Amfipoli News: Διαφωνία στο Υπουργείο Πολιτισμού: Τι λέει η Μενδώνη λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Τασούλα στο Mega

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Διαφωνία στο Υπουργείο Πολιτισμού: Τι λέει η Μενδώνη λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Τασούλα στο Mega

  «Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα» σημείωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 η Γ.Γ. Πολιτισμού


     Διαφωνίες και στο υπουργείο Πολιτισμού προκαλεί ο Τάφος της Αμφίπολης με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, Λίνα Μενδώνη να βρίσκεται σε αντίθετη γραμμή σε σχέση με την εκτίμηση του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος δήλωσε ότι ο τάφος δεν ανήκει στο Μέγα Αλέξανδρο.
  Η κ. Μενδώνη, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ του Νίκου Ευαγγελάτου, εκτίμησε ότι «είναι λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του νεκρού», λίγη ώρα μετά την δήλωση-βόμβα του κ. Τασούλα ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση δεν πρόκειται για τον Τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

   Συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη υπογράμμισε πως: «είναι λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του νεκρού, από την στιγμή που ούτε η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί, ούτε ο Τάφος έχει αποκαλύψει τα μυστικά του»

    Για το ποιος είναι ο ένοικος του Τάφου, η κ. Μενδώνη εκτίμησε ότι «ακόμη δεν υπάρχουν τα κατάλληλα στοιχεία για να μιλήσουμε για τον ένοικο του Τάφου. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου Μνημείου έχουμε ως δεδομένο ότι είναι ένα πολύ ιδιόρρυθμο μνημείο καθώς δεν υπάρχει κάτι παράλληλο. Τα όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι είναι πράγματα πρωτόγνωρα. Είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του όποιου νεκρού. Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και άποψη».

    Τέλος, η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αποκάλυψε στοιχεία και λεπτομέρειες για τον τέταρτο θάλαμο σημειώνοντας πως: «Πρόκειται για μια πόρτα που φαίνεται πως είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες πύλες που βρέθηκαν και δείχνει ότι είναι ένα επίπεδο προς τα κάτω. Μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής και καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τρίτο θάλαμο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.


«Έχω την αίσθηση ότι είναι αδύνατον να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δήλωσε ο Κ.Τασούλας.



   Την εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί το μυστικό που κρύβει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Η απάντηση δεν θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου» είπε στο Mega, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

   «Έχω την αίσθηση ότι είναι αδύνατον να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δήλωσε ο Κ.Τασούλας.

   «Η απάντηση δε θα είναι πολύ μακριά. Είναι αδύνατο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας υπογραμμίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα πως το μνημείο μαρτυρά πως σίγουρα ο «ένοικος» θα είναι εξαιρετικά σημαντικός. 

   «Η διαίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον και το λέω όχι γιατί θέλω να εκπλαγώ ευχάριστα, αλλά γιατί αν υπήρχε μια τέτοια υπόνοια ή πληροφορία για τον Αλέξανδρο δεν θα μας είχε διαφύγει. Ο ένοικος του μνημείου πάντως είναι αντίστοιχος του μεγαλείου του μνημείου», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τασούλας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.


     Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Τασούλα που μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, η κατασκευή των Καρυάτιδων είναι αθηναϊκής τέχνης. Σημείωσε επίσης ότι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει άποψη πάνω σ' αυτό είναι η κ. Περιστέρη. Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες υπήρχε κόντρα μεταξύ της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη και της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας Όλγας Παλαγγιά για τις επιρροές του μνημείου. Η κ. Παλαγγιά εκτιμά ότι είναι ρωμαϊκό το μνημείο, όπως αποκάλυψε μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, κάτι που έκανε την κ. Περιστέρη να απαντήσει και να μιλήσει για συναδέλφους της που «χωρίς να γνωρίζουν μιλούν στα MME, προκειμένου να κερδίσουν 5 λεπτά δημοσιότητας».


     Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η εκδοχή πως το ότι η τέχνη είναι αθηναϊκή, είναι απλώς μια εκδοχή και αυτός που γνωρίζει καλύτερα τις περισσότερες λεπτομέρειες είναι μόνο ο ανασκαφέας και η κ. Περιστέρη. Μάλιστα, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι ούτε ο ίδιος δεν έχει πάει στο σημείο των ανασκαφών, πέρα από την επίσκεψη που είχε κάνει αρχικά με τον Πρωθυπουργό. «Έχω μεγάλη περιέργεια. Θα μπορούσα να πάω, αλλά δεν πρέπει κανείς να ενοχλεί την ανασκαφή. Υπάρχει μια πολύ καλή επιστημονική ενημέρωση και φροντίζουμε κάθε βήμα που γίνεται να βλέπει το φως της δημοσιότητας».


   Ο υπουργός Πολιτισμού επιβεβαίωσε παράλληλα και την ύπαρξη του τέταρτου θαλάμου, λέγοντας πως ειδικός επιστήμονας γεωλόγος ανακάλυψε και τέταρτο θάλαμο. «Φάνηκε δηλαδή το πάνω σημείο ενός θυρώματος. Μιας πόρτας. Είναι άνοιγμα συνηθισμένο λιγότερο από ένα μέτρο. Δεν ξέρουμε ακόμη πού οδηγεί. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται η δουλειά τον τρίτο χώρο. Πρέπει να στηριχθεί και να αφαιρεθούν τα χώματα.»



    Ο κ. Τασούλας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σύλησης του μνημείου, ενώ κατήγγειλε ότι κάποιοι παρακαλούν να μην βρεθεί τίποτα στον τάφο: «είναι απαράδεκτο, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια ελάχιστη μειοψηφία με αυτή την συμπεριφορά».


    Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.

   Απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια».

    Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν. Την Κυριακή έγινε γνωστό πως αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, ύψους 2,27μ.

    Παράλληλα, η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης-υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες.

     Από τη διεπιστημονική ομάδα αποφασίστηκε η είσοδος στον τρίτο χώρο να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
    Επίσης, θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
     Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.
   Αποφασίστηκε, επίσης, η απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και η επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.
    Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.
   Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.
    Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.
   Τέλος, πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.

Πηγή: parapolitika.gr, tovima.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου