Λεπίδες και μαχαίρια από οψιδιανό που βρέθηκαν στην κρύπτη στο Tlatelolco (Φωτό: Mauricio Marat / INAH)
Χρειάστηκε μια χαλαζόπτωση, αλλά και μια σημαντική επέτειο για να αρχίσουν οι αρχαιολόγοι να σκάβουν σε μια από τις πιο γνωστές αρχαιολογικές τοποθεσίες, και οι προσπάθειές τους δεν πήγαν χαμένες. Βρήκαν μια πέτρινη κρύπτη που είχε μέσα αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Οι 10 πιο ανατριχιαστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Από ένα νεκρομαντείο μέχρι ένα παιδί – βαμπίρ
Με αφορμή τα 80 χρόνια από την έναρξη των ανασκαφών στην Αρχαιολογική Ζώνη του Τλατελόλκο, στο Μεξικό, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που έκαναν: Ένα κουτί με θυσίες που είχαν σκοπό να καθαγιαστεί η αρχιτεκτονική επέκταση του Μεγάλου Υπογείου, που χρονολογείται πάνω από 7 αιώνες πίσω.
Αυτό το εύρημα είναι μέρος των προσπαθειών συντήρησης του προγράμματος Τλατελόλκο, το οποίο διεξάγει το ομοσπονδιακό Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH). Οι προσπάθειες αυτές εντατικοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση της οροφής του κτιρίου, η οποία προκλήθηκε από μια σοβαρή χαλαζόπτωση στις 27 Απριλίου 2022.
Στην κρύπτη βρέθηκαν 59 λεπίδες και 7 μαχαίρια από οψιδιανό, και κομάτια από κοπάλιο. Φωτό: Mauricio Marat / INAH)
Χάρη στα κεφάλαια που εξασφαλίζονται από ασφάλειες του Ινστιτούτου, έχει χτιστεί μια νέα στέγη και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξερεύνηση του Μεγάλου Υπογείου. Το οικοδόμημα αυτό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στη τελετουργική ζωή της αρχαίας Τλατελόλκο, σύμφωνα με τον Salvador Guilliem Arroyo, διευθυντή του προγράμματος.
Το Πρόγραμμα Tlatelolco, που δημιουργήθηκε το 1987 από τον αρχαιολόγο Eduardo Matos Moctezuma, επέτρεψε τη σύγκριση (ομοιοτήτων και των διαφορών) μεταξύ του Tlatelolco και της αδερφής του πόλης, Tenochtitlan, μέσω των αρχαιολογικών τους καταλοίπων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Μεγάλο Υπόγειο, του οποίου η ανασκαφή ξεκίνησε το 1991, θεωρείται ισοδύναμο με τον Οίκο των Αετών του Tenochtitlan. Χρησιμεύει ως τόπος λατρείας για τη στρατιωτική ελίτ της Τατελόλκα και πιθανόν είναι αφιερωμένο (Το Μεγάλο Υπόγειο) στον μαύρο Τεζκατλιπόκα, «τον Θεό του Καθρέφτη που Καπνίζει»
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή μπροστά από τον κεντρικό βωμό του Μεγάλου Υπογείου, οι αρχαιολόγοι Francisco Javier Laue Padilla και Paola Silva Álvarez ανακάλυψαν την Προσφορά 29. Ακολουθώντας την κατεύθυνση μιας επιφανειακής ρωγμής, βρήκαν: έναν μεγάλο βασάλτη, ηφαιστειακό πέτρωμα tezontle, και πυροκλαστικά πετρώματα, κάτω από τα οποία υπήρχαν δύο επίπεδα πλακών από ανδεσίτη.
Αυτές οι πλάκες, καλυμμένες με στόκο και μαύρο χρώμα τοιχογραφίας, σχημάτιζαν μια πέτρινη κρύπτη διαστάσεων 0,7 cm Χ 0,45 cm, η οποία χτίστηκε εκεί χρονολογικά μεταξύ 1375 και 1418 για να καθαγιάσει το δεύτερο στάδιο του κτιρίου, υπό την εντολή του Κουακουαχπίτζα-χουάκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου