραχανιδών (χανάτο των Καραχανιδών) τον 10ο αιώνα μ.Χ.. Ο οικισμός Ουζγκέν ήταν μια από τις πρωτεύουσες των Καραχανιδών, που την ονόμασαν Μαβαραννάχρ και άφησαν τρία καλοδιατηρημένα μαυσωλεία.

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι με την ανακάλυψη εντυπωσιακού ετρουσκικού τάφου – Ήταν κρυμμένος υπόγεια σε λαξευμένη σε βράχο νεκρόπολη

Η καταπληκτική ανακάλυψη του γιγαντιαίου πιθαριού ανακοινώθηκε από τον Turarbek Abdyrahmanov, αρχαιολόγο από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Δημοκρατίας της Κιργιζίας.

Το πιθάρι βρέθηκε άθικτο

Οι ανασκαφές, με επικεφαλής τον Mars Boranbaev, είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου 10 ημέρες, όταν την 1η Μαρτίου ανακαλύφθηκε ένα ‘Hum’ 2.5 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Το αρχαίο αντικείμενο, το οποίο θεωρείται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 7ου και 4ου αιώνα π.Χ., βρέθηκε και ανασύρθηκε άθικτο, και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογίας Ουζγκέν.

Φρικιαστική ανακάλυψη: Βρέθηκε νεκροταφείο παιδιών 2.700 ετών 

«Μετά από σχολαστικό καθαρισμό, το ‘hum’ θα εξεταστεί πιο αναλυτικά, ως μέρος των συνεχιζόμενων ερευνητικών προσπαθειών μας», εξήγησε ο Abdyrahmanov. «Έχουν ήδη ανακαλυφθεί θραύσματα πήλινης κεραμικής ενδεικτικά του πολιτισμού Shoro-Bashat, σηματοδοτώντας το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής.»

Μυστήριο με 1.000 σκελετούς που βρέθηκαν κάτω από μοναστήρι 800 ετών – Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων που ξαναγράφει την ιστορία

Στο τέλος της Εποχής του Χαλκού και στις αρχές της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, ξεκίνησε να διαμορφώνεται ο πολιτισμός Shorobashat στην κοιλάδα της Φεργάνα. Κατά την περίοδο των Τελικών Χαλκών και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στην κοιλάδα της Φεργάνα συνυπήρχαν νομαδικοί (Καϊρακκούμ και Αϊλατάν, 11ος-3ος αιώνας π.Χ.) και εγκατεστημένοι (Τσαστ και Σορομπασάτ, 14ος-1ος αιώνας π.Χ.) πολιτισμοί. Ο πολιτισμός Σορομπασάτ ήταν ένας εγκατεστημένος γεωργικός πολιτισμός.

Ανακάλυψη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για τους πλανήτες νάνους – Οι μακρινοί κόσμοι του ηλιακού συστήματος θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή

Η περιοχή των ανασκαφών βρίσκεται κοντά στην περιοχή Κιζίλ-Οκτιμπάρ, όπου είναι σε εξέλιξη σχέδια για την κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου. Η περιοχή έχει σπουδαίο ιστορικό ενδιαφέρον. Ο Abdyrahmanov σημείωσε ότι λόγω της αυξημένης δραστηριότητας γύρω από την αρχαία πόλη, έχουν διεξαχθεί περισσότερες αρχαιολογικές έρευνες με την ελπίδα να βρεθούν περισσότερα αρχαία αντικείμενα.

Το “Hum”, ύψους 1.75 μέτρων και πλάτους 1.30 μέτρων, αποτελεί μαρτυρία για τους αρχαίους πολιτισμούς που κάποτε ευδοκίμησαν σε αυτά τα εδάφη.

enikos.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου