“Αν δε δεχτείτε λύση στο Κυπριακό δε θα σας αφήσουμε να διαχειριστείτε και να αξιοποιήσετε τα αποθέματα φυσικού αερίου”. Αυτός ο εκβιασμός γίνεται επί της ουσίας στην Λευκωσία κι εκφράστηκε από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό!
Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύει ρεπορτάζ του Μάριου Πουλλάδου, σχετικά με την στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κανάλι των Ηνωμένων Εθνών, ο Νορβηγός διπλωμάτης δήλωσε πως παρά την αισιοδοξία που υπάρχει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, εντούτοις υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι την τελική κατάληξη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Έιντε, μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο του «Economist» στη Λευκωσία, καλούσε τον κυπριακό λαό να προετοιμαστεί, γιατί η λύση, όπως είπε, μπορεί να έρθει πολύ πιο σύντομα απ' ό,τι όλοι φαντάζονται. Αίσθηση επίσης προκαλεί η αναφορά του κ. Έιντε για πρόβλημα στη διαχείριση του φυσικού αερίου, εάν δεν επιτευχθεί πρώτα λύση του Κυπριακού.
Στη συνέντευξή του ο κ. Έιντε, αφού αρχικά μίλησε για το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μέσω αμοιβαίων συμβιβασμών, τονίζοντας παράλληλα τη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών για ανάπτυξη σε μια ενωμένη Κύπρο. Ερωτηθείς για το κλίμα που επικρατεί στις δυο κοινότητες, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έκανε λόγο για ενθουσιασμό, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν παραβλέπει το αίσθημα του φόβου που υπάρχει για τη δημιουργία μιας νέας κατάστασης πραγμάτων.
Μιλώντας για τα «αναπτυξιακά οφέλη» που θα επιφέρει μια λύση, είπε, «Μια ενωμένη Κύπρος θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες γι' ανάπτυξη. Θέσεις εργασίας, ευημερία και δυνατότητες για νέους ανθρώπους να έχουν εισόδημα στην Κύπρο και να μη φεύγουν στο εξωτερικό. Το κόστος της μη λύσης είναι τεράστιο».
Τέλος, σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαχείρισης του φυσικού αερίου: «Με μια πολιτική λύση, το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων. Γνωρίζουμε από την πρόσφατη ιστορία ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προχωρήσεις σε μια οικονομία υδρογονανθράκων, όσο υπάρχει πολιτική διαίρεση».
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου