Πρόκειται για την αρχαία Πέργαμο και συγκεκριμένα για το "Βωμό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Νικηφόρου".
Τα επιτεύγματα της ελληνικής γλυπτικής γίνονται αισθητά στην ακρόπολη και τα Ιερά της αρχαίας Περγάμου. Ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά της που βρίσκεται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, είναι ο βωμός που ήταν αφιερωμένος στο Δία και την Αθηνά. Ο Ναός κατασκευάστηκε με διαταγή του Βασιλιά Ευμένη Β΄ της γενιάς των Σελευκιδών. Η πόλη βρίσκεται βορειοδυτικά της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Λέσβο.
Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα οι Γερμανοί αρχαιολόγοι επωφελούμενοι από την αδιαφορία και αμέλεια των Οθωμανών, άρπαξαν και φυγάδευσαν τον Βωμό στο Βερολίνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν οι Ζωφόροι του βωμού οι οποίοι αντανακλούν τις καινοτομίες που έγιναν στην ελληνική γλυπτική, καθώς προχώρησε τολμηρά σε νέους δρόμους υπερβαίνοντας τα κλασικά και τα ελληνιστικά πρότυπα. Πλέον οι γλύπτες δεν ζητούσαν να δώσουν το ιδανικό μέτρο υψηλής έκφρασης, όπως συνέβαινε στην κλασική και μέχρι ένα σημείο στην ελληνιστική γλυπτική, αλλά ζητούσαν να συγκινήσουν και να διεγείρουν.
Η τρομερή αρχέγονη μάχη, που αναπαριστάνεται στη μεγάλη ζωφόρο, ανάμεσα στους Θεούς και τους γίγαντες αποτέλεσε έμπνευση για τον Γερμανό θεατρικό συγγραφέα Πέτερ Βαϊς. Στο τρίτομο μυθιστόρημά του ΄΄Η αισθητική της αντίστασης΄΄ που έγραψε στη δεκαετία του ΄70 πραγματεύεται την αιώνια πάλη των τάξεων. Βλέπει μέσα από την πάλη των Θεών με τους γίγαντες τη διαμάχη αυτών που εξουσιάζουν και των άλλων που καταπιέζονται.
Άγνωστο σε ποιον οφείλεται το σχέδιο της γλυπτικής σύνθεσης. Η έντονα τονισμένες και συναισθηματικά φορτισμένες αντιδράσεις των μορφών, ταυτόχρονα με τη φυσικότητα τους, δημιουργούν ένα γλυπτικό έργο δυναμικό και δραματικό.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ένα αριστούργημα της ελληνιστικής εποχής ο βωμός του Διός είναι ένας από τους θησαυρούς της Ανατολής.
propaganda.net.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου