Τίποτα δεν έχει τελειώσει όσον αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιηθεί, έως τις 20 Αυγούστου, το νέο Μνημόνιο, ενώ όπως όλα δείχνουν η αξιολόγηση αναμένεται να προκαλέσει νέο -και μάλιστα έντονο ποκοκέφαλο- στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κι αυτό γιατί η χώρα θα ξαναβρεθεί μπροστά σε μέγιστα διλλήματα με πιθανή επαναφορά του Grexit όπως ευθέως σημειώνουν σήμερα, Bloomberg και Reuters καθώς η χρηματοδότηση από τους εταίρους θα στηρίζεται στις συνεχείς αξιολογήσεις και στην επιβολή των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.
Την Πέμπτη αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας (ή των Θεσμών όπως συνηθίζουμε να λέμε τον τελευταίο καιρό) αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι «εκπρόσωποι» των δανειστών αναμένεται να κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά των υπουργείων, ενώ όπως έχει φανεί από τη μέχρι στιγμής στάση των εταίρων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να του… χαριστούν, δεν πρόκειται δηλ. να κάνουν βήμα πίσω όσον αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Αυτό -σύμφωνα με οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές- σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να λάβει ακόμα περισσότερα μέτρα από αυτά που έχουν περάσει μέχρι στιγμής από την ελληνική Βουλή αλλά και από αυτά που αναμένεται να πάνε αύριο. Κι αυτό γιατί ό,τι συμφωνήθηκε στην περιβόητη Σύνοδο Κορυφής -που λίγο έλειψε να οδηγηθεί σε ναυάγιο, όπως άλλωστε έχουν παραδεχθεί πολλά στελέχη του κόμματος αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, εμμέσως πλην σαφώς- έγινε χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Δηλ. ήταν τα… «προκαταρκτικά», καθώς τα δύσκολα θα έρθουν στη συνέχεια, όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τότε δεδομένης και της πίεσης του χρόνου (καθώς στο τέλος του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου λήγει το δεύτερο καλοκαιρινό ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ και τα λεφτά δεν υπάρχουν), θεωρείται -από τους ίδιους αναλυτές- πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να περάσει νέα μέτρα, που μάλιστα θα πάνε στη Βουλή «κακήν κακώς» για να προλάβουν τις προθεσμίες.
Και βέβαια ακόμα ένας παράγοντας που αναμένεται να παίξει σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης αλλά και των επαφών των στελεχών του εκάστοτε υπουργείου με την Τρόικα, είναι ότι όλο αυτό τον καιρό η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί κατά κυρίο λόγο με τις διαπραγματεύσεις αλλά και τις εσωκομματικές τριβές και λιγότερο με τη διακυβέρνηση τη χώρας… Κανείς δεν ξέρει εάν τα υπουργεία είναι έτοιμα για την αξιολόγηση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ηγεσίες κρίσιμων υπουργείων (βλ. Οικονομικών, Εργασίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) άλλαξαν μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό του υπουργικού σχήματος.
Η αξιολόγηση και το νέο Μνημόνιο
Σε κάθε περίπτωση, έως τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα πάντα, μεταξύ Ελλάδας και τρόικας και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια, αφού στόχος της επίσκεψης της Τρόικας είναι να αποσαφηνιστούν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας πάνω στα οποία θα χτιστούν οι προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα του νέου μνημονίου από ESM και το ΔΝΤ ως το 2018.
Πηγή: crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου