Amfipoli News: Δεν υπάρχει σπηλιά στον τάφο της Αμφίπολης

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχει σπηλιά στον τάφο της Αμφίπολης

«Πρώτα κατασκευάσθηκε το ταφικό όρυγμα στο σημείο που ξέρουμε και μετά το θολωτό μνημείο. Το μνημείο κατασκευάσθηκε αργότερα είτε σ ένα φυσικά διαμορφωμένο χώρο στη βάση του λόφου Καστά, είτε σ ένα (μερικώς;)τεχνητό όρυγμα που ανοίχτηκε από τους αρχαίους κατασκευαστές.

Το ταφικό όρυγμα βρέθηκε μέσα στο τελευταίο θάλαμο της ανασκαφής» δηλώνει ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος.

Ο κύριος Εγγλέζος ρωτήθηκε, ως προς τα όσα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

«Απέδειξε μάλιστα μέσα από μοντέλα προσομοίωσης πως πρώτα κατασκευάστηκε ο τάφος, πιθανώς μέσα σε φυσικό όρυγμα, ίσως μικρό σπήλαιο, που διαπλατύνθηκε και μετά κτίστηκε ο ταφικός θάλαμος»

Ως προς τη συγκεκριμένη διατύπωση του ΑΠΕ δίνει τις ακόλουθες εξηγήσεις.

Δεν μπορεί να υπάρξει σπήλαιο σε τέτοιο έδαφος και σε τέτοια γεωλογία».

Ο πολιτικός μηχανικός επισκέφτηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα τον Καστά και εκφράζει την εκτίμηση του ότι έως τέλος του χρόνου θα υλοποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες.

« Έδωσα κάποιες διευκρινήσεις επί τόπου για τις μελέτες ώστε να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Εκτιμώ ότι πριν κλείσει ουσιαστικά η χρονιά θα έχει υλοποιηθεί η στερέωση του μνημείου και ότι προβλέπεται για την πρώτη φάση των χωματουργικών εργασιών»

Ο Δημήτρης Εγγλέζος εξηγεί γιατί θωρακίζεται το μνημείο ακόμη και στην περίπτωση ενός πολύ ισχυρού σεισμού.

«Πρέπει να αλλάξουμε τη στερέωση για να «πιάσουμε» και το «υπερβολικό» σεισμικό γεγονός. Και αυτό μας το επιτάσσει ο ισχύον αντισεισμικός κανονισμός .Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ακόμη και στα πιο ακραία σενάρια. Ο σεισμός για τον οποίο αναβαθμίζουμε τη στερέωση δεν γίνεται κάθε 500 χρόνια αλλά κάθε 2.000 χρόνια και μιλάμε για ένα ισοδύναμο σεισμό που έγινε αρχές του 7ου αιώνα μχ. Αυτό το σενάριο δεν το αντιμετωπίζαμε με την υφιστάμενη κατάσταση. Έπρεπε να κάνουμε κάποια αλλαγή και η όποια αλλαγή να συνδυάζεται και με τη λειτουργικότητα του χώρου ώστε να μπορεί το προσωπικό να δουλεύει με άνεση».

Παράλληλα ο κύριος Εγγλέζος διευκρινίζει το πλαίσιο των εργασιών που γίνονται αυτήν την περίοδο στον Τύμβο της Αμφίπολης.

«Τώρα είμαστε στη φάση προστασίας μέχρι να μελετηθεί το ίδιο το μνημείο και να αποφασιστεί ο κατάλληλος τρόπος για την ανάδειξη του. Ενδεχομένως θα γίνει και άλλη παρέμβαση. Είμαστε σε μια φάση ενδιάμεση που αφορά την προστασία του μνημείου και όχι τη τελική φάση που αφορά την επισκεψιμότητα του. Θα υπάρξει και μια τρίτη φάση εργασιών προφανώς που θα έχει σχέση με την επισκεψιμότητα και την προσέγγιση στο χώρο και θα είναι συνδυασμός πολλών μελετών που θα δώσουν την τελική μορφή.

Κατά τη φάση ανασκαφής του μνημείου δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόζει κανείς τη μέθοδο που θέλει όπως σε ένα ανοιχτό χώρο. Τώρα το μνημείο είναι ανοιχτό και μπορούμε να σχεδιάσουμε ότι θέλουμε. Στις συνθήκες που έγινε η αποκάλυψη ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε άλλους τρόπους. Κάναμε τότε το καλύτερο δυνατό για τις συνθήκες εκείνες».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν τέθηκε θέμα αμφισβήτησης των εργασιών υποστύλωσης που έγιναν στην πρώτη φάση της ανασκαφής απαντάει:

«Δε γνωρίζω κανένα σενάριο αμφισβήτησης της δουλειάς που έγινε έως τώρα . Η ανάγκη για αναβάθμιση της στερέωσης και την περαιτέρω βελτίωση της ευστάθειας του μνημείου ήταν κάτι που το δήλωσα πρώτος εγώ και το είπα από την πρώτη στιγμή. Προσπαθώ να μιλάω πάντα τεκμηριωμένα και η κριτική για μένα είναι πάντα καλοδεχούμενη».
του Γιώργου Ροδάκογλου

thousandnews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου