Amfipoli News: Δημοπρατείται σπάνιο αρχαίο νόμισμα των Μεγάρων, με κιθάρα του Απόλλωνος και ένα «λάθος»…

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοπρατείται σπάνιο αρχαίο νόμισμα των Μεγάρων, με κιθάρα του Απόλλωνος και ένα «λάθος»…

Του Γιώργου Λεκάκη

Η ΜΕΓΑΡΙΣ Αττικής με πρωτεύουσα τα Μέγαρα, έκοψε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαία νομίσματα.

Όπως αυτό, που κόπηκε περίπου το 375 / 373 - 338 π.Χ.

Πρόκειται για ένα οκτώβολον / Oktobol ασημένιο (διαμέτρου 19 χλστ., βάρους 7,53 γραμμ.). Εικονίζει στεφανωμένο κεφάλι του θεού Απόλλωνα προς τα αριστερά. Και κιθάρα επτάχορδη! Άλλωστε στον Κιθαιρώνα εφευρέθηκε η κιθάρα, και γι’ αυτό ονομάσθηκε έτσι …

Γράφει ΜΕΓ [= ΜΕΓΑΡΑ].

Παρόμοιον είναι και το αργυρό δίδραχμο των ΜΕΓΑΡΩΝ (του 400 - 338 π.Χ.) - βλ. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Όμως το εν λόγω είναι πολύ σπάνιο όχι μόνο είναι πολύ όμορφα τονισμένο, αλλά και επειδή φέρει ένα μεγάλο σημάδι από τρυπάνι(;) στην εμπροστινή όψη, μάλλον από σφάλμα(;) ή λάθος του χαράκτη… ή διορθωτική χάραξη; Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζημιάς στην πίσω πλευρά. Και επειδή το βάρος του είναι επίσης σωστό, παρά την εμφάνισή του, η ευδιάκριτη φθορά του αποδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκε ως πραγματικό νόμισμα / χρήμα στην αρχαιότητα! – Άλλωστε όλα τα γνωστά μεγαρικά οκτώβολα, χρησιμοποιήθηκαν για πολύ καιρό πριν χαθούν ή αποθησαυριστούν…

Μήπως έγινε κάποια υποτίμηση του νομίσματος στα Μέγαρα το 375 / 373 - 338 π.Χ. και αφαιρέθηκε ασήμι από το νόμισμα;.. Την δεκαετία του 370 π.Χ., οι Μεγαρείς έδιωξαν κάποιους αντιδημοκρατικούς συνωμότες - βλ. Διοδ. 15.40.4. Το 340 π.Χ. οι Μεγαρείς επαναστάτες συνήψαν συμφωνία με τον Φίλιππο της Μακεδονίας, που βρισκόταν στην Φωκίδα. Αλλά η μεγαρική κυβέρνηση, έχοντας μάθει εκ των προτέρων για την συνωμοσία, στράφηκε για βοήθεια στους Αθηναίους, οι οποίοι έστειλαν γρήγορα απόσπασμα υπό την διοίκηση του Φωκίωνος, ο οποίος προειδοποίησε τους Μακεδόνες και αποκατέστησε τα Μακρά Τείχη μεταξύ Μεγάρων και Νισαίων. Λέτε να αφαιρέθηκε ασήμι από τα νομίσματα, για εξοικονόμηση πόρων; 

Στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. ο Ευκλείδης ο Μεγαρεύς ίδρυσε την Μεγαρική Φιλοσοφική Σχολή, η οποία άκμασε για έναν περίπου αιώνα! Ήταν διάσημη διότι έθεσε την χρήση της λογικής και της διαλεκτικής στο κέντρο της φιλοσοφίας. 

Λέτε όλα αυτά να έχουν σχέση με αυτό το νόμισμα; 

Πρώτη φορά αυτό το νόμισμα εντοπίσθηκε στο BCD.

Γιατί σας το λέω τώρα αυτό: Διότι «ανήκει», λένε, στην Συλλογή του J. HKagan και του BCD Collection (LHS 96, 8-9.5.2006, 6.1) και τώρα (8.9.2024) δημοπρατείται από την Nomos (αρ. 281) στην Ελβετία, και το ανεκτίμητον… εκτιμάται μόνον… 75 ελβ. φράγκα… Άρα γε θα διαμαρτυρηθεί ο Δήμος Μεγάρων, το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, το ΥΠΠΟΑ;;; Θα ζητήσουν πίσω την κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά μας;;; Τον πολιτισμό μας;;;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

            - BCD Peloponnesos 6.1. BMC 1. HGC 4, 1785. SNG Fitzwilliam 3309. Traité III 103, pl. CXIV,6.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Τα νομίσματα των Μεγάρων Αττικής». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου