Amfipoli News: Μήπως έχετε αναιμία; Όλα τα σημάδια!

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Μήπως έχετε αναιμία; Όλα τα σημάδια!


Πολλοί άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες υποφέρουν από αναιμία. Η εύκολη κόπωση, η εξάντληση, αλλά και η τριχόπτωση μπορεί να είναι τα ύποπτα σημάδια που πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό.

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αναιμία.

Η αναιμία είναι μια  συχνή διαταραχή, που εμφανίζεται, όταν η ανεπάρκεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων εμποδίζει την κυκλοφορία του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Η πιο συνηθισμένη αιτία της αναιμίας είναι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα.  
  
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αναιμία νιώθουν κουρασμένοι και εξαντλημένοι και η γενική υγεία τους αρχίζει να χειροτερεύει.  

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες εμφάνισης της αναιμίας : 

- η απώλεια αίματος. Οι γυναίκες που βιώνουν βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους, για παράδειγμα και οι άνθρωποι που έχουν εσωτερική αιμορραγία , η οποία οφείλεται σε έλκη ή άλλα πεπτικά προβλήματα διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης μια εξωτερική αιμορραγία από   χειρουργική επέμβαση ή τραύμα μπορεί  να προκαλέσει αναιμία.

-η μείωση της ικανότητας του σώματος να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως  εάν στη διατροφή σας απουσιάζουν τροφές που περιέχουν σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, νεφρική νόσος, και το AIDS μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι γυναίκες που είναι έγκυες, μπορεί να αποκτήσουν αναιμία.
      
 -Μια ασθένεια, που οδηγεί σε αυξημένη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Για παράδειγμα, μπορεί  η αναιμία να  οφείλεται σε ασθένεια που επηρεάζει σπλήνα σας.

Εκτός από την κόπωση υπάρχουν και άλλα  συμπτώματα που σχετίζονται με αναιμία  όπως:

    Δύσπνοια
    Ευερεθιστότητα
    Ζάλη
    Κρύα χέρια και πόδια
    Καρδιακή αρρυθμία
    Αδυναμία συγκέντρωσης ή  να σκεφτείτε καθαρά
    Πόνος στο στήθος
    Σεξουαλική δυσλειτουργία
    Τριχόπτωση

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός


iatropedia.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου