Amfipoli News: Ανακαλύφθηκε βίλα με εσωτερική πισίνα σε πόλη που ίδρυσαν Έλληνες πριν από 2.600 χρόνια – Μοναδική κατασκευή με εξαιρετική γεωμετρία λένε οι αρχαιολόγοι

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Ανακαλύφθηκε βίλα με εσωτερική πισίνα σε πόλη που ίδρυσαν Έλληνες πριν από 2.600 χρόνια – Μοναδική κατασκευή με εξαιρετική γεωμετρία λένε οι αρχαιολόγοι

Απομεινάρια της εσωτερικής πισίνας που βρέθηκε σε αρχαία ρωμαϊκή βίλα στο Δυρράχιο.


  Απομεινάρια της εσωτερικής πισίνας που βρέθηκε σε αρχαία ρωμαϊκή βίλα στο Δυρράχιο ( Φωτό: Instituti Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore)

Σε μια πόλη με ιστορία περίπου 2.600 ετών στην οποία ανέκαθεν ενδημούσαν κοινωνικές ελίτ, βρέθηκε εσωτερική πισίνα, σε βίλα που χρονολογείται από την ρωμαϊκή εποχή. Έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική  και συγκλονιστικά διακοσμητικά στοιχεία.

Σήμερα, το Δυρράχιο, στην Αλβανία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους, το 627 π.Χ. οι οποίοι ξεκίνησαν από την Κέρκυρα. Την αποικία τους την ονόμασαν  Επίδαμνο, και η πόλη μετονομάστηκε σε Δυρράχιο από τους Ρωμαίους. Βρίσκεται στο κέντρο των αλβανικών ακτών στην Αδριατική Θάλασσα, περίπου 33 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, των Τιράνων.

Το αμφιθέατρο, το 2015, πριν από την κατεδάφιση των υπόλοιπων σπιτιών που βρίσκονταν πάνω από αυτό.

Το αμφιθέατρο, το 2015, πριν από την κατεδάφιση των

 υπόλοιπων σπιτιών που βρίσκονταν πάνω από αυτό (Φωτό:

 ADida / Wikimedia Commons).

Το 1966, στο κέντρο του Δυρραχίου ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο Ρωμαϊκό αμφιθέατρο (που ήταν και το μοναδικό στην Αλβανία) ανάμεσα σε όσα άλλα ανακαλύφθηκαν στη Βαλκανική Χερσόνησο. Τώρα, νέες ανασκαφές, σε μια έκταση 1.200 τετραγωνικών μέτρων έχουν διαμορφώσει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μια ιδιαίτερη εικόνα για την αστική τάξη της περιοχής.

Μεταξύ άλλων συναντάμε και ένα μέρος της πόλης που κατοικείται από κοινωνικές ελίτ. Αποτελείται από κατασκευές προηγμένης αρχιτεκτονικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, με την πιο εντυπωσιακή να είναι τα ίχνη μιας εσωτερικής πισίνας. Η πισίνα ήτα στεγασμένη μέσα σε μια Ρωμαϊκή βίλα. Είναι, η πρώτη του είδους της που ανακαλύφθηκε από αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αλβανία και είναι διακοσμημένη στην επιφάνειά της με πολύχρωμες τοιχογραφίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Μοναδική κατασκευή – εξαιρετική γεωμετρία

Η μοναδικότητα αυτής της κατασκευής βρίσκεται επίσης στο υπόγειό της, το οποίο είναι επιστρωμένο με ένα πολύ καλά διατηρημένο μωσαϊκό. Έχει περίτεχνα γεωμετρικά μοτίβα από μάρμαρο, πέτρα, γυαλί και κεραμικά πλακίδια. Κοντά στην πισίνα, έχει ανακαλυφθεί ένα υδραυλικό μνημείο που αποτελείται από δύο κωνικά κύπελλα επενδεδυμένα με υλικό στεγανοποίησης.

Στο βόρειο τμήμα της ανασκαφής, ανακαλύφθηκε ένας μεγάλος πλινθόστρωτος όροφος, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο όροφος ενός λουτρού. Η διαπίστωση έγινε  μετά από συγκρίσεις με παρόμοιες κατασκευές της εποχής στη Μεσόγειο.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί αρκετές γραμμές τοίχων που σχετίζονται με το αρχιτεκτονικό συγκρότημα που ανακαλύφθηκε σε αυτόν τον τομέα. Το σημαντικό ύψος της διατήρησής του δείχνει ότι το κτίριο αυτό θα μπορούσε να είχε δύο ορόφους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στο δυτικό τμήμα, όπου αναδεικνύονται τμήματα διακόσμησης από τους τοίχους και τις οροφές της βίλας, που είναι επεξεργασμένα με στόκο, κι έχουν διάφορα ανθρωπομορφικά και λουλουδάτα μοτίβα.

Τα αρχαία ερείπια της ρωμαϊκής έπαυλης που ανακαλύφθηκαν στο Δυρράχιο.

Τα αρχαία ερείπια της ρωμαϊκής έπαυλης που

 ανακαλύφθηκαν στο Δυρράχιο (Φωτό: Instituti Kombëtar i

 Trashëgimisë Kulturore).

Εδώ υπάρχουν επίσης, ίχνη τοιχογραφιών. Η ανασκαφή έχει εντοπίσει την υδρορροή των ομβρίων υδάτων που κατασκευάστηκε με κεραμικές πλάκες. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μας τοποθετούν στην περίοδο από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., με την κορύφωση της ανάπτυξης του μνημείου να εντοπίζεται στον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ..

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η βίλα καταστράφηκε από το σεισμό του 4ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος  αναφέρεται στις αρχαίες πηγές.

enikos.gr

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου