Amfipoli News: Το Μουσείο Βοστώνης επαναπάτρισε ένα αρχαίο ελληνικό περιδέραιο 2.700 χρόνων στην… Τουρκία!!!

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Το Μουσείο Βοστώνης επαναπάτρισε ένα αρχαίο ελληνικό περιδέραιο 2.700 χρόνων στην… Τουρκία!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Μουσείο Καλών Τεχνών Βοστώνης ΗΠΑ έχει επαναπατρίσει ένα περιδέραιο / κολιέ 2.700 χρόνων, από χρυσό και καρνέλιο λίθο, στην… Τουρκία (σ.σ.: Μια χώρα που δεν υφίστατο τότε, ούτε αυτή, ούτε ο λαός της, και πολύ περισσότερο δεν είχε σχέση με τον τόπο και τον λαό που δημιούργησε το έργο τέχνης!!!).

Αγορασμένο από έναν «έμπορο έργων τέχνης» στο Λονδίνο το 1982, πιστεύεται ότι λεηλατήθηκε από έναν τάφο, ο οποίος ευρίσκεται στην έκταση του καταλαμβάνει νυν η δυτική Τουρκία (έτσι... γενικώς και αόριστα) το 1976.

Το σημαντικό είναι πως ο επαναπατρισμός έγινε διότι έκτοτε απεκαλύφθησαν σχεδόν πανομοιότυπες χάντρες και εξαρτήματα στον τόπο του τάφου, στην δυτική Τουρκία (έτσι... γενικώς και αόριστα)...

«Αυτά τοποθετήθηκαν στο τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο και φαίνεται ότι τα στοιχεία που αποτελούσαν το περιδέραιό μας, πιθανότατα μεταφέρθηκαν λαθραία από την χώρα και στην συνέχεια συνδέθηκαν για να σχηματίσουν αυτό το κόσμημα», εδήλωσε η κ. V. Reed, η MFA Sadler Curator for Provenance.

Θυμίζω ότι το ίδιο μουσείο επέστρεψε επίσης δύο χάλκινα γλυπτά στην Τουρκία πέρυσι.

Θυμίζω τέλος, ότι το εν λόγω Μουσείο, έχει πάρα πολλά αρχαία ελληνικά τέχνεργα νομιμότητα κατοχής των οποίων θα πρέπει κάποτε να ζητηθεί από το ελληνικό Υπουργειο Πολιτισμου...

ΠΗΓΗ: Boston's Museum of Fine Arts returns ancient necklace likely stolen from tomb in Turkey in 1976 CBS News, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου