Amfipoli News: «Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο τάφος»

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

«Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο τάφος»

«Πίσω από το μωσαϊκό στην Αμφίπολη διαπιστώθηκε τεχνητό όρυγμα και αποκαλύφθηκε δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο πεσμένο μέσα στο όρυγμα διαστάσεων δύο μέτρων σε ύψος και ενός μέτρου σε πλάτος και βάρους ενάμιση τόνου» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας.
Τόνισε ότι η ανασκαφή γίνεται στο χώρο πίσω από το μωσαϊκό, ενώ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον ένοικο του τάφου σημειώνοντας ότι πολλές φορές η πραγματικότητα συντρίβει τις εικασίες, ενώ επανέλαβε ότι όταν έρθει η ώρα θα μιλήσει ο τάφος.
«Η ανασκαφή μιλάει με πιο εντυπωσιακό τρόπο απ’ ότι οι εικασίες μας. Δεν ανακαλύψαμε μόνο ένα σημαντικό μνημείο, αλλά παράλληλα ανακαλύψαμε και την αρχαιολογία που είναι μια συναρπαστική επιστήμη και κάνει καταπληκτική δουλειά σε όλη την χώρα. Το καλύτερο σενάριο το έχουμε δει και είναι αυτό που ξεδιπλώνεται καθημερινά από τον Αύγουστο, μπροστά στα μάτια μας. Όλα τα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα μοναδικό θέαμα» τόνισε ο υπουργός.
Ο υπουργός Πολιτισμού φυσικά υπογράμμισε ότι είναι εμφανές ότι υπήρξαν «επισκέψεις» στον τάφο, αλλά υπήρξαν και ζημιές ενώ τέλος για όσους σχετίζουν την Αμφίπολη με τις εκλογές, ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Αυτοί υποτιμούν βαθύτατα τον ελληνικό λαό. Είναι σαν αυτό που λένε κάποιοι «κοροϊδεύατε τον ελληνικό λαό επί 40 χρόνια», όσοι το λένε θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η φράση είναι ιδιαίτερα υποτιμητική για τον ελληνικό λαό».
Διαβάστε επίσης:



5 σχόλια :

  1. Εφ όσον το θυρόφυλλο είναι μπροστά στο όρυγμα, ο όγκος του(και το βάρος του) το προστατεύει και πλέον μπορούμε να πούμε οτι το μνημείο είναι αδύνατο να έχει συληθεί Ποιος θα μπορούσε να σηκώσει 1,5 τόνο μάρμαρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτοι που μπαζωσαν το μνημειο ( συλημενο ή ασυλητο ...) πεταξαν και το θυροφυλλο στο ''σκαμα''. Το οτι ζυγίζει 1,5 τονο και ειναι ασηκωτο δεν σημαινει πως ο ταφος δεν συληθηκε πριν απο την επιχωση ...δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Chris, αυτό είναι υπόθεση, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σοβαρή ένδειξη οτι έχει συληθεί. Το υπουργείο μίλησε για επισκέψεις, αλλά κι αυτό υπόθεση είναι τελικά.

      Διαγραφή
    2. μα και βεβαια ειναι υποθεση PanoZ. Απλα βλεποντας τα κομματια απο τα καλλιτεχνηματα διασπαρτα μεσα στην αμμωδη επιχωση και σε διαφορετικα υψη επιχωσης εχω την αισθηση πως αυτοι που τελικα ''μπαζωσαν'' το μνημειο δεν πολυενδιαφερονταν γι αυτα (με την εννοια του σεβασμου).Το οτι τα ''κομματια'' βρεθηκαν τελικα μεσα στο μνημειο δειχνει πως δεν ειχαν λογο να μπουν στον κοπο να τα απομακρυνουν (τσαμπα κοπος). Οποτε δεν βλεπω για ποιο λογο να ''σεβαστηκαν'' και το μνημα και την ησυχια του νεκρου... Αν εβρισκε η σκαπανη ακεραιο το δαπεδο κατω απο το θυροφυλλο τοτε θα μπορουσαμε να μιλαμε με βεβαιοτητα για ασυλητο ταφο. Αν το δαπεδο εχει ''κατσει'' και κανει κοιλια υπαρχουν ελπιδες να ειναι ασυλητος,.., αν λειπουν κομματια ομως;- (δεν μας ειπαν κατι σχετικα μ'αυτο ακομα)- ...εγω απο τις ανακοινωσεις του υπουργειου παντως δεν βγαζω ακρη... τι θα πει ''στροφη'' σε τετραγωνα κοτρωνια που ειναι πληρως εγκιβωτισμενα στα πρανη ενος βραχωδους ορυγματος που ειναι ανεξατητο απο τα θεμελια του μνημειου ;;; προς ποια κατευθυνση και ως προς ποιον αξονα περιστροφης; Και τι σημαινει διαταραγμενο δαπεδο και αδιαταρακτη επιχωση ;;; Ολα καλα ! θα εχουμε ενδιαφεροντα χειμωνα !!! χιχι

      Διαγραφή