Amfipoli News: Δέκα αρχαίες πιρόγες βρέθηκαν στο Ουισκόνσιν – η αρχαιότερη 4.500 χρόνων

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Δέκα αρχαίες πιρόγες βρέθηκαν στο Ουισκόνσιν – η αρχαιότερη 4.500 χρόνων

 


Του Γιώργου Λεκάκη

Συνολικά 10 μονόξυλα canoes / κανώ έχουν βρεθεί προσφάτως στην λίμνη Mendota, του νότιου Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Τα δύο πρώτα κανώ ανακαλύφθηκαν το 2021 και το 2022 από την αρχαιολόγο T. Thomsen (της Ιστορικής Εταιρείας του Wisconsin), ενώ έκανε καταδύσεις, οδηγώντας σε πρόσθετες έρευνες στην περιοχή, η οποία πιστεύεται ότι ήταν η αρχαία ακτογραμμή της λίμνης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κανώ βυθίσθηκαν για να διατηρηθούν κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Γινόταν ξεκάθαρο ότι δεν κοιτούσαμε απλώς ένα κανώ, που είχε βυθιστεί ή δύο κανώ, αλλά ότι είχαμε ένα σύνολο, και μπορεί να μην ήταν όλα το ίδιο», είπε η αρχαιολόγος A. Rosebrough.

Το αρχαιότερο σκάφος, φτιαγμένο από φτελιά, είναι περίπου 4.500 χρόνων, γεγονός που δείχνει ότι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες εταξείδευαν με κανώ (τύπου πιρόγα) στην Ύστερη Αρχαϊκή περίοδο. Δύο άλλα κανώ έχουν επίσης χρονολογηθεί σε αυτήν την περίοδο.

Δύο από τα σκάφη, που χρονολογούνται στην Μέση Δασική περίοδο, που ξεκίνησε πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Ήταν φτιαγμένα από δρυ και θα είχαν χρησιμοποιηθεί με κουπιά από τους πρώτους αγρότες, που κατασκεύαζαν σκάφη, επέκτειναν τα εμπορικά τους δίκτυα και άρχισαν να κατασκευάζουν τύμβους.

 

Θραύσματα που αντιπροσωπεύουν τρία ή ίσως τέσσερα κανώ έχουν χρονολογηθεί στην Ύστερη Δασική Εποχή, πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια, όταν η πρακτική της καλλιέργειας καλαμποκιού και η κατασκευή αναχωμάτων είχε γίνει ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή.

Το πιο πρόσφατο σκάφος, κατασκευασμένο από κόκκινη βελανιδιά, χρονολογείται στο 1250 μ.Χ., όταν είχαν ιδρυθεί μόνιμες αγροτικές πόλεις.

Γίνονται επίσης έρευνες για να αναζητηθούν τυχόν ίχνη ενός βυθισμένου χωριού που κατοικείται από τους Ινδιάνους, προγόνους του σημερινού έθνους Ho-Chunk.

ΠΗΓΗ: «Archeologists find at least 8 more canoes on bottom of Lake Mendota, one 4,500 years old», εφημερίδα Milwaukee Journal Sentinel, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου