Amfipoli News: Σφίγγες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτά: Γιατί η Αμφίπολη αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο μνημείο

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Σφίγγες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτά: Γιατί η Αμφίπολη αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο μνημείο

Σφίγγες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτά: Γιατί η Αμφίπολη είναι μοναδικό μνημείο στην Ελλάδα

Μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο μέχρι αύριο, αναμένεται να έχει λυθεί ο νέος γρίφος του τάφου της Αμφίπολης, αυτός που δημιουργήθηκε με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού με τη μοναδική παράσταση και το κομμάτι του που κρύβεται ακόμη κάτω από όγκο χώματος.

Το ψηφιδωτό επιβεβαιώνει ότι ο τάφος είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού πρόσθεσε ότι δεν έχει βρεθεί ξανά ψηφιδωτό σε μακεδονικούς τάφους, γεγονός που καθιστά τον τύμβο της Αμφίπολης ένα μνημείο ιδιαίτερο. Σημειωτέον ότι το ψηφιδωτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ευρημάτων στον τύμβο που δεν έχουν ανευρεθεί σε άλλους μακεδονικούς τάφους, όπως οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες.

Το ψηφιδωτό θα αποκατασταθεί

Σχετικά με τα στρογγυλά κομμάτια που λείπουν από το ψηφιδωτό, η κυρία Μενδώνη είπε ότι αρκετά μέρη του έχουν βρεθεί και θα γίνει προσπάθεια να επανατοποθετηθούν, δεν μπορεί όμως να απαντήσει με ασφάλεια ποια αιτία προκάλεσε την αφαίρεσή τους.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ανασκαφή

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανασκαφείς, που προσπαθούν να μεταφέρουν τις υποστυλώσεις για να βγάλουν το χώμα που έχει απομείνει στον δεύτερο θάλαμο και έτσι να αποκαλυφθεί πλήρως το μωσαϊκό, δουλεύουν και στον τρίτο θάλαμο. Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή αφαιρούν σταδιακά το χώμα από τον τρίτο θάλαμο, το ύψος του οποίου φθάνει τα οκτώ μέτρα!

Στόχος των αρχαιολόγων είναι να αφαιρέσουν όλο το χώμα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο συγκεκριμένος θάλαμος είναι ο ταφικός ή αν το μνημείο συνεχίζεται. Σημειώνεται ότι στον τέταρτο τοίχο έχει βρεθεί ένα μικρό πορτάκι με άνοιγμα 96 εκατοστών, για το οποίο οι ανασκαφείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν ούτε το πού μπορεί να οδηγεί, ούτε κάτι παραπάνω.

Παράσταση με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί και στον επονομαζόμενο τάφο της Περσεφόνης, ενώ η μορφή της Περσεφόνης υπάρχει και στον τάφο της Ευρυδίκης.

Η αρπαγή της Περσεφόνης

Η τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί σε έναν κιβωτιόσχημο τάφο στις Αιγές, με διαστάσεις 3Χ4,5 μ., που χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ. και ο οποίος ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα, περίπου 25 χρόνων, που πρέπει να πέθανε στη γέννα και θάφτηκε εδώ μαζί με το βρέφος της. Μάλιστα, εικάζεται ότι είναι μία από τις επτά συζύγους του  Φιλίππου Β', πιθανότατα η Νικησίπολις από τις Φερές, η μητέρα της Θεσσαλονίκης.

O τάφος του θρόνου ή ο τάφος της Ευρυδίκης;


Ο τάφος της Ευρυδίκης ανακαλύφθηκε το 1987 από τον Μανόλη Ανδρόνικο, 4 μέτρα ανατολικά του «τάφου του Ρωμαίου» και θεωρείται ο παλαιότερος μακεδονικός τάφος που έχει ανακαλυφθεί. Ο Μανόλης Ανδρόνικος  θεωρούσε ότι εκεί είχε ταφεί η Ευρυδίκη, η μητέρα του Φιλίππου Β', χωρίς αυτό ακόμη να έχει εξακριβωθεί πλήρως.


Ο τάφος ονομάζεται και τάφος του θρόνου, λόγω του θρόνου που βρέθηκε σε αυτόν και ο οποίος είναι πλούσια διακοσμημένος, με επίχρυση ανάγλυφη ζωφόρο και μικρότερες ζωγραφισμένες φιγούρες. Στο πίσω μέρος του θρόνου υπάρχει μια θαυμάσια αναπαράσταση της Περσεφόνης και του Αδη, στο άρμα τους, να βλέπουν μπροστά, με το άρμα να το σέρνουν τέσσερα άλογα.

Τονίζεται ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι το πρώτο στο οποίο αποκαλύπτεται ψηφιδωτό που απεικονίζει μορφές, ενώ οι έως τώρα γνωστοί τάφοι μακεδονικού τύπου κοσμούνται με ζωγραφικές παραστάσεις ή ψηφιδωτά με ανεικονικές παραστάσεις.



Πηγή: 
iefimerida.gr


Διαβάστε επίσης:



11 σχόλια :

  1. Incredible! I remember reading about the Vergina tomb years ago. So exciting!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο δελτίο τύπου της 21ης Σεπτεμβρίου 2014 που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού επισυνάπτεται σχεδιαστική αναπαράσταση του μέχρι εκείνη την ημερομηνία ανασκαμμένου τμήματος του ταφικού κτίσματος όπου διακρίνεται η ιωνική θύρα μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου χώρου. Όπως φαίνεται στο σχέδιο αυτό και όπως έχει συζητηθεί επανειλημμένα, η ιωνική θύρα δεν βρίσκεται στο κέντρο του διαφραγματικού τοίχου αλλά προς τα δεξιά, δηλαδή προς τον ανατολικό τοίχο. Αυτό σημαίνει ότι στη δεξιά πλευρά του ψηφιδωτού δαπέδου του δεύτερου χώρου, πίσω από τη μορφή του γενειοφόρου, η επιφάνεια που μένει να αποκαλυφθεί είναι μικρότερη από ότι στην αριστερή πλευρά, μπροστά από τον Ερμή. Ο κ. Γερολυμάτος, που έχει μελετήσει τις διαστάσεις του κτίσματος, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει στα δεξιά αρκετός χώρος για να παρουσιαστεί με άνεση άλλη μορφή και αν υπάρχει, θα είναι στιμωγμένη. Στριμωγμένη εις βάρος της ισορροπίας της σύνθεσης, συμπληρώνω. Και αναρωτιέμαι εγώ τώρα, τι υπάρχει αριστερά του Ερμή ώστε να καλυφθεί ο μεγαλύτερος χώρος που λογικά απομένει σε εκείνη την πλευρά του δαπέδου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Dorothy King διευκρινίζει σήμερα στο μπλογκ της ότι σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας της, στο ψηφιδωτό έχει απεικονιστεί ο Πλούτωνας με τα χαρακτηριστικά του Φιλίππου, ΧΩΡΙΣ αυτό να σημαίνει ότι ο νεκρός του τάφου είναι ο Φίλιππος. Μου φαίνεται ενδιαφέρουσα άποψη, κι εγώ είδα κατευθείαν και Πλούτωνα και Φίλιππο στην ίδια μορφή. Επίσης η ίδια αρχαιολόγος γράφει ότι μετά τον Φίλιππο οι γενειάδες ήταν ντεμοντέ, επομένως δύσκολο να είναι ο ηνίοχος ο νεκρός. Όλα αυτά βέβαια, διευκρινίζει, με κάθε επιφύλαξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φθορά στο ψηφιδωτό είναι μεγάλο μυστήριο επειδή έχει κυκλικό σχήμα και επειδή βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θύρα. Πολλά από τα βότσαλα που λείπουν έχουν βρεθεί, λέει το δελτίο τύπου, μέσα στην επίχωση. Άρα δεν υπήρχε εκεί από την αρχή κάτι άλλο παρά βότσαλα. Θα έλεγα ότι σε μεταγενέστερο χρόνο, που το μνημείο ήταν ακόμα σε χρήση, τοποθετήθηκε εκεί βωμός ή μεγάλο ταφικό αγγείο (δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο), που πατούσε πάνω στο ψηφιδωτό, αλλά πού είναι τώρα το αντικείμενο αυτό; Βίαιη απόσπαση του αντικειμένου μπορεί να σχετίζεται με τη φθορά του ψηφιδωτού; Και αφού τα βότσαλα βρέθηκαν μέσα στην αμμώδη επίχωση, αυτό δεν σημαίνει ότι η επίχωση έγινε (με φυσικό ή τεχνητό τρόπο, περιμένουμε ακόμα σχετική ανακοίνωση) αργότερα, και όχι από την αρχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί ο θόλος να είχε παρουσιάσει βλάβη από τότες και να έβαλαν κορμό δέντρου ώστε να κρατήσει η οροφή. Οπός ξέρουμε, η ξυλεία δεν σώζεται και εύκολα στο κλίμα της Ελλάδος.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  5. Κάποιο ξύλινο υποστύλωμα της οροφής θα είχε αφήσει οργανικά κατάλοιπα μέσα στην αμμώδη επίχωση. Αν τα είχαν βρει δεν θα ανακοίνωναν κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο γρήγορα δεν σκάβουν...και μέσα σε συνθήκες σπηλιάς;

      Διαγραφή
  6. Επίσης πρέπει να μας πουν αν στο φθαρμένο σημείο δημιουργήθηκε οπή στο έδαφος ή αν απλώς λείπουν τα βότσαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν τυμβωρύχοι άνοιγαν τρύπα στο δάπεδο για να ψάξουν για υπόγειο θάλαμο θα είχαν προκαλέσει φθορά στο ψηφιδωτό σε σχήμα κύκλου ή θα το έσπαζαν όπως όπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή