Amfipoli News: Die Zeit: «Τσίπρας, ο ανώτατος των τροϊκανών» -Υλοποιεί βήμα βήμα όσα συμφώνησε με τους δανειστές

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Die Zeit: «Τσίπρας, ο ανώτατος των τροϊκανών» -Υλοποιεί βήμα βήμα όσα συμφώνησε με τους δανειστές




Βήμα-βήμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί το συμπεφωνημένο με τους δανειστές πρόγραμμα, σχεδιάζοντας πλέον και δραστικές περικοπές συντάξεων, αναφέρει σε εκτενές της άρθρο η εφημερίδα Die Zeit.
H Die Zeit (Ντι Τσάιτ) θυμίζει καταρχήν το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού, εστιάζοντας στη ελπίδα που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας «(…) σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα όπως αξίζει στην ιστορία της και στον λαό της».
«Αισιοδοξία για τον δεινοπαθούντα λαό», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν και διαφορετικά, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι εάν δεν υλοποιηθούν οι συμπεφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις, τότε ήδη σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει συντάξεις. «Η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι μια από τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών και στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας (…). Μολονότι πρόκειται στο μεταξύ για τέσσερις θεσμούς, στην Ελλάδα οι πιστωτές εξακολουθούν να ονομάζονται τρόικα».
Όπως σχολιάζει η Die Zeit, «στον προεκλογικό αγώνα ο Τσίπρας υποσχέθηκε όχι μόνον να διώξει την τρόικα από τη χώρα, αλλά και να μην προχωρήσει σε άλλες μειώσεις συντάξεων. Τώρα όμως και αυτό τίθεται και πάλι επί χάρτου. Το ότι παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση, μπορεί να εκληφθεί και ως απειλή. Προς όλους εκείνους στην Ελλάδα που θέλουν να φρενάρουν ή να υπονομεύσουν την δρομολογηθείσα πορεία, είτε στις τάξεις της αντιπολίτευσης είτε στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Τσίπρας είναι εν τω μεταξύ διατεθειμένος να περάσει ακόμη και πικρές περικοπές».
«Ο Τσίπρας προσεγγίζει τους δανειστές»
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στο χρονοδιάγραμμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς επί της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, που αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Ιανουαρίου. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αν και σε ορισμένα πεδία σημειώνονται καθυστερήσεις, «συνολικά ο Τσίπρας έχει περάσει από τη Βουλή πολυάριθμα μεγάλα νομοθετικά πακέτα και αυτό και αυτό με μια ισχνή πλειοψηφία».
«Ο Τσίπρας προσεγγίζει τους δανειστές», λέει προς την εφημερίδα ο Γενς Μπόισεν-Χογκρέφε, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου. Προφανώς ο έλληνας πρωθυπουργός αντελήφθη ότι με δεδομένη τη δημογραφική εξέλιξη, η αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι αναγκαία στην Ελλάδα. «Αυτό έπρεπε να συμβεί ακόμη κι αν δεν υπήρχε οικονομική κρίση», σχολιάζει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκ 00003949 ες η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.
Αναφερόμενη στη συνέχεια στο περιεχόμενο της πρότασης για το νέο ασφαλιστικό, η εφημερίδα σημειώνει ότι «δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα αξιολογήσουν οι δανειστές τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Εάν συναινέσουν, τότε το νομοσχέδιο μπορεί να τεθεί προς ψήφιση στις αρχές Φεβρουαρίου. Το πρόβλημα: στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μια οριακή πλειοψηφία τριών ψήφων. Γι΄ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει έναν τρίτο εταίρο για τον συνασπισμό του, αλλά μέχρι στιγμής μάταια. Η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να συνεπωπισθεί τις ριζικές αλλαγές».
Η πολιτική αστάθεια το μεγαλύτερο πρόβλημα
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση έγκειται στη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια», σχολιάζει προς την εφημερίδα ο Γενς Μπόισεν-Χογκρέφε, «κυρίως για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Η Die Zeit σημειώνει πάντως ότι, παρά το κλείσιμο των τραπεζών, το δημοψήφισμα, τις δυο εκλογικές διαδικασίες αλλά και το χάος που επικράτησε το πρώτο εξάμηνο, το 2015 η ύφεση δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν.
Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο πάντως, η μείωση της ανεργίας και γενικότερα η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη θα εξαρτηθούν από έναν κυρίως παράγοντα: «Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να εκτιμήσουν και πάλι ως αξιόπιστη την κατάσταση στην Ελλάδα». Πέραν τούτου, τα capital controls μπορούν να αρθούν εξ΄ ολοκλήρου μόνον όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανακτήσει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Η εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, και στη συζήτηση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους, την οποία θέλει διακαώς να ανοίξει η κυβέρνηση και την οποία υποσχέθηκαν οι δανειστές όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. «Εάν ο έλληνας πρωθυπουργός επιτύχει μια απομείωση του χρέους, τότε θα είχε να παρουσιάσει επιτέλους και μια μεγαλύτερη επιτυχία στο εσωτερικό. Προηγουμένως όμως πρέπει να γίνουν ακόμη μερικά πράγματα».
Πηγή: Deutsche Welle , iefimerida.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου