Συνταγή για τσιαπάτα. Η τσιαπάτα είναι φραντζόλα άσπρου ψωμιού. Κατατάσσεται στην ιταλική κουζίνα και παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, αλάτι, μαγιά, νερό και ελαιόλαδο. Η ονομασία του σημαίνει παντόφλα, λόγω του σχήματος που έχει.
Υλικά
325 ml χλιαρό νερό
3 γραμμ. ξερή μαγιά
10 γραμμ. αλάτι
50 ml ελαιόλαδο
425 γραμμ. αλεύρι σκληρό

Εκτέλεση για την τσιαπάτα

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο και την ξερή μαγιά και διαλύουμε την μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

Έπειτα κάνουμε διπλώματα από τις 4 πλευρές βουτώντας κάθε φορά τα χέρια μας σε νερό. Μετά αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει και πάλι σε ένα πυρέξ και σε ζεστό μέρος. Έπειτα κάνουμε και πάλι διπλώματα και ζυμώνουμε τα ψωμιά μας. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου, για 16 λεπτά, στον αέρα.

Tips για την τσιαπάτα
Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να βάλουμε ηλιέλαιο. Βγάζει 3 ψωμάκια μεγάλα ή 4 μεσαία. Μπορούμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία από την προηγούμενη μέρα, να βάλουμε την ζύμη στο ψυγείο και να την ολοκληρώσουμε την επόμενη.


Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου