Amfipoli News: Σπιτικό ψωμί για τοστ

Τετάρτη 28 Μαΐου 2025

Σπιτικό ψωμί για τοστ



  ΥΛΙΚΑ:

410  γρ αλεύρι για ολες της χρήσεις
20  γρ  ζάχαρη
1 κουταλάκι  του  γλυκού  αλάτι
20 γρ βούτυρο
1 κουταλάκι  του γλυκού ξερή μαγιά
250 ml γάλα (εγώ χρησιμοποιώ το κρύο γάλα από ψυγείο)
και  μια   φόρμα  φόρμα  11cmx20cm
και  λίγο γάλα  για  το  τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας πρώτα σε ένα μπόλ. Ανακατέυουμε στον  κάδο  του αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και την   μαγιά στο μπολ, με  μια σπάτουλα.

Προσθέτουμε στην συνέχεια   το  αλάτι και το γάλα  σε  θερμοκρασία  δωματιίου (αν το ζυμώσετε  με  τα χέρια  θέλει  χλιαρό  ), ανακατεύουμε  μια ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή.

Προσθέτουμε   το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια    ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα   πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία, ζυμώνουμε  σε προγραμμα  για  15 -20  λεπτά .

Μια  ακόμα  χρήσιμη πληροφορία   για  όσους το ζύμωσουν   στο  χέρι  καλό  θα  ήταν  να ενεργοποιήσουν την  μαγιά  με  το   χλιαρό  γάλα  και  δυο-τρείς  κουταλίες  σούπας  αλεύρι  σε ένα  μπόλ  για   20 λεπτά  περίπου και μετά  να προχωρήσουν  στο   ζύμωμα ..

collage 10

 Λαδώνουμε ένα μπόλ και βάζουμε εκεί την ζύμη και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της, για ,02 ώρες, μέσα σε ζεστό  φούρνο που έχουμε ανάψει για15  λεπτά στους 40-50 λεπτά .

Παίρνουμε μια  φόρμα  αντικολλητική  και  την  βουτηρώνουμε και στην συνέχεια παίρνουμε την  ζύμη  την ανοίγουμε   σε πάχος 2 εκατ και  φάρδος  ίσο με το  φάρδος της φόρμας ,και   το  μαζεύουμε ρολό  και το  τοποθετούμε στην   φόρμα, αφήνουμε  να φουσκώσει  για  40  λεπτά και περνάμε την ζύμη   με ένα  πινέλο με λίγο  γάλα και σε προθερμασμένο φούρνο   ψήνουμε για 30 λεπτά  περίπου στους 170–180  βαθμούς

Αφήνουμε  να  κρύωσει  πάνω σε  σχάρα  για  10 λεπτά  . και στην συνέχεια  το βγάζουμε  από την φόρμα  και  το  ξαναβάζουμε  πάλι σε σχάρα, και το ξεχναμε εκεί γαι  2-3 ώρες .. και  το  κόβουμε   σε φέτες  με   κοφτερό και  πριονωτό μαχαίρι ,και  ετοιμαζουμε   το τοστ μας . Αν  θέλουμε   να το διατηρήσουμε  μια  -δυο  μέρες  το  βάζουμε   σε  σακουλακι  και  στο   ψυγείο .

Αν  πάλι  θέλουμε  το  τοποθετούμε  όπως  το έχουμε  κόψει  σε  φέτες  σε  σακουλάκια  τροφίμων  και  το  βάζουμε   στην κατάψυξη  και  όταν  το χρειαστούμε   το  βγάζουμε  και το αφήνουμε  να έρθει  σε  θερμοκρασία  δωματίου

plathozymarakia

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου