Του Γιώργου Λεκάκη
Οι Χαναναίοι, αρχαίος λαός που έζησε στην έκταση που κατέχει νυν το Ισραήλ, κατά την 2η χιλιετία π.Χ., ήταν ένας εκλεπτυσμένος λαός, που αλληλεπιδρούσε και επηρεάσθηκε από πολλούς πολιτισμούς της αρχαίας Εγγύς Ανατολής.
Πρόσφατες ανασκαφές στον τύμβο - γήλοφο > τελ Καμπρί, στην περιοχή της Δυτικής Γαλιλαίας, υποδηλώνουν ότι επηρεάσθηκαν επίσης από την ηπειρωτική Ελλάδα και τον νησιωτικό πολιτισμό του Αιγαίου.
Οι αρχαιολόγοι Er. Cline (του Πανεπιστημίου George Washington) και ο A. Yasur-Landau (του Πανεπιστημίου της Χάιφα) ανασκάπτουν τα ερείπια ενός παλλατιού, που έχει τοιχογραφίες δαπέδου και τοίχου, που πιθανώς ζωγραφίστηκαν από καλλιτέχνες από την Κρήτη ή τις Κυκλάδες.
Αιγαιοπελαγίτικο στυλ τοιχογραφιών από την Μέση Εποχή του Χαλκού (περίπου 2000 - 1550 π.Χ. - 3η - 2η χιλιετία π.Χ.) έχουν βρεθεί και στην Συρία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, αλλά παραμένουν σπάνιες εκτός Ελλάδας, και τώρα και στο Ισραήλ.
Το Τελ Καμπρί ήταν το κέντρο μιας κοινότητας των Χαναναίων κατά την Μέση Εποχή του Χαλκού. Η τοποθεσία περιλαμβάνει τα ερείπια ογκωδών οχυρώσεων, οικιστική αρχιτεκτονική και ένα μεγάλο παλλάτι (σ.σ.: που έχει κάνει πολλούς να μιλούν για ένα ακόμη μινωικής εποχής κρητικό ανάκτορο εκτός Κρήτης), στο οποίο τα δάπεδα και οι τοίχοι ήταν διακοσμημένα σε ένα ξεκάθαρο αιγαιοπελαγίτικο στυλ, κατά τα μέσα του 16ου αιώνα π.Χ. Οι προηγούμενες ανασκαφές αποκάλυψαν περίπου 2.000 θραύσματα τοιχογραφιών, που ομοιάζουν με έργα από το ελληνικό νησί της Θήρας / Σαντορίνης.
Οι Cline, Yasur-Landau και η ομάδα τους έχουν βρει περισσότερα κομμάτια βαμμένου γύψου, μερικά σε ένα πλούσιο μπλε - τυπικό της τέχνης του Αιγαίου - και δεν έχουν ξαναδεί τέτοια στο Ισραήλ. Η τοποθεσία βρίσκεται μέσα σε κιμπούτς (Kibbutz Kabri).
ΠΗΓΗ: “OFF THE GRID: TEL KABRI”, AJA, Νοέμβρ. 2011, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.12.2012. Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου