Τα μαλλιά που βρέθηκαν σε σπήλαιο σε νησί της Μεσογείου παρέχουν άμεσες αποδείξεις ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν παραισθησιογόνα ναρκωτικά πριν από 3.000 χρόνια.
Η ανάλυση των ανθρώπινων τριχών από μια τοποθεσία ταφής στη Μενόρκα της Ισπανίας, δείχνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν παραισθησιογόνα φάρμακα που προέρχονταν από φυτά.
Τα ευρήματα είναι η πρώτη άμεση απόδειξη της χρήσης ναρκωτικών στην Ευρώπη, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούνταν ως μέρος τελετουργικών τελετών.
(Σχετικό: Αυτό το παιδί έφαγε έναν ψυχοδραστικό κάκτο πριν θυσιαστεί)
Τα προηγούμενα στοιχεία για την προϊστορική χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη βασίστηκαν σε έμμεσα στοιχεία, όπως η ανίχνευση αλκαλοειδών οπίου σε δοχεία της Εποχής του Χαλκού, η ανακάλυψη υπολειμμάτων ναρκωτικών φυτών σε τελετουργικά πλαίσια και η εμφάνιση φυτών ναρκωτικών σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις.
Η Elisa Guerra-Doce και οι συνεργάτες της εξέτασαν τρίχες από το σπήλαιο Es Càrritx στη Μενόρκα, το οποίο κατοικήθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 3.600 χρόνια και περιέχει έναν θάλαμο που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ταφής μέχρι πριν από περίπου 2.800 χρόνια.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι περίπου 210 άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε αυτό το σπήλαιο. Ωστόσο, τρίχες από ορισμένα άτομα βάφτηκαν κόκκινα, τοποθετήθηκαν σε ξύλινα δοχεία και κέρατα διακοσμημένα με ομόκεντρους κύκλους και μεταφέρθηκαν σε έναν ξεχωριστό, κλειστό θάλαμο πιο πίσω στη σπηλιά. Αυτές οι τρίχες χρονολογούνται πριν από περίπου 3000 χρόνια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υγρή χρωματογραφία εξαιρετικά υψηλής απόδοσης και φασματοσκοπία μάζας υψηλής ανάλυσης για να ελέγξουν την παρουσία των αλκαλοειδών ατροπίνη, σκοπολαμίνη και εφεδρίνη. Η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη απαντώνται φυσικά στην οικογένεια των φυτών νυχτολούλουδου και μπορεί να προκαλέσουν παραλήρημα, παραισθήσεις και αλλοιωμένη αισθητηριακή αντίληψη. Η εφεδρίνη είναι ένα διεγερτικό που λαμβάνεται από ορισμένα είδη θάμνων και πεύκων που μπορεί να αυξήσει τον ενθουσιασμό, την εγρήγορση και τη σωματική δραστηριότητα. Οι ερευνητές εντόπισαν σκοπολαμίνη, εφεδρίνη και ατροπίνη σε τρία δείγματα τρίχας που αναπαράχθηκαν.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι η παρουσία αυτών των αλκαλοειδών μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση ορισμένων φυτών νυχτολούλουδου όπως ο μανδραγόρας (Mandragora autumnalis), η κοτέτσι (Hyoscyamus albus) ή το διαβολόμηλο (Datura stramonium) και το πεύκο (Ephedra fragilis). Υποδηλώνουν επίσης ότι αυτά τα ναρκωτικά φυτά μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος τελετουργικών τελετών που εκτελούσε ένας σαμάνος.
Οι ομόκεντροι κύκλοι στα ξύλινα δοχεία μπορεί να απεικονίζουν μάτια και μπορεί να είναι μια μεταφορά για την εσωτερική όραση που σχετίζεται με την αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης που προκαλείται από το φάρμακο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι λόγω των πολιτισμικών αλλαγών πριν από περίπου 2.800 χρόνια, ξύλινα αγγεία αποθηκεύτηκαν στον θάλαμο του σπηλαίου για να διατηρηθούν αυτές οι αρχαίες παραδόσεις.
Εκδοτική Ομάδα Φύση. 6 Απριλίου 2023.
Άρθρο : Guerra-Doce, E., Rihuete-Herrada, C., Micó, R. et al. (2023). Άμεση απόδειξη της χρήσης πολλαπλών φαρμάκων στη Μενόρκα της Εποχής του Χαλκού (Δυτική Μεσόγειος) από την ανάλυση ανθρώπινων μαλλιών. Sci Rep 13 , 4782 .
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου