Ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια και αντιλόπες ζούσαν πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια στην αρχαία, απέραντη σαβάνα της ανατολικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό προκύπτει από τα απολιθώματα που εντοπίστηκαν στην Πλατανιά του δήμου Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στο πλαίσιο ανασκαφικών ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεωλογίας – Βιολογίας και Δρ Παλαιοντολογίας κ. Ευαγγελία Τσουκαλά.
«Τα ευρήματα μας βοηθούν να γνωρίσουμε την ιστορία της Πλατανιάς, ότι ήταν δηλαδή μια σαβάνα πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια και μέσα σε αυτή ζούσαν ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια, μαστόδοντες, που είναι οι πρόγονοι των ελεφάντων, ακόμη και αντιλόπες. Βρήκαμε μια πλούσια πανίδα εκείνης της εποχής στην περιοχή», δήλωσε η κ. Τσουκαλά.
Η ανακάλυψη είναι εκπληκτική αν αναλογιστεί κανείς ότι το παλαιότερο χρονικά εύρημα μέχρι σήμερα στην περιοχή της Δράμας ήταν ένας μαστόδοντας 2 έως 5 εκατ. ετών.
Η ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από πληροφορίες που έδωσαν κάτοικοι της περιοχής στην αρχαιολόγο Βασιλική Πουλιούδη, η οποία απευθύνθηκε στο ΑΠΘ.
«Κάναμε έρευνα περίπου μια εβδομάδα, μετά τον καθορισμό των θέσεων και βρήκαμε έναν πλούτο απολιθωμάτων, άρτια κρανία και καλά διατηρημένα από αντιλόπες, γαζέλες, ιππάρια», διευκρίνισε η κ. Τσουκαλά.
Ικανοποιημένος για τα σπουδαία ευρήματα δήλωσε ο δήμαρχος Παρανεστίου, Νίκος Καγιάογλου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ανασκαφή θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.
Στόχος είναι η συνέχιση των ανασκαφών για τον εντοπισμό περισσότερων ευρημάτων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την αξιοποίηση σχολείου που δεν φιλοξενεί μαθητές, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αρχαιολογικό μουσείο.
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου