Μια πλούσια και χορταστική ομελέτα από την Άνδρο σε πιο light εκδοχή, αφού η παραδοσιακή συνταγή της φουρτάλιας ή φρουτάλιας θέλει τις πατάτες να τηγανίζονται σε χοιρινό λίπος…
Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 15'
Χρόνος μαγειρέματος: 15'
Έτοιμο σε: 30'
Υλικά
8 αβγά
650γρ. πατάτες μικρές, σε λεπτές ροδέλες
250γρ. χωριάτικο λουκάνικο, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ή μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις πατάτες για 5 λεπτά σε μπόλικο νερό και τις στραγγίζετε προσεκτικά για να μη σπάσουν.
Βήμα 2
Βάζετε το λουκάνικο σε μεγάλο, βαθύ (προτιμότερο αντικολλητικό) τηγάνι με διάμετρο 30εκ. και το ψήνετε μέχρι να βγάλει το λίπος του και να ψηθεί. Βγάζετε το λουκάνικο με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Βήμα 3
Χύνετε το μισό λίπος από το λουκάνικο και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τμηματικά τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Παίρνετε τις μισές και τις βάζετε στην άκρη. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη φρουτάλια. Αλατίζετε ελαφρώς τις πατάτες που έμειναν στο τηγάνι, τοποθετείτε από πάνω το λουκάνικο και σκεπάζετε με τις υπόλοιπες πατάτες. Τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε το δυόσμο ή τη μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τη φρουτάλια πάλι στη φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνετε από πάνω τα αβγά.
Βήμα 5
Κουνάτε το τηγάνι για να πάει το μίγμα παντού και να σκεπαστούν οι πατάτες. Σκεπάζετε και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά περίπου για 4-5 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το μίγμα από κάτω. Παίρνετε ένα μεγάλο καπάκι και αναποδογυρίζετε τη φρουτάλια. Τη ρίχνετε πάλι από την άλλη πλευρά στο τηγάνι και αφήνετε να ψηθεί και να φουσκώσει καλά. Σερβίρεται ζεστή.
Πηγή: olivemagazine.gr
Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 15'
Χρόνος μαγειρέματος: 15'
Έτοιμο σε: 30'
Υλικά
8 αβγά
650γρ. πατάτες μικρές, σε λεπτές ροδέλες
250γρ. χωριάτικο λουκάνικο, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ή μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις πατάτες για 5 λεπτά σε μπόλικο νερό και τις στραγγίζετε προσεκτικά για να μη σπάσουν.
Βήμα 2
Βάζετε το λουκάνικο σε μεγάλο, βαθύ (προτιμότερο αντικολλητικό) τηγάνι με διάμετρο 30εκ. και το ψήνετε μέχρι να βγάλει το λίπος του και να ψηθεί. Βγάζετε το λουκάνικο με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Βήμα 3
Χύνετε το μισό λίπος από το λουκάνικο και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τμηματικά τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Παίρνετε τις μισές και τις βάζετε στην άκρη. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη φρουτάλια. Αλατίζετε ελαφρώς τις πατάτες που έμειναν στο τηγάνι, τοποθετείτε από πάνω το λουκάνικο και σκεπάζετε με τις υπόλοιπες πατάτες. Τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε το δυόσμο ή τη μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τη φρουτάλια πάλι στη φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνετε από πάνω τα αβγά.
Βήμα 5
Κουνάτε το τηγάνι για να πάει το μίγμα παντού και να σκεπαστούν οι πατάτες. Σκεπάζετε και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά περίπου για 4-5 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το μίγμα από κάτω. Παίρνετε ένα μεγάλο καπάκι και αναποδογυρίζετε τη φρουτάλια. Τη ρίχνετε πάλι από την άλλη πλευρά στο τηγάνι και αφήνετε να ψηθεί και να φουσκώσει καλά. Σερβίρεται ζεστή.
Πηγή: olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου