Amfipoli News: Πρώτη σύγκρουση στο Eurogroup: Πολύ σκληρή για να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτη σύγκρουση στο Eurogroup: Πολύ σκληρή για να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά


Τρία σχέδια κοινού ανακοινωθέντος πετάχτηκαν στα σκουπίδια, εξαιτίας της απαίτησης των εταίρων να υποβάλλει η Αθήνα αίτηση παράτασης - Συμφωνήθηκε ωστόσο να συνεχιστεί η προσπάθεια τη Δευτέρα

Με φοβερές, αν και όχι απρόβλεπτες διακυμάνσεις κύλησε μια από τις πιο έντονες συνεδριάσεις Eurogroup των τελευταίων ετών, με την ελληνική πλευρά να ανθίσταται σθεναρά στην απαίτηση της γερμανικής πλευράς και των συμμάχων της να υποβάλλει η Αθήνα αίτημα παράτασης του μνημονίου.

Το ενδιαφέρον μετατίθεται πλέον για την τακτική συνεδρίαση του οργάνου την ερχόμενη Δευτέρα, που θεωρείται μεν ορόσημο, αλλά δεν δεσμεύει απόλυτα την ελληνική πλευρά, η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε σύνδεση της νέας συμφωνίας με το υπάρχον μνημόνιο, άρα δεν λειτουργεί κατά ανάγκη με τους χρονικής περιορισμούς που θέτει η πλευρά των εταίρων και δανειστών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, παρουσίασαν μεν ένα σχέδιο για τη συμφωνία - γέφυρα, με σειρά δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά αρνήθηκαν μέχρι τέλους να αποδεχθούν την απαίτηση των εταίρων, καθώς αυτό θα παραβίαζε την πιο σκληρή κόκκινη γραμμή της νέας κυβέρνησης.

Ενώ αρχικά η συζήτηση κύλησε μάλλον ήπια και οι εταίροι είδαν με ενδιαφέρον τις ελληνικές προτάσεις το πρόβλημα προέκυψε για την τύχη του ισχύοντος προγράμματος. Μάλιστα αρχικά είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι οι δυο πλευρές ήταν αρκετά κοντά και ότι συμφώνησαν κατά αρχήν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Ωστόσο η χαοτική διαφωνία για την παράταση του μνημονίου, οδηγέ σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων, που τελικά οδήγησαν στο να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν διαμορφωθεί τουλάχιστον τρία προσχέδια!

Ο εκνευρισμός ήταν τόσο έκδηλος που η συνέντευξη του Επικεφαλής τη Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διήρκησε μόλις ελάχιστα λεπτά, ενώ ο κ.  Βαρουφάκης, αν και απέπνεε σιγουριά, έκανε δηλώσεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάσταση και ο κ. Δραγασάκης περιορίστηκε σε ολιγόλεπτη συνομιλία με τους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ότι «το Εurogroup εξ αρχής δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία, ήταν μια συνάντηση για να γνωριστούμε και να ακούσουν τις ρηξικέλευθες απόψεις μας».

Όπως και να έχει η συνεδρίαση κύλησε περίπου όπως οι περισσότεροι είχαν προβλέψει: χωρίς συμφωνία, αλλά και χωρίς οριστική ρήξη ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η ελληνική κυβέρνηση παρέθεσε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πλεονασματικού προϋπολογισμού - με μειωμένα στο μισό των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών πρωτογενή πλεονάσματα - και ζήτησε την λεγόμενη συμφωνία - γέφυρα, που θα διασφαλίζει χώρο και χρόνο στην Αθήνα, με κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Η άλλη πλευρά, με τη Γερμανία προεξάρχουσα δέχθηκε να εξετάσει την ελληνική πρόταση, όμως έθεσε ως προαπαιτούμενο την αποδοχή του ισχύοντος προγράμματος ως βάση για συζήτηση, εξ ου και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει αίτηση παράτασης έως την Κυριακή. Η εμμονή αυτή των εταίρων δεν βρήκε ανταπόκριση με αποτέλεσμα να υπάρξει τελικά ναυάγιο.

Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου