Amfipoli News: Tο παλαιότερο σωζόμενο βιβλίο της Ευρώπης είναι ένας αρχαίος ελληνικός πάπυρος

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Tο παλαιότερο σωζόμενο βιβλίο της Ευρώπης είναι ένας αρχαίος ελληνικός πάπυρος

 


Ο πάπυρος του Δερβενίου, ένας αρχαίος ελληνικός πάπυρος από την εποχή της βασιλείας του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας – πιθανότατα από τα έτη μεταξύ 340 και 320 π.Χ. – θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ευανάγνωστο χειρόγραφο της Ευρώπης.

Το όνομά του προέρχεται από την περιοχή όπου ανακαλύφθηκε περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης. Σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Η ιστορία του παπύρου

Ο πάπυρος βρέθηκε το 1962 ανάμεσα στα υπολείμματα μιας πυράς σε έναν από τους τάφους της περιοχής, ο οποίος περιείχε επίσης εξαιρετικά πλούσια ευρήματα, κυρίως αντικείμενα μεταλλοτεχνίας.

Μετά τη διαδικασία του ξετυλίγματος και του διαχωρισμού των στρωμάτων του καμένου παπύρου και στη συνέχεια της επανασύνθεσης των πολυάριθμων θραυσμάτων, αποκαλύφθηκαν είκοσι έξι στήλες κειμένου, όλες χωρίς το κάτω μέρος, καθώς είχαν καταστραφεί στην πυρά.

Ο πάπυρος του Δερβενίου
πηγή: wikipedia.org

Ο πάπυρος του Δερβενίου είναι μία φιλοσοφική διατριβή

Ο πάπυρος είναι μία φιλοσοφική διατριβή και ένας αλληγορικός σχολιασμός ενός ορφικού ποιήματος σχετικά με τη γέννηση των θεών.

Οι οπαδοί του Ορφισμού συνδέονταν με τον μυθικό ποιητή Ορφέα και τιμούσαν τους θεούς Περσεφόνη και Διόνυσο, οι οποίοι κατέβηκαν στον Κάτω Κόσμο και κατάφεραν να επιστρέψουν. Ο συγγραφέας του έργου είναι αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των μελετητών. Αρκετοί έχουν προτείνει ότι πιθανός συγγραφέας μπορεί να είναι ο Ευθύφρων από την Πρόσπαλτα, ο Διαγόρας από τη Μήλο ή ο Στησίμβροτος από τη Θάσο.

Το κείμενο του παπύρου περιέχει μίγμα διαλέκτων. Είναι κυρίως ένα μείγμα αττικής και ιωνικής διαλέκτου, ωστόσο περιέχει και μερικές δωρικές μορφές. Μερικές φορές, η ίδια λέξη εμφανίζεται σε διαφορετικές διαλέκτους.

Ο πάπυρος του Δερβενίου ήταν το πρώτο ελληνικό αντικείμενο που συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO.

Το πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» αποσκοπεί στην προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς από τη φθορά και τη λήθη, επισημαίνοντας την αξία των προηγούμενων έργων και διευκολύνοντας παράλληλα την πρόσβαση σε αυτά.

Ο πάπυρος του Δερβενίου
πηγή: wikipedia.org

Ο πάπυρος του Δερβενίου: Το πρώτο βιβλίο της Δυτικής παράδοσης

«Ο πάπυρος του Δερβενίου έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τη μελέτη της ελληνικής θρησκείας και φιλοσοφίας, που αποτελεί τη βάση της δυτικής φιλοσοφικής σκέψης, αλλά και επειδή χρησιμεύει ως απόδειξη της αρχαιότητας των ορφικών ποιημάτων, προσφέροντας μια ξεχωριστή εκδοχή των προ-σωκρατικών φιλοσόφων», αναφέρει η UNESCO.

Σύμφωνα με την UNESCO, ο πάπυρος του Δερβενίου, το πρώτο βιβλίο της δυτικής παράδοσης, έχει παγκόσμια επιρροή και αντικατοπτρίζει καθολικές ανθρώπινες αξίες, οι οποίες περιλαμβάνουν, την ανάγκη εξήγησης του σύμπαντος και της ζωής γενικότερα, την επιθυμία του ανήκειν σε μια κοινότητα, και την αποδοχή του θανάτου.

Ο πάπυρος του Δερβενίου
πηγή: wikipedia.org, foxreport.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου