Amfipoli News: Τι παράδοξο συμβαίνει με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Τι παράδοξο συμβαίνει με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 


Η Τέχνη των γλυπτών είναι ιδιαίτερη και λίγο περισσότερο πολύπλοκη απ' ό,τι μπορεί να φαίνεται. Υπάρχουν διάφοροι κανόνες ανάλογα με το πρόσωπο ή το αντικείμενο που αναπαριστά το κάθε γλυπτό. Αυτό συμβαίνει και με την αναπαράσταση των έφιππων πολεμιστών σε ένα άγαλμα.

Γιατί άραγε κάποια άλογα έχουν σηκωμένα δύο πόδια ή μόνο το ένα, δεξί ή αριστερό; Είναι τυχαίο; Κι όμως όχι! Δίνεται μεγάλη σημασία από τους γλύπτες αλλά και τους ιστορικούς στο ποια θα είναι η στάση του αλόγου στο άγαλμα ενός πολεμιστή.

Ο αριθμός των ποδιών όπου στέκεται το άλογο, ενημερώνει τους περαστικούς για τον τρόπο θανάτου του αναβάτη.

Τι συμβολίζει η στάση του αλόγου στα αγάλματα με πολεμιστές

Στους έφιππους ανδριάντες, λοιπόν, ο αριθμός των ποδιών όπου στέκεται το άλογο, ενημερώνει τους περαστικούς για τον τρόπο θανάτου του αναβάτη. 

Πιο αναλυτικά λοιπόν: Όταν το άλογο στέκεται στα δύο πίσω πόδια, ο αναβάτης είχε βίαιο και ηρωικό θάνατο στο πεδίο της μάχης.

Τι δηλώνει για τον πολεμιστή η στάση του αλόγου σε ένα άγαλμα και ποιο είναι το παράδοξο με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το παράδοξο με το άλαγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τι ισχύει με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη και γιατί το άλογο έχει δύο σηκωμένα πόδια ενώ ο ίδιος πέθανε στο κρεβάτι από ασθένεια; 

Θεωρείται ότι ο καλλιτέχνης ήθελε να αποδώσει τη δυναμική του μεγάλου στρατηλάτη. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι ναι μεν είναι πρόσωπο που επιδέχεται υπερβάσεις (όπως το άλογο στο άγαλμα) αλλά όχι ιστορικά λάθη.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου