Amfipoli News: 12.000 αρχαίοι κατασκευαστές αμφορέων κρασιού από την Ρόδο, εμπορεύονταν στην Αλεξάνδρεια!

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

12.000 αρχαίοι κατασκευαστές αμφορέων κρασιού από την Ρόδο, εμπορεύονταν στην Αλεξάνδρεια!

 

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: ΕΛΙΚΩΝΤΟΣ, ΕΥΑΡΧΟΥ, ΕΥΦΡΟΝΟΣ...

Στην ελληνιστική περίοδο, η Ρόδος των Δωδεκανήσων της Ελλάδος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο της Μεσογείου. Το ροδιακό κρασί μεταφέρονταν σε σταμπωτούς αμφορείς, που παράγονταν τόσο στο νησί, όσο και στην Ροδιακή Περαία.

Ακολουθώντας το «Lexicon of Eponym Dies on Rhodian Amphora Stamps» (4 τόμοι, 2015 - 2017), παρουσιάζουμε εδώ τον δεύτερο από τους τέσσερις τόμους για ροδιακά κατασκευάσματα, με 1.434 μήτρες να ανήκουν σε 120 κατασκευαστές, των οποίων τα ονόματα ξεκινούν με τα γράμματα από Β-Ζ.

Η συνολική συλλογή θα ξεπεράσει τις 4.750 μήτρες που αντιστοιχούν σε περίπου 472 κατασκευαστές.

Οι στάμπες ανήκουν κυρίως στην Συλλογή Μπενάκη που φιλοξενείται στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας και από τις ανασκαφές στην πόλη, που έγιναν τόσο από το Μουσείο όσο και από το CEAlex.

Για μήτρες που δεν υπάρχουν στην Αλεξάνδρεια, παρουσιάζουμε δείγματα από άλλες πόλεις της Αιγύπτου, καθώς και από την Δήλο, το Εθνικό Μουσείο Αθηνών, την Αθηναϊκή Αγορά και μερικές παλαιότερα δημοσιευμένες στάμπες από ανασκαφές σε άλλα κέντρα κατανάλωσης κρασιού της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι στάμπες παρουσιάζονται με την αλφαβητική σειρά των κατασκευαστών.

Στα ονόματα της μήτρας, οι αριθμοί δεν αναφέρονται σε κάποια χρονολογική σειρά χρονολόγησης ή στυλιστική διαφορά, αλλά στην σειρά εγγραφής μας.

Κάτω από τον τίτλο του κάθε κατασκευαστή, ακολουθώντας ορισμένες σύντομες πληροφορίες:

        - την περίοδο δραστηριότητας του κατασκευαστού χρονολογείται μέσω της σύνδεσής του με τα επώνυμα που βασίζονται κυρίως στην χρονολογία που καθορίσθηκε από τον G. Finkielsztejn,

        - τον συνολικό αριθμό πινάκων που ονομάζουν τον κατασκευαστή, 

        - τις πιθανές συσχετίσεις με επώνυμα

        - οι δε διαφορετικές ταυτοποιημένες μήτρες που τον/την ονομάζουν παρουσιάζονται με μια φωτογραφία, ξεκινώντας με τις μήτρες που συνοδεύονται από ονόματα μηνών με αλφαβητική σειρά ακολουθούμενα από τις μήτρες χωρίς ονόματα μηνών.

Ελπίζουμε ότι αυτό το λεξικό θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να αναγνωρίσουν τις στάμπες που βρέθηκαν στις ανασκαφές τους καθώς, και τους ειδικούς της αμφορεολογίας και του αρχαίου εμπορίου.

Η δρ. G. Cankardeş-Şenol είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαιου, στην Σμύρνη, και ειδικός στις στάμπες αμφορέων της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες για στάμπες αμφορέων που βρέθηκαν σε τοποθεσίες της Ανατολίας, της Ροδιακής Περαίας και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο. Έχει εντοπίσει περισσότερους από 12.000 Ροδίους κατασκευαστές, τους οποίους μπορείτε να συμβουλευτείτε στον ιστότοπο amphoralex.

Το βιβλίο της G. Cankardeş-Şenol «Lexicon of Fabricant Dies on Rhodian Amphora Stamps», τ. 2ος «Κατασκευαστές Β – Ζ», κυκλοφόρησε από το Κέντρο Αλεξανδρινών Σπουδών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, το 2024.

ΠΗΓΗ: Centre d’Études Alexandrines, École française d’Athènes. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου