Amfipoli News: Ψάχνουν ακόμη για μυστικά στην άμμο

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ψάχνουν ακόμη για μυστικά στην άμμο

Με κανονικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και χθες η ανασκαφή στην Αμφίπολη, όπως και η μάχη με τα χώματα.


Προχθές εγκαταστάθηκαν μέσα στον τάφο τα μηχανήματα της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ που θα μετρούν τη στατική συμπεριφορά του μνημείου, την υγρασία και γενικώς τις συνθήκες του μικροκλίματος, και χθες συνεχίστηκαν οι αποχωματώσεις.

Τα μηχανήματα μπήκαν για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να υπάρξουν μετρήσεις που θα χρησιμοποιηθούν στις μελέτες για την προστασία του μνημείου και όχι γιατί εμφανίστηκε κάποια ανάγκη, και θα παραμείνουν εκεί για όσο χρειαστεί. Με την τοποθέτησή τους το υπουργείο Πολιτισμού κερδίζει επίσης χρόνο και χρήμα. 'Οπως έχει επίσημα ανακοινωθεί, η εταιρεία προσφέρθηκε να διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο χρόνο χρειαστεί.

Το υπουργείο ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με τυχόν νέα ευρήματα και με την πορεία της ανασκαφής σήμερα το πρωί. Πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες, η ανασκαφή δεν έχει φτάσει ακόμη στο φυσικό έδαφος. Ανασκάπτονται ακόμη αμμώδεις περιοχές, οι οποίες οι ανασκαφείς θεωρούν ότι έχουν τοποθετηθεί ως επιχώσεις.

Όταν θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή, θα μελετηθούν τα μέτρα στήριξης, προστασίας και ανάδειξης του μνημείου. Κατόπιν θα μελετηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αν και πότε θα υπάρξει διερεύνηση στον υπόλοιπο λόφο Καστά για ύπαρξη ή μη και άλλων μακεδονικών τάφων ή αρχιτεκτονημάτων.

Είναι γνωστό ότι στην κορυφή υπάρχει νεκροταφείο της Εποχής του Σιδήρου, το οποίο και είχε ανασκάψει ο αείμνηστος Δημήτρης Λαζαρίδης, αλλά δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια άλλη κατασκευή.

Η Χάιδω Κουκούλη, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, η οποία υπηρέτησε χρόνια στην περιοχή, μας λέει ότι το νεκροταφείο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο Δημήτρης Λαζαρίδης θεωρούσε ότι πρόκειται για το νεκροταφείο του πολίσματος που προϋπήρξε της Αμφίπολης, με το όνομα «Εννέα οδοί».

Η κ. Κουκούλη σημειώνει πως η ανασκαφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς τόσο κατά τη διάρκεια που την έκανε ο Λαζαρίδης όσο και μετά, τα οικονομικά ήταν πενιχρά και οι άνθρωποι λιγοστοί. Σε κάθε περίπτωση, δεκάδες τάφοι έχουν ανευρεθεί, όμως κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν πολλοί ακόμη.

Η κ. Κουκούλη πιστεύει πως η τωρινή ανασκαφή θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει υπ' όψιν της το νεκροταφείο αυτό, της Εποχής του Σιδήρου και των Πρώιμων Αρχαϊκών Χρόνων. Η ανασκαφή στην περιοχή αυτού του νεκροταφείου πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί, και η ανάδειξη του μακεδονικού τάφου να περιλάβει και την ανάδειξη των λοιπών αρχαιοτήτων.

Όσο για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη έχει δηλώσει πως ένας τέτοιος τύμβος είναι αδύνατον να έγινε μόνο για έναν τάφο.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του «Έθνους» αν αποκλείει το γεγονός να κατασκευάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει συστάδα τάφων και τελικά κάτι τέτοιο να μην έγινε, λέει ότι δεν θεωρεί απίθανη και αυτήν την εκδοχή. Αν πάντως υπάρχουν και άλλοι μακεδονικοί τάφοι στον τύμβο, θα βρίσκονται κοντά σε αυτόν.

Αγγελική Κώττη

Πηγή; ethnos.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου