Φωτιά έχουν πάρει οι διαβουλεύσεις και τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου για την ολοκλήρωση του δυσεπίλυτου παζλ του ανασχηματισμού, που μετά και το πράσινο φως του Eurogroup για τη χρηματοδοτική γέφυρα, θα μπορέσει να δώσει ώθηση προς τα εμπρός στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τις σημαντικές απώλειες από την ψηφοφορία της Τετάρτης γνωρίζει ότι το πλάνο για τη νέα κυβέρνηση που σχεδιάζει είναι βραχύβιο, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η δεδηλωμένη, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πλέον έχει ανακύψει μείζον πολιτικό ζήτημα και ένα κυβερνητικό σχήμα υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας και χωρίς τη στήριξη των ψήφων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί «να γίνει Παπαδήμος», ενώ ταυτόχρονα και ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας, αποφεύγοντας το σενάριο συγκυβέρνησης για να μην επωμιστούν το πολιτικό βάρος του νέου μνημονίου.
Έτσι, με ακρογωνιαίο λίθο του εγχειρήματος τη διασφάλιση της επαναφοράς της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου στην κανονικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης με ολιγόμηνο ορίζοντα. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για εκλογές το Σεπτέμβριο, ωστόσο πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, εκφράζοντας σιγουριά ότι μέχρι τότε θα έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αποτελεί μεγάλη ελάφρυνση και αντιστάθμισμα για τα υφεσιακά προαπαιτούμενα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης.
Οι νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Βάση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ εκτιμάται ότι στα νέα πρόσωπα θα βρεθούν και υπερκομματικά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που έχουν την αποδοχή και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει «κάτω» ονόματα και καραμπόλες και σχεδιάζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα σε σύσκεψη στην οποία μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης.
Ο ανασχηματισμός θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεκινήσει από τα χαρτοφυλάκια των υπουργών που καταψήφισαν τη συμφωνία, καθώς όπως σημειώνουν από το Μαξίμου «δεν γίνεται να εφαρμόσουν μία πολιτική που απορρίπτουν a priori». Έτσι, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος θεωρείται ότι ήδη βρίσκονται εκτός κυβέρνησης. Σε αυτούς προστίθενται και οι Νίκος Χουντής και Νάντια Βαλαβάνη, οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.
Στο «πόδι» του Κώστα Ήσυχου ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες το όνομα του Γιώργου Βαρεμένου, ενώ στο τιμόνι του ΥΠΕΘΑ θα παραμείνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Σε άλλο πόστο αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει για τα εργασιακά και τα μέτρα που ψηφίστηκαν έχει εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα την επιθυμία του να αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας. Για τη θέση του Δημήτρη Στρατούλη και του Πάνου Σκουρλέτη έχει ήδη ακουστεί το όνομα του Σάββα Ρομπόλη, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής και εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα νέα δεδομένα της συμφωνίας για το δάνειο.
Ακόμα περισσότερες είναι οι «καραμπόλες» που θα προκύψουν εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να έρθει αντιμέτωπος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς τυχόν απομάκρυνσή της από την Προεδρία της Βουλής θεωρείται πιθανό να συμπαρασύρει τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση. Ωστόσο, για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της χώρας «παίζει» και το όνομα του πρώην γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα.
Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος πιθανότατα να χρειαστεί να βρεθεί στην εξαιρετικά δυσχερή θέση να ανακαλέσει επαναδιορισμούς στο Δημόσιο, καθώς όπως προκύπτει από τη συμφωνία θεωρούνται μονομερείς ενέργειες που θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Αναφορικά με την καυτή πατάτα του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση με επιπρόσθετες εξουσίες στον νυν αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Μάρδα. Τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη εκτιμάται ότι θα καλύψει κάποιο υπερκομματικό πρόσωπο, πιθανότατα τεχνοκράτης.
Αμετακίνητος στο υπουργείο Εξωτερικών θα μείνει όπως όλα δείχνουν ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς το έργο του για τη διεύρυνση των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας και πέραν των στενών περιθωρίων της ΕΕ θεωρείται επιτυχημένο από τον Αλέξη Τσίπρα.
Τέλος, έντονα ακούγονται τα ονόματα των Μάκη Μπαλαούρα και Νίκου Φίλη για το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Πηγή: tribune.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου