Amfipoli News: Γυναίκα επαναπατρίζει από μόνη της, αρχαίο αγγείο στο Μεξικό! Το είχε αγοράσει για 4 δολλ. ως… αντίγραφο στις ΗΠΑ!

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Γυναίκα επαναπατρίζει από μόνη της, αρχαίο αγγείο στο Μεξικό! Το είχε αγοράσει για 4 δολλ. ως… αντίγραφο στις ΗΠΑ!


Του Γιώργου Λεκάκη

Μια γυναίκα, που αγόρασε ένα κεραμικό αγγείο, έναντι 4 δολλαρίων, από ένα μαγαζί το «2A Thrift Store» στο Clinton του Μαίρυλαντ των ΗΠΑ, πριν από περίπου πέντε χρόνια, το επαναπάτρισε στο Μεξικό, σε μια τελετή στην Ουάσιγκτον DC…

Η κ. A. Lee Dozier σκέφτηκε ότι το αγγείο των Μάγια ήταν αντίγραφο, όταν το εντόπισε σε ένα ράφι στο παραπάνω κατάστημα. «Μπορούσα να δω ότι είχε κάποιου είδους σύνδεση με το Μεξικό… Έτσι έμοιαζε… Και δεδομένου ότι είναι μια χώρα στην οποία εργάζομαι και είναι πολύ σημαντική για μένα, σκέφτηκα ότι θα ήταν απλώς ένα ωραίο μικρό στολίδι στο σπίτι μου και το έβαλα στο ράφι για να μου θυμίζει το Μεξικό», είπε η κ. Dozier.

Αλλά σε ένα ταξείδι της στο Μεξικό, επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας στην Πόλη του Μεξικού, ενωρίτερα αυτό το έτος, και συνειδητοποίησε ότι το αγγείο της ήταν εντυπωσιακά παρόμοιο με τα τεχνουργήματα των Μάγια, που εκτίθενται σε αυτό. Ζήτησε συμβουλές από έναν υπάλληλο του μουσείου και της είπε να στείλει φωτογραφίες του αγγείου της και των διαστάσεών του, στους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού. Όταν έμαθε ότι το αγγείο της εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε μεταξύ 200 και 800 μ.Χ., η κ. Dozier το επέστρεψε με χαρά στο Μεξικό. «Είμαι ενθουσιασμένη που έπαιξα έναν ρόλο στην ιστορία του επαναπατρισμού του», είπε.

ΠΗΓΗ: «She thrifted this vase for $4. It turned out to be an ancient Mayan artifact», National Public Radio, 21.6.2024.  WUSA. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου