Amfipoli News: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα «θαύμα» σε αρχαίο αιγυπτιακό τάφο

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα «θαύμα» σε αρχαίο αιγυπτιακό τάφο

 Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα «θαύμα» σε αρχαίο αιγυπτιακό τάφο

Στον αρχαίο αιγυπτιακό τάφο έχουν βρεθεί ειδώλια της Ίσιδας, καθώς και νομίσματα που φέρουν τα ονόματα και τις μορφές της Κλεοπάτρας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κάτω από έναν ναό στην αρχαία ερειπωμένη πόλη Taposiris Magna, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια τεράστια σήραγγα, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «γεωμετρικό θαύμα».

Η δομή ανακαλύφθηκε 13 μέτρα κάτω από το έδαφος από την Kathleen Martinez του Πανεπιστημίου του Σάντο Ντομίνγκο στη Δομινικανή Δημοκρατία και τους συναδέλφους της κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης ανασκαφής του ναού. Η σήραγγα ύψους 2 μέτρων είχε σκαφτεί μέσα σε απίστευτα 1.305 μέτρα ψαμμίτη.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, ο σχεδιασμός της σήραγγας είναι παρόμοιος με τη σήραγγα του Ευπαλίνου μήκους 1.306 μέτρων - ένα υδραγωγείο του 6ου αιώνα π.Χ. στο ελληνικό νησί της Σάμου, που συχνά αναφέρεται ως θαύμα της μηχανικής.

Ο σκοπός της σήραγγας είναι προς το παρόν άγνωστος, καθώς μεγάλα τμήματα της είναι βυθισμένα στο νερό. Ο Martinez, ο οποίος εργάζεται στην Taposiris Magna από το 2004 σε αναζήτηση του χαμένου τάφου της Κλεοπάτρας VII, πιστεύει ότι η σήραγγα αποτελεί μια τρομερή ανακάλυψη.

Η Taposiris Magna ιδρύθηκε γύρω στο 280 π.Χ. από τον Πτολεμαίο Β', γιο του διάσημου στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έναν από τους προγόνους της Κλεοπάτρας.

Η ομάδα πιστεύει ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον θεό Όσιρι και τη βασίλισσά του, τη θεά Ίσιδα - τη θεότητα με την οποία η Κλεοπάτρα είχε μια ξεχωριστή σχέση. Εκεί έχουν βρεθεί ειδώλια της Ίσιδας, καθώς και νομίσματα που φέρουν τα ονόματα και τις μορφές της Κλεοπάτρας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου