Amfipoli News: Απολιθώματα του αρχαιότερου γνωστού δάσους στον κόσμο που βρέθηκαν στην Αγγλία

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Απολιθώματα του αρχαιότερου γνωστού δάσους στον κόσμο που βρέθηκαν στην Αγγλία

 


Ένας απολιθωμένος κορμός δέντρου. Α: Κρις Μπέρι

Τα δέντρα, τα οποία είναι περίπου 390 εκατομμυρίων ετών, πιστεύεται ότι έχουν αναπτυχθεί ως μέρος ενός μεγάλου δάσους στον σχηματισμό ψαμμίτη Hangman.

Αυτό καθιστά το δάσος του Σόμερσετ 4 έως 5 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.0

Τα απολιθώματα, που ανακαλύφθηκαν από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και εντοπίστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, περιλαμβάνουν ημιτελείς κορμούς μήκους έως και 2 μέτρων, μαζί με μικρά κλαδιά ενός πρωτοπόρου είδους δέντρου που ονομάζεται κλαδοξυλοψίδη .

Τα κλαδοξυλοψίδια κυριαρχούσαν στα χερσαία οικοσυστήματα για περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια πριν από την εμφάνιση πιο σύγχρονων ξυλωδών δέντρων πριν από περίπου 385 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές .

Απολιθωμένο κούτσουρο ενός δέντρου Calamophyton που ανακαλύφθηκε σε ψηλούς βράχους από ψαμμίτη στις ακτές του Ντέβον και του Σόμερσετ. Μέρος του αρχαιότερου γνωστού δάσους απολιθωμάτων στον κόσμο, είναι σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, που βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Α: Νιλ Ντέιβις

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο Journal of the Geological Society, ρίχνουν νέο φως στην εξέλιξη των δέντρων και στον μεταμορφωτικό ρόλο που παίζουν στη διαμόρφωση του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα.

Αναγνώρισε τα απολιθώματα. «Αυτά τα δέντρα Calamophyton είναι τα παλαιότερα απολιθωμένα δέντρα που έχουν βρεθεί ποτέ στη Βρετανία και αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της ιστορίας της βλάστησής μας που δεν γνωρίζουμε ακόμη», δήλωσε ο Christopher Berry. λέει.

Τα αρχεία για απολιθωμένα δάση με διατηρημένες βάσεις δέντρων χρονολογούνται από εκείνα που ανακαλύφθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Gilboa πριν από περίπου 385 εκατομμύρια χρόνια.

«Αν και η περιοχή που εκτίθεται στους βράχους είναι περιορισμένη και η πρόσβαση είναι επικίνδυνη, η νέα μας ανακάλυψη είναι το παλαιότερο σαφές παράδειγμα τέτοιου γεωλογικού φαινομένου που είναι γνωστό μέχρι σήμερα και συνδέεται άμεσα με την οικολογία των πρώιμων δασών πριν από 390 εκατομμύρια χρόνια».

Βράχοι όπου ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα δάση. Α: Νιλ Ντέιβις

Το Calamophyton (Kalamopiton) μοιάζει με φοίνικες με την πρώτη ματιά, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα είδη δέντρων στη Γη σήμερα. Αντί να είναι μασίφ ξύλο, οι κορμοί τους ήταν κοίλοι στη μέση και είχαν ένα δαχτυλίδι από ξυλώδεις λωρίδες στήριξης στο εξωτερικό. Αντί για φύλλα, τα κλαδιά του καλύφθηκαν με εκατοντάδες δομές που μοιάζουν με κλαδάκια.

Αυτά τα δέντρα ήταν επίσης πολύ πιο κοντά από τους διαδόχους τους, με ύψος μεταξύ 2 και 4 μέτρων και έριχναν τα χαμηλότερα κλαδιά τους καθώς μεγάλωναν, αφήνοντας άφθονη βλάστηση που στήριζε τα ασπόνδυλα στο δάσος.

«Δεν υπήρχαν χαμόκλαδα στο έδαφος κάτω από τα δέντρα και το γρασίδι δεν είχε ακόμη εμφανιστεί. «Αλλά υπήρχαν πολλά κλαδιά που έπεσαν από αυτά τα πυκνά δέντρα και είχε τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον».

Η ομάδα βρήκε επίσης στοιχεία για τις βάσεις και τους πεσμένους κορμούς αυτών των δέντρων. Αυτό αποκάλυψε για πρώτη φορά το περιβαλλοντικό πλαίσιο και την ποικιλία των δέντρων όταν ήταν ζωντανά.

Ένα δάσος από δέντρα Καλαμοφύτων. Τα δέντρα ήταν ένα «πρωτότυπο» για το είδος που γνωρίζουμε σήμερα. C: Peter Giesen/Chris Berry

Ο Δρ. «Σε συνδυασμό, το σχήμα και η μορφή τους, το Calamophyton θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε ένα μικρό κανάλι ποταμού», είπε ο Berry. Κατάφερα να αναγνωρίσω τους κορμούς των δέντρων χάρη στο γεγονός ότι μελετούσα τέτοια απολιθώματα για 30 χρόνια και, συγκεκριμένα, μελέτησα τα καλύτερα και πληρέστερα δείγματα Calamophyton από το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα οποία είναι πολύ γνωστά εκεί αλλά σχετικά σπάνια. «Ήταν λίγο σοκαριστικό, ωστόσο.» λέει.

Το απολιθωμένο δάσος χρονολογείται από την περίοδο του Devonian, μεταξύ 419 και 358 εκατομμυρίων ετών πριν, όταν η ζωή επεκτάθηκε προς την ξηρά. Οι ερευνητές λένε ότι η περιοχή όπου έγινε το εύρημα δεν ήταν στην Αγγλία, αλλά σε μια ημίξηρη περιοχή στη Γερμανία και το Βέλγιο, όπου βρέθηκαν τέτοια απολιθώματα δέντρων.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής Neil Davies από το Τμήμα Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε: «Η περίοδος του Devonian άλλαξε ριζικά τη ζωή στη Γη. «Άλλαξε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το νερό και το έδαφος αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς τα δέντρα και άλλα φυτά βοήθησαν στη σταθεροποίηση των ιζημάτων μέσω του ριζικού τους συστήματος, αλλά λίγα είναι γνωστά για τα παλαιότερα δάση». λέει.


Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. 7 Μαρτίου 2024.

Άρθρο : Davies, NS, McMahon, WJ, & Berry, CM (2024). Το αρχαιότερο δάσος της Γης: απολιθωμένα δέντρα και ιζηματογενείς δομές που προκαλούνται από τη βλάστηση από τον σχηματισμό ψαμμίτη δήμιο της Μέσης Δεβονίας (Eifelian), Somerset and Devon, ΝΔ Αγγλία.  Journal of the Geological Society, jgs2023-204.

arkeofili.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου