Amfipoli News: Έμαθα για την παλαιότερη τέχνη στην Ελλάδα που βρίσκεται σε μια σπηλιά στην Κρήτη από το youtube ενός ξένου

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Έμαθα για την παλαιότερη τέχνη στην Ελλάδα που βρίσκεται σε μια σπηλιά στην Κρήτη από το youtube ενός ξένου

spilaiografia 1

Εικάζεται ότι οι σπηλαιογραφίες της σπηλιάς είναι περίπου 11.000 ετών

ΑΠΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ
Εκεί που χάζευα στο youtube ψάχνοντας να βρω κάτι να ακούσω, έπεσα σε ένα βίντεο με τίτλο:

Η παλαιότερη τέχνη στην Ελλάδα δεν είναι αυτό που νομίζετε

Αμέσως, είπα μέσα μου κλασσική περίπτωση “έλα παππού να σου δείξω τα αμπέλια σου”, δηλαδή ήρθε ο ξένος ο youtuber να μας το παίξει έξυπνος και να μας πει ότι δεν ξέρουμε για τη Μινωική και την τέχνη των πρωτοκυκλαδιτών… αλλά τελικά, την πάτησα, καθώς ο ξένος, είχε δίκιο!

Από ό,τι λέει ο δημιουργός του βίντεο, ήταν διακοπές στα Χανιά της Κρήτης με τη γυναίκα του η οποία είχε διαβάσει κάπου για το σπήλαιο του Ασφένδου στα Σφακιά το οποίο ανακαλύφθηκε το 1972 και στο οποίο έχουν βρεθεί σπηλαιογραφίες, πιθανότατα, 11.000 ετών!.

Μετά από μία μικρή περιπέτεια, ο δημιουργός της σελίδας Rare Earth, καταφέρνει και βρίσκεται στη σπηλιά, όπου τράβηξε ένα εντυπωσιακό βίντεο με τα αρχαία έργα τέχνης που κοσμούν το σπήλαιο.


Όπως διαβάζουμε στη σελίδα GreekReporter.gr.
Η παλαιότερη ελληνική σπηλαιογραφία που απεικονίζει εξαφανισμένα ζώα ανακαλύφθηκε στην Κρήτη και πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 11.000 ετών.

Το έργο τέχνης χρονολογείται από την τελευταία εποχή των παγετώνων και βρέθηκε στο σπήλαιο Ασφένδου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ασφένδου της επαρχίας Σφακίων στα Χανιά.

Το σπήλαιο είναι ένα πολύ μικρό βραχώδες καταφύγιο χωρίς μεγάλο βάθος-μόλις και μετά βίας χωράει δύο άτομα-και βρίσκεται σε μια πλαγιά στην αρχή του φαραγγιού Ασφένδου. Η επίσκεψη στο σπήλαιο προϋποθέτει συνάντηση με άνθρωπο του χωριού που έχει το κλειδί της πόρτας, καθώς το σπήλαιο είναι κλειδωμένο.
spilaiografia
Photo:GreekReporter.gr

Μιλώντας πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Archaeological Science, ο δρ Thomas Strasser του Κολλεγίου Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη παλαιολιθική τέχνη που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα και είναι σημαντική γιατί εμβαθύνει την ιστορία της τέχνης εκεί κατά πολλές χιλιάδες χρόνια και είναι σαν μια αφήγηση αυτόπτη μάρτυρα της εποχής των παγετώνων στην Κρήτη.

Οι αρχαιολογικές και παλαιοντολογικές πληροφορίες, καθώς και οι νέες τεχνολογίες που δεν ήταν διαθέσιμες στους προηγούμενους μελετητές, προσφέρουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παλαιολιθική χρονολόγηση των πρώτων γλυπτών».

Το σπήλαιο Ασφένδου ήταν γνωστό για τα πετρογλυφικά του, τα οποία περιγράφονται από τον Strasser ως «ένα συγκεχυμένο συνονθύλευμα χαράξεων που είχε διαφύγει της χρονολόγησης».

Η ελληνική τέχνη σπηλαίων δείχνει ελάφια που εξαφανίστηκαν πριν από 11.000 χρόνια

Η σύγχυση προκλήθηκε επειδή πολλά στρώματα χάραξης ήταν το ένα πάνω στο άλλο. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι οι απεικονίσεις των ζώων ήταν άγρια κατσίκια και πιθανώς μέχρι την εποχή του Χαλκού.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα παλαιότερα στρώματα, τα οποία τώρα δείχνουν ένα είδος πρόσφατα αναγνωρισμένου απολιθωμένου νάνου ελαφιού με το όνομα Candiacervus ropalophorus, το οποίο εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από 11.000 χρόνια.

Το είδος έχει ασυνήθιστα μακριά κέρατα με κοντά πλευρικά δόντια και τα δείγματα που βρέθηκαν-όχι πολύ βόρεια του Ασφένδου σε σπήλαια στη βόρεια ακτή της Κρήτης-χρονολογούνται μεταξύ 21.500 και 11.000 ετών πριν.

spilaiografia2photo: GreekReporter.gr

Τα 37 χαρακτικά ελάφια που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο είναι μικροσκοπικά – μήκους περίπου 5 εκατοστών – και οι χαράξεις ρηχές. Αντιπροσωπεύουν «ένα παλαιολιθικό κοπάδι ζώων χωρίς γραμμή εδάφους ή φόντο». Μια άλλη παλαιολιθική καλλιτεχνική σύμβαση περιλαμβάνει την απεικόνιση και των δύο κέρατων σαν σε άποψη τριών τετάρτων, ενώ το σώμα είναι σε προφίλ, αναφέρει η ομάδα του Strasser στο Journal of Archaeological Science.

«Η τελευταία εμφάνιση του κρητικού νάνου ελαφιού Candiacervus επιβεβαιώνει τα βραχογραφήματα της Ασφένδου ως την αρχαιότερη εικονιστική τέχνη που βρέθηκε στην Ελλάδα», έγραψαν.

«Οι παλαιολιθικοί καλλιτέχνες αναπαριστούσαν αυτό που γνώριζαν, στην προκειμένη περίπτωση ένα διαδεδομένο είδος που εξαφανίστηκε στην ανώτερη παλαιολιθική εποχή».

Τέχνη όπως αυτή που είναι ευρέως γνωστή από τη Γαλλία και την Ισπανία, από τοποθεσίες όπως το σπήλαιο Chauvet, το Lascaux και η Altamira, που χρονολογείται από 16.000 έως περισσότερα από 30.000 χρόνια πριν, έχει βρεθεί σε νησιά της Μεσογείου, όπως το Levanzo, δυτικά της Σικελίας, αλλά παρέμενε μέχρι σήμερα άγνωστη στην Ελλάδα.

Υπάρχουν εκατοντάδες σπήλαια διάσπαρτα στο νησί της Κρήτης και όλα τους αξίζουν μια επίσκεψη, είτε για τα φυσικά χαρακτηριστικά τους είτε για την ιστορία που περιέχουν. Πολλά από τα σπήλαια είναι ανοιχτά για το κοινό και διαθέτουν ένα απροσδόκητο δευτερεύον στοιχείο στο τοπίο του νησιού.
mikropragmata.lifo.gr
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου