Ελπίδες στην επιστημονική κοινότητα από νέα στοιχεία.
Η ανακάλυψη κρυμμένων ιερογλυφικών μέσα στον τάφο του Τουταγχαμών προσδίδει νέα βαρύτητα στη θεωρία ότι η μυθική αιγυπτιακή βασίλισσα Νεφερτίτη βρίσκεται σε έναν κρυφό θάλαμο δίπλα στον ταφικό θάλαμο του θετού της γιου, δήλωσε παγκοσμίου φήμης Bρετανός αιγυπτιολόγος.
Ο Nicholas Reeves, τέως έφορος στο Τμήμα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, σημείωσε πως παρότι η θεωρία δεν έχει αποδειχτεί, τα νέα στοιχεία δημιουργούν ελπίδες.
Από την έρευνα φάνηκε πως ιερογλυφικά για την ταφή της Νεφερτίτης, της θρυλική καλλονής βασίλισσας της Αιγύπτου και συζύγου του βασιλιά Ακενατόν, είχαν καλυφθεί κατά την ταφή του Τουταγχαμών από τον διάδοχό του, Άυ.
«Η προσεκτική επιθεώρηση των ιερογλυφικών του Άυ αποκαλύπτει σαφή, υποκείμενα ίχνη ενός προγενέστερου ονόματος - αυτό του Τουταγχαμών. Στην αρχική της εκδοχή, η σκηνή αυτή είχε δείξει τον Τουταγχαμών να εκτελεί το ταφικό τελετουργικό για τον αρχικό ιδιοκτήτη του τάφου, την άμεση προκάτοχό του Νεφερτίτη» εξήγησε στον Guardian.
Το ταφικό μνημείο του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε ακριβώς πριν από έναν αιώνα από τον Howard Carter και ήταν γεμάτος από καρέκλες και άμαξες αλλά και απίστευτους θησαυρούς, που θα χρειαζόταν ο νεαρός βασιλιάς στη μεταθανάτια ζωή.
Ο απροσδόκητος θάνατός του το 1324 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών, ύστερα από μόλις 9 χρόνια στον θρόνο, σήμαινε πως έπρεπε να ταφεί βιαστικά. Τα νέα στοιχεία, στηρίζουν τη θεωρία πως ο τάφος του είναι απλώς τμήμα του μνημείου «στο οποίο βρίσκεται ακόμα» η Νεφερτίτη.
Το 2015, ο Reeves είχε τονίσει πως οι υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες από τον τάφο του Τουταγχαμών έδειχναν κρυφούς διαδρόμους και πόρτες, ωστόσο άλλοι ειδικοί είχαν αναφέρει πως πρόκειται για ασαφή συμπεράσματα.
«Είναι πολύ απλό να το δεις ως απλή φαντασίωση, αλλά (...) ανακάλυψα πως η διακόσμηση του τοίχου στον ταφικό θάλαμο είχε αλλάξει» σημείωσε και αναφέρθηκε στις απορίες που είχε προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα το σχήμα του τάφου του νεαρού Φαραώ. «Ήταν πολύ μικρός, δεν το περιμένεις αυτό για έναν βασιλιά».
«Μοιάζει πολύ σαν να ήταν απλώς ένας παρείσακτος μέσα στο εξωτερικό τμήμα ενός σημαντικά μεγαλύτερου, βασιλικού τάφου» σημείωσε ο ειδικός, κάνοντας λόγο για ένα «μοναδικό» μνημείο. Μάλιστα, το συνέκρινε με άλλη περίπτωση όπου βρέθηκαν κρυμμένοι τάφοι Φαραώ της 21ης Δυναστείας.
Οι έλεγχοι με ραντάρ που έλαβαν χώρα στο σημείο το 2015 δεν έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις καθώς ορισμένα από τα αποτελέσματα έδειχναν πως δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο απ΄ότι είναι γνωστό, ενώ άλλα πως κρύβεται κάποια κατασκευή.
Ο George Ballard, κορυφαίος ειδικός σε ραντάρ και γεωφυσικές έρευνες, δήλωσε ενθουσιασμένος από τη νέα ανακάλυψη αλλά και πεπεισμένος ότι ένας ψεύτικος τοίχος εμποδίζει την είσοδο σε μια επέκταση του τάφου: «Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια τεχνητή κατασκευή που σχηματίζει τον βόρειο και τον ανατολικό τοίχο του τάφου. Ο ανατολικός τοίχος είναι πιθανώς φυσική πέτρα που φαίνεται να έχει κοπεί ή διαμορφωθεί ως τοίχος».
Με πληροφορίες από Guardian
Πηγή: lifo
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου