Σοκάρει η υπόθεση της σύλληψης δημάρχου.Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αρχηγείο Αστυνομίας για ανάκριση ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης, σε σχέση με τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Κόσιης, τον οποίο διαχειρίζεται η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Ηλέκτωρ, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,75%,
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ηλέκτωρ, Γιάννης Κοκότσης, ο οποίος τελεί ήδη υπό κράτηση, κατονόμασε 12 άτομα ως ύποπτα για τα σκάνδαλα στο ΧYTA Πάφου και στο ΧYTY Κόσιης.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο οποίος εκτίει 6ετή ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου (ΣΑΠΑ), καθώς και ο τελών σε διαθεσιμότητα οικονομικός διευθυντής του δήμου Πάφου, Δημήτρης Πατσαλίδης, ο οποίος τελεί ήδη υπό κράτηση και επανασυνελήφθη. Συνελήφθησαν επίσης ο Μιχάλης Πάντης, επιβλέπων τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης και τρις λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, που αποτελούν την Επιτροπή Προσφορών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ύποπτοι αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο ενώπιον δικαστηρίου για έκδοση διαταγμάτων κράτησης. Δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη τα εντάλματα σύλληψης, που αφορούν τον Γιώργο Κουλαππή και τον γιό του Νίκο Κουλαππή και των ελλαδιτών υπαλλήλων της Ηλέκτωρ», Δημήτρη Γιανακόπουλου, Αθανάσιου Κατρή , και τον υπάλληλο Ιμάρ Μπακλέρ.
Λύπη, γιατί ένα εκ των ενταλμάτων αφορά τον δήμαρχο Λάρνακας, εκφράζει ο ΔΗΣΥ. Ωστόσο, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για τη διεξαγωγή, απρόσκοπτα, των ερευνών και της απόδοσης δικαιοσύνης.
Η υπόθεση
Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Πάφο, μετά τις καταγγελίες για λειτουργία κυκλώματος που υπερχρέωνε τις τοπικές αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Σύμφωνα με μαρτυρία που κατέχει η αστυνομία, οι δήμοι και οι κοινότητες πλήρωναν από 28 έως 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που εναπόθεταν στον ΧΥΤΑ Πάφου, ενώ το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ.
Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου, ο οποίος προΐσταται της ανακριτικής ομάδας, τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2008-2015 στην Επαρχία Πάφου και Λευκωσία. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως το ανακριτικό έργο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και πως για την ολοκλήρωσή του αναμένεται να ληφθούν ακόμη 75 περίπου καταθέσεις από τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο και αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας Ηλέκτωρ, υπαλλήλους του ΧΥΤΑ, το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, το ΔΣ του ΧΥΤΑ και άλλα πρόσωπα.
Ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας είπε πως σε γραπτή κατάθεση που λήφθηκε, αναφέρεται ότι η μονάδα του ΧΥΤΑ Πάφου τυγχάνει διαχείρισης από το 2005, με δεκαετές συμβόλαιο, από την ιδιωτική εταιρεία Ηλέκτωρ, το οποίο έχει λήξει στις 14.7.2015. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ανέφερε στο δικαστήριο, διαχειρίζεται τη μονάδα μέχρι και την 1/3/2016, αφού της έχει δοθεί από το συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου εξάμηνη παράταση συμβολαίου μέχρι και 14.1.2016. Για το διάστημα, σημείωσε, από 15.1.2016 μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκεί χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε συμβόλαιο.
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως με βάση τη μαρτυρία που εξασφάλισε η αστυνομία, ο τέως δήμαρχος Πάφου και τέως πρόεδρος του ΔΣ του ΧΥΤΑ Πάφου, Σ. Βέργας, και ο τελών σε διαθεσιμότητα οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου «είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας».
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, πρόσφατα αποφασίστηκε να μην πληρώνονται τα τιμολόγια που ο Δήμος Πάφου οφείλει προς τον οργανισμό του ΧΥΤΑ αφού διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στις οποίες καλούνταν να πληρώσουν οι δήμοι και οι κοινότητες της Επαρχίας Πάφου προς την ιδιωτική εταιρεία Ηλέκτωρ κυμαίνονταν από 28 έως και 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που απόθεταν στο ΧΥΤΑ Πάφου, τη στιγμή που -σύμφωνα με τη μαρτυρία- το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ τον τόνο.
Στην όλη υπόθεση, αναφέρθηκε, κατονομάζεται και η ιδιαιτέρα γραμματέας του Γιάννη Κοκότση.
Σχετικά με την επέκταση του ΧΥΤΑ, το οποίο ανέλαβε να κατασκευάσει η εταιρεία για το ποσό του 1.700.000 ευρώ, ένας εκ των υπόπτων ανέφερε ότι «έγινε απευθείας ανάθεση στην πιο πάνω εταιρεία χωρίς διαγωνισμό. Η επέκταση στοίχισε στην εταιρεία γύρω στις 600.000 με 700.000 ευρώ και το καθαρό κέρδος που αποκόμισε η εταιρεία ήταν περίπου 1.000.000 ευρώ».
Πηγή euro2day.gr , crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου