Amfipoli News: Καζάν Ντιπί, το μεγαλείο σου (συνταγή)

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Καζάν Ντιπί, το μεγαλείο σου (συνταγή)


Το Καζάν ντιμπί είναι ένα γλυκό 100% φερμένο από την Ανατολή.
Η ετοιμολογία της λέξης του είναι ο πάτος του καζανιού.

Ονομάστηκε έτσι γιατί το καζάνι αντέχει στη δυνατή φωτιά και έτσι έριχναν ζάχαρη στον πάτο του, ώστε να καραμελώσει και να πάρει τη μαύρη κρούστα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή.

«Μαλεμπί Καζάν ντιμπί»

Υλικά
Για την κρέμα:

-9 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκο γάλα πλήρες
-1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
-1 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού corn flour ή νισεστέ
-1 σφηνάκι ροδόνερο
Για την καραμέλα:
-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
-1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση:

Διαλύουμε το corn flour σε 1 κούπα κρύο γάλα, ποτέ σε ζεστό!
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο κρύο γάλα να βράσει με τη 1 κούπα ζάχαρη.

Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Όταν δούμε ότι αρχίζει ο βρασμός, κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο ζεστό μείγμα το κρύο γάλα με το corn flour, που ανακατέψαμε στην αρχή.

Με ένα σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι το μείγμα μας να αρχίσει να πήζει και να έχουμε μια δεμένη κρέμα.

Όταν πάρουμε την υφή που θέλουμε, αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά το ροδόνερο.

Η κρέμα μας είναι έτοιμη.

Συνεχίζουμε με την παρασκευή της καραμέλας.
Παίρνουμε ένα σκεύος της αρεσκείας μας (εγώ χρησιμοποιώ ένα μέτριο αντικολλητικό ταψάκι-τηγάνι, από αυτά τα χρωματιστά που είναι της μόδας τώρα) και αφού το βουτυρώσουμε καλά το πασπαλίζουμε με τις 3 κουταλιές ζάχαρη.
Τοποθετούμε το σκεύος πάνω σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ίσα να λιώσει η ζάχαρη.

Έπειτα ρίχνουμε προσεχτικά σιγά-σιγά 7 κουταλιές της σούπας από την κρέμα.
Βάζουμε το σκεύος πάνω στη φωτιά για 35 λεπτά και γυρίζουμε γρήγορα τις πλευρές του, ώστε να σφίξει η κρέμα, να αρχίσει να δένει και να καίγεται ομοιόμορφα.

Η κρέμα δεν πρέπει να κοχλάσει, προσέχετε!
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει με την ησυχία της και τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ, για να γίνει υπέροχη.
Την επόμενη μέρα κόβουμε το Kazan Dibi οριζόντια και κάθετα σε κομμάτια.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αναποδογυρίζουμε το γλυκό μας και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Είναι πανέτοιμο!

Αν επιθυμούμε το Ανατολίτικο σερβίρισμα, κόβουμε κάθετες λωρίδες στο ταψί και τις ρολάρουμε με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουμε τον κορμό ή το μωσαϊκό.
Καλή επιτυχία


diadrastika.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου