Amfipoli News: Μενδώνη: «Μοναδικό μνημείο, αλλά χρειάζεται υπομονή - Mένουμε στα δεδομένα που παραθέτουν οι ανασκαφείς»

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Μενδώνη: «Μοναδικό μνημείο, αλλά χρειάζεται υπομονή - Mένουμε στα δεδομένα που παραθέτουν οι ανασκαφείς»




«Μένουμε στα δεδομένα που παραθέτουν οι ανασκαφείς», τόνισε, σχολιάζοντας «ακόμη δεν έχουν μπει μέσα στον τρίτο θάλαμο οι αρχαιολόγοι» - «Ένα τέτοιο μνημείο θα απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα για πολλά-πολλά χρόνια», υπογράμμισε η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού


  Για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, επανέλαβε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
 
  Η κ.Μενδώνη τόνισε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, λέγοντας ότι «δεν έχουμε γνωρίσει κανένα άλλο με τα χαρακτηριστικά του». Η περίμετρος του τύμβου, ο λόφος και το ύψος του λόφου, οι λέοντες, η είσοδος, οι σφίγγες, οι αγαλματικές μορφές των Καρυάτιδων και ο τοίχος σφράγισης με την άμμο που δείχνουν την πρόθεση του κατασκευαστή να εμποδίσει τους τυμβωρύχους είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον τύμβο Καστά να ξεχωρίζει, υπογράμμισε.

   Όσον αφορά στην χρονολογία του ταφικού μνημείου, η κ.Μενδώνη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, σημείωσε πως «μένουμε στα δεδομένα που παραθέτουν οι ανασκαφείς». Όπως είπε, το μόνο σίγουρο είναι ότι «ένα τέτοιο μνημείο θα απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα για πολλά-πολλά χρόνια». Σχετικά με τον τρίτο θάλαμο, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού σχολίασε ότι «ακόμη δεν έχουν μπει μέσα οι αρχαιολόγοι» και συνέστησε «υπομονή, επιμονή και αυτοέλεγχο».

   Αναφορικά, τέλος, με τα περί ιδιωτικής χρηματοδότησης των ανασκαφών, η κ.Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι όλα έχουν γίνει από δημόσιες πηγές, τονίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, αν και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για χρηματοδότηση των έργων στην Αμφίπολη.

Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου