Amfipoli News: Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΦΕΑ ή ΦΕΙΑ Ηλείας: Πού ήταν το λιμάνι, η πόλις και το ανάκτορο…

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΦΕΑ ή ΦΕΙΑ Ηλείας: Πού ήταν το λιμάνι, η πόλις και το ανάκτορο…


Του Θοδωρή Ανδρουτσόπουλου

Διαβασα προχθες σχετικα με την αρχαια πολη της Πισατιδας ΦΕΑ ή ΦΕΙΑ, για το ... λιμανι της, εκει στον Αγιο Ανδρεα Κορακοχωριου...

Επειδη εχω εδω και 20ετια γραψει και δημοσιευσει ειδικη μελετη μου, διαπιστωσα οτι η αρχαια ΦΕΙΑ, ηταν μια αρκετα μεγαλη πολη, με περιπου 25.000 - 30.000 κατοικους. Ανήκε αρχικώς στην Κοιλη Ηλιδα και κατοπιν στην Πισα.

Αναφερεται απο τον Ομηρο στην Ιλιαδα [Η' 135], που την μνημονευει ο ΝΕΣΤΩΡ... «Φειας παρ' τειχεσιν, Ιαρδανου αμφι ρεεθρα...» και στην Οδυσσεια, οταν αναφερεται στον γυρισμο του Τηλεμαχου στην Ιθακη απο την Πυλο... [ο'297-298]... «η δε Φεας επεβαλλεν επιγομενη Διος ουρω, η δε παρ' Ηλιδα διαν,οθι κρατεουσιν Επειοι…».

Αναφερεται και απο αλλους συγγραφεις, οπως οι: Στραβων, Θουκυδιδης, Ξενοφων κλπ.

Η περιοχη της ηταν απο την σημερινη Σκαφιδια, μεχρι το ακρωτηρι Ιχθυς.

Το ΚΕΝΤΡΟ της πολεως απειχε απο την Αγορα της Αρχαιας ΗΛΙΔΑΣ 136 σταδια = 25221,20 μ. Αυτος ο χωρος ειναι 556 μ. = ΦΗΜΗ, ή 557 μ. = ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, απο την ακτη του Αγ. Ανδρεα [136 = ΚΑΡΔΙΑ, δηλ. η καρδια της πολης].

Σχεδον ολη η πολη βρισκοταν στο χωρο του Κορακοχωριου, στο υψομετρό του για λογους υγειας και προστασιας απο υγρασιες.

Η αρχαια ΦΕΙΑ ειχε ενα απανεμο και προστατευμενο απο νοτιαδες της περιοχης ΛΙΜΑΝΙ, αυτο που σημερα ειναι μπροστα στο κτημα ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Εκει κοντα στο χωριο ηταν και το «ανάκτορο» του ηγεμονα.

Υπηρχε ομως κι ενα ΔΕΥΤΕΡΟ, εκει στον ορμο του Αγ. Ανδρεα, που κατ’ εμέ ΗΤΑΝ Νεωριον [= Ναυσταθμος για επισκευες, κατασκευες πλοιων = ναυπηγειον] και οχι ακριβως λιμανι. Διοτι το μεγαλο ανοιγμα απο το νησακι μεχρι την ακτη ειναι περιπου 700 μ. και πολυ ανοικτο στους τοπικους νοτιαδες, που συνηθως ειναι και μεχρι 10-11 μπροφωρ.

Σε συζητησή μου με τον αειμνηστο αρχαιολογο Νικ. Γιαλουρη, οπως ελεγε συχνα, διαπιστωσε κι ο ιδιος στο μερος εκεινο της θαλασσας, βυθισμενα λιμενικα κτισματα και οχι κατοικιες. Το ιδιο μου ειχαν πει και κανα δυο φιλοι ψαροντουφεκαδες, που ειχαν περασει απο τους χωρους αυτους πολυ παλια.

Η αρχαιολογικη υπηρεσια, ΕΔΩ σε τουτον τον ΝΟΜΟ της ΗΛΕΙΑΣ μας εχει αφησει εντελως στην ανυπαρξια. Ουτε η μεγαλη πολη ΗΛΙΣ, διοργανωτρια των Ολυμπιακων Αγωνων, ουτε η ΦΕΙΑ, ουτε η αρχαια ΗΛΕΙΑΚΗ Πυλος, Εφυρα, οι Λετρινοι, η Πισα, η ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ Πυλος, η Αρηνη, κλπ. έχουν βρεθεί. Αγνοουνται παντελως. Κριμα.

Επειδη ειμαι ερευνητης και οχι αρχαιολογος, υποδεικνυω στους επιστημονες περιοχες με χαρτες, οσο το δυνατον πιο θεμιτους για λογους ασφαλειας. Ομως αυτοι ας πραξουν κατα το δοκουν. Η ΕΥΘΥΝΗ δικη τους.

Σημερα θα δωσω τα στοιχεια για την αρχαια ΟΜΗΡΙΚΗ ΦΕΑ ή ΦΕΙΑ. Ας το καταλαβουν οτι πρεπει να διαβαζουν και να πιστευουν τους.. «εραστες» της αρχαιας μας Ιστοριας-μυθολογιας.

Παραθετω τον χαρτη της ΠΟΛΗΣ με τις θεσεις και τα... λιμανια της!!!

Αφιερωμενο και στους αρχαιολογους μας...

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου